Ana SayfaEkolojiDoğa2014'ün en etkileyici doğa fotoğrafları belirlendi

2014’ün en etkileyici doğa fotoğrafları belirlendi

-

Bilimde Roller Coaster etkisi gibi geçen 2014 yılının ardından artık yeni yıl bizleri bekliyor. Uzaydan okyanusun derinliklerine kadar gelmiş geçmiş en etkileyici keşifler ve fotoğrafları Nature tarafından seçildi. İşte size Nature’nin doğal felaketleri ve teknolojik fotoğrafları gösterdiği nefes kesen ‘2014 yılının en etkileyici doğa fotoğrafları’ sergisi.

ÖFKELİ YARIK

 
İzlanda’da bu yıl şafak veya alacakaranlık kavramı yok. Ülkenin bütün havası volkanik çatlak sonucu kırmızı kan rengine döndü. Holuhraun çatlağı – patlayan Bárðarbunga volkanının hemen yanında-  her gün yüzlerce ton sülfürdioksit püskürmekte. Bilim insanlarını şaşırtan durum ise bu patlamanın 2010 yılındaki Eyjafjallajökull patlamasındaki sızıntı ile aynı olmaması.

Öfkeli Yarık
Kaynak: Ragnar Th. Sigurdsson/Arctic-Images.com

MOZAİK UYDU

 
Fotoğrafta Jüpiter’in uydusu Europa tıpkı bir insan gözbebeğinin için gibi gözüküyor. NASA bu fotoğrafı 1990 lı yılların sonunda Galileo adındaki uzaya yollanan bir uzay teleskobunun bu görüntüyü çekmesiyle oluştu. NASA aynı zamanda fotoğrafı renklendirip yüksek çözünürlüğe getirdi.

Mozaik Uydu
Kaynak: NASA/JPL-Caltech/SETI Inst.

VOLKAN TRAJEDİSİ

 
Tokyo’nun 200 kilometre batısında bulunan aktif volkan dağı Ontake uzun süredir Japonya için muhteşem bir turizm bölgesi. Bilim insanlarının dikkatlice bu aktif volkanı izlemelerine rağmen 27 Eylül tarihinde oluşan bir patlama sonucu bütün bölgeyi yıktı ve 50’den fazla kişinin ölümüne sebep oldu. Ayrıca kurtarma ekiplerinin bu yüksek dağın zirvesine ulaşmak için de müthiş çaba sarfetmeleri gerekmişti.

Volkan Trajedisi
Kaynak: Kyodo News/AP

DERİNLERDE DUMBO

 
Bu yaratık Grimpoteuthis türünün daha önce görülmemiş bir versiyonu.  ‘Dumbo ahtapot’ olarak bilinen bu canlı Meksika körfezinde Nisan ayında kameraya alındı. ABD’nin ‘Okeanos Explorer’ adlı gemisinin 2000 metre derinliğe dalabilen uzaktan kumandalı araçları sayesinde Okyanusun derinlerinde bu nadir pozu yakaladıkları söyleniyor.

Derinlerde Dumbo
Kaynak: NOAA/CC by SA 2.0

PHILAE UÇUŞTA

 
Avrupa Uzay Ajansı’nın Rosetta uzay aracı kuyruklu 67P / Churyumov-Gerasimenko aracı yörüngeye yerleştirdikten sonra kapanışı çektiği bu fotoğraf büyüleyici. İkisi de saatte 50.000 kilometreden hızlı bir şekilde yörüngelerini tamamlayarak Philae kendisi için kapanış fotoğrafı olarak bunu tercih etti.

Philae Uçuşta
Kaynak: ESA/Rosetta/Philae/CIVA

EKSTREM ARKEOLOJİ

 
Gördüğünüz fotoğrafta 12.000 yaşında Meksikalı bir gencin kafatası su altındaki bir platforma oturtularak dalgıçların incelemesine yarar sağladı. Bu kafatası Meksika’da Yucatan yarım adalarının su altındaki mağralarında bulundu. Bu kafatası, evrim için gerekli kanıtların sağlamlaştırılması için Amerika’ya yollanacak. Ayrıca ABD’deki eski kemikler koleksiyon müzesinde de başyapıt olarak kalacağı planlanıyor. Kalıntıları yıpratmadan yerinden çıkarmak oldukça zor olduğu için arkeologlar suyun altında tarama yapmak zorunda kaldı.

Ekstrem Arkeoloji
Kaynak: Paul Nicklen/Natl Geographic

İLGİNÇ FARE İNCELEMESİ

 
Bir farenin dokusunu incelemek için onu öldürmek mi gerekir? Artık hayır. Japon bilim insanları mükemmel bir bilimsel araştırma ile fareyi saydam doku haline çevirerek ona zarar vermeden de vücudunu ve yapısını inceleyebiliyor.

İlginç Fare İncelemesi
Kaynak: Courtesy of RIKEN

BULUTLARIN ÜSTÜNDE

 
Japon sanatçı Azuma Makoto bir bonsai ağacını balona bağlı şekilde  atmosferin üst katmanlarına ulaştırdı. Neden böyle bir şey yaptığı belirsizliğini koruyor. Ama şimdi uzaya sayısız bitkiler gönderdi ve onun ‘Exobiotanica’ projesi, sonuç olarak bize bu güzel fotoğrafları sergileme şansını veriyor.

Bulutların Üstünde
Kaynak: AMKK/Exobiotanica

PARLAMAYA HAZIR

 
Bu mükemmel fotoğraf Brezilya’da Emas ulusal parkında çekildi. Termitlerin ve larvaların burada yaşadığı ve bu cisme ışık saçtığı, bu şekilde de bu canlıların ve diğerlerinin göç yönlerinin kolaylaştırdığını sağladığı ortaya çıktı. Fotoğrafçı Ary Bassous uzun pozlama yöntemiyle çektiği bu poz sayesinde  Londra’daki Doğal Tarih Müzesi ve BBC Worldwide tarafından Yaban hayatı fotoğraf yarışması bölümünde ‘omurgasızlar’ kategorisinde 1.yaptı.

Parlamaya Hazır
Kaynak: Ary Bassous/Wildlife Photographer of the Year 2014

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Vegan dövmeci ile vegan dövme hakkında

Günümüzde özellikle veganlar vücutlarına kazıdıkları dövmelerin de hayvansal içermesinden çekiniyorlar. Bu noktada bir takım kafa karışıklıkları söz konusu. Biz de bu kafa karışıklıklarını gidermek adına...
B. Tommy Fira
B. Tommy Fira
Ankara'da yaşıyor. Felsefe okur/yazarı. Hayvan hakları gönüllü savunucusu. Müzisyen. Halen hukuk okuyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol