Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Asil Özbay, hayatın farklı alanlarını birbirine bağlamak için motosikleti ve yolda olmayı tercih edenlerden. Ekstrem sporlara ilgi duyan ve ruhunu beslemek için sürekli yolda olmaktan keyif alan bu güzeller güzeli kadın, çığ gibi büyüyen kadına şiddet olaylarına dikkat çekmek için cesaretini ortaya koyarak bir proje yaratmış.
Motosiklet üzerinde yalnız ve özgür 10 ülke dolaşan Asil, kadınların yapabileceklerine asla sınır koyulmaması gerektiğini göstermek istemiş tüm insanlara. Medyanın yarattığı pasif ve güçsüz kadın imgesine karşı, 8 Temmuz’da başladığı yolculuğunu 24 Temmuz’da yaklaşık 8 bin km kat ederek tek başına tamamlamış. Kız Kulesi’nden başladığı serüveninde Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Slovenya, Avusturya, İtalya ve Bulgaristan’a yer veren Asil’in gezi notlarına dikizaynamdadunya.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Asil, 1 Kadın 1 Motosiklet 10 Ülke serüvenin nasıl filizlendi, başlama sürecinde neler yaşadın?
Amacım kadınların tek başlarına dahi sınırları ne kadar aşabileceklerini gösterebilmekti. Çok motive edici destekler oldu fakat maalesef bunun yanında talihsiz diyaloglar da yaşadım. Forumlarda ve özelden aldığım mesajlarda. Ön gördüğüm bir durumdu bu, çünkü Türkiye toplumunda kadına yönelik şiddetin (fiziksel ya da psikolojik) en yüksek olduğu yer kadının özgürlüğünü ilan ettiği evredir. Zaten sonrasında başarırsa, bu topum tarafından da kabullenebilir demektir. Yaratmaya çalıştığım “Özgür Kadın” profilinden rahatsızlık duyan erkekler de oldu maalesef.
Ailen ve yakın çevren bu fikrine olumlu ya da olumsuz nasıl tepkiler gösterdi?
Ailem hep kaygılı idi, konu motosiklet olunca bu kaçınılmaz oluyor. Yine de heyecanla takip ettiler ve desteklerini hissettirdiler. Arkadaşlarım, meslektaşlarım ve öğrencilerim ise en motive edici destekçilerimdi, çevremdeki tepkiler hep olumluydu.
Projenin Kız Kulesi’nden başlamasının özel bir anlamı olabileceğini seziyorum, bu senin için ne ifade ediyordu?
Başlangıç noktasının projemi temsil etmesi gerektiğini düşündüm ve Kız Kulesi harika bir nokta oldu. Bütün efsanelerde kadınlara talihsiz roller biçiliyor maalesef, Kız Kulesi’nde ki esir olan kızın hikâyesi gibi. Kendi içimde, yeni bir efsane yaratmak istedim. Esir olan kızın motosikleti ile özgürleşmesi temasını işlemek istedim. Artık Kız Kulesi’ne her baktığımda esir değil özgür bir kadın görüyorum orada.
“Yolda Olmak” hakkındaki düşüncelerin neler, kendini nasıl hissediyorsun bu eylemi gerçekleştirirken?
Her insanın kendi içinde gizli bir form taşıdığına inananlardanım, benim enerjim ise hareket ederek ve yer değiştirerek kendini bulanlardan. Güncelliği ve zamana ayak uydurmayı seviyorum hatta zamanla yarışanlardanım diyebilirim. Blog’uma isim verdiğim “Dikiz Aynamda Dünya” metaforu da biraz da bu temaya dokunur. Anı yakalarken geriye bir bakış atabilme lüksü diyebiliriz.
“Yolda olmak” ise hareket etmenin çok daha ötesinde bence felsefi bir bilinç yaratıyor insanda. Yolda olmak benim için tam anlamı ile bir terapi.
Gezdiğin ülkelerde taciz veya şiddet içeren olumsuz olaylar yaşadın mı?
Arnavutluk dışında rahatsız edici pek bir şey olmadı.
Karşılaştığın insanların, özellikle gezdiğin ülkelerdeki kadınların bu eylemine tepkisi nasıl oldu?
Büyük ilgi vardı ve desteklerini oldukça hissettirdiler. Zaten her gittiğim ülkede temasa geçtiğim hemen hemen her kişi ya da grupla videolar çekip Türkiye’ye yolladık, mesaj niteliği taşıyan videolardı. Türkçe olarak “Kadınlara Özgürlük Yakışır” söylemini ilettik mesela.
Yurtiçinde ve yurtdışında bir kadın olarak motor kullanmanın farkları neler?
Bir kadın motosiklet kullanıcısı olarak şunu tereddütsüz söyleyebilirim ki Balkanlar ve Avrupa bu konuda daha güvenli. Her ülkenin farklı konularda elbette artıları ve eksileri var ama konu kadın ve kadın sorunları ise maalesef Türkiye bu konuda çok yol kat etmesi gerekiyor.
Motosikletle doğaya saldığın karbon miktarı bisiklete oranla çok fazla, bu turu bisikletle yapmayı düşünür müydün?
Uzun yıllar bisiklet kullandım ve çok yol kat ettim. Hâlâ kullanıyorum ama 8 bin km’lik bir hedefi bisiklet ile tamamlamak zor oldukça. En azından benim için. Keşke bisikleti daha çok tercih edebilsem ama çabalıyorum.
Gelecekte gerçekleştirmeyi düşündüğün başka projelerin de var mı?
Kuzey ışıklarına doğru olabilir, North Cape ya da kendimi daha çok olgunlaştıracağını düşündüm farklı bir yolculuk var Nepal’e doğru ve yine tek başıma.
Hazırlayan: Esra Aydın