Ana SayfaYaşam2016’dan “Başka bir spor hâlâ mümkün” dedirten 10 olay

2016’dan “Başka bir spor hâlâ mümkün” dedirten 10 olay

-

Futbol başta olmak üzere spor dünyası 2016 yılında da geçmiş yıllarda olduğu gibi şiddetten ırkçılığa, cinsiyetçilikten, doping ve siyasetin spora karışmasına kadar türlü sorunla uğraştı. Ama binbir sorunla boğuşurken, spor dünyasına nefes aldıran, bu dünyada da halen güzel insanlar ve umut var dedirten olaylar da yaşandı.

Irkçılığa ve engellilerin yok sayılmasına karşı sessiz tezahürat

Toplumsal olaylara duyarlılığı ve yaratıcılığıyla bilinen Beşiktaş taraftarı, bu kez de tüm dünyanın dikkatini çekecek bir organizasyon yaptı. Benfica ile oynanan Şampiyonlar Ligi maçında hem ırkçılığa hem de engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için 1 dakika boyunca sessiz tezahürat gerçekleştirildi, tezahürat el ve beden dilini kullandı.

Çocuklar ölmesin maça gelsin pankartıyla barış çağrısı

Amed Sportif ve Fenerbahçe arasında oynanan Türkiye Kupası maçında takımlar sahaya “Çocuklar Ölmesin Maça Gelsin” pankartıyla çıktılar. Her gününün şiddetle geçtiği bir yılda anlamlı bir çağrı olarak hafızalara kazındı.

Gümüşlükspor’dan Ali İsmail Korkmaz’lı sezon açılışı

Geçen yıl Muğla Amatör Küme’de şampiyon olup Süper Amatöre yükselen, başkanlığını oyuncu Nejat İşler’in yaptığı Gümüşlükspor sezon açılışında bir açıklama yayınladı ve takım, endüstriyel futbola karşı duruşunu gösterdi. “Gümüşlükspor olarak, etiketlerini emek, hak, insanlık, sevgi, barış gibi kavramların oluşturduğu bir hikâye yazmak istiyoruz” denilen açıklama stadda okunurken, Nejat İşler ve taraftarların tişörtünde ise Ali İsmail Korkmaz vardı.

İzlanda futbolu ve taraftarlarıyla dünyaya kendini aşık etti

2016’nın en sempatik takımı ve taraftar grubu kim miydi? Tabii ki İzlanda. Neredeyse herkesin ortak cevabı İzlanda olabilir dünyada. Avrupa Şampiyonası’nda hem futbollarıyla sempati topladılar, hem de taraftarların tribündeki güzel şovlarıyla, fanatizme ve çirkinliklere prim vermemesiyle.

Acı kaza sonrası tüm dünyada dayanışma

Bu yılın en acı olaylarından biri Brezilya takımı Chapecoense’nın yaşadığı uçak kazası idi. Nerdeyse tüm takımın ölümüne neden bu acı olay sonrası tüm dünyada kulüple ve Brezilyalılarla örnek bir dayanışma örneği sergilendi. Keşke bu acı yaşanmasa ve bu dayanışma eksik kalsaydı da dedirtti.

1860 Münih ve St. Pauli’de “Faşiste Irkçıya Yer Yok”

Almanya’da futbol tribünlerde ırkçı ve faşist yapılanmalara karşı mücadele bu yıl da sürdü. Bundesliga 2 takımlarından 1860 Münih’in ırkçılık ve aşırı sağla mücadele kapsamında hazırladığı el ilanlarında, statta maçları izlemek isteyen taraftarların kullanması yasak olan sembol ve işaretlere yer verildi. Kulübün internet sayfasından yapılan açıklamada, bazı kişilerin, mavi-beyazlı kulübü aşırı sağcı siyasi tutumunu yaymak için kullandığı bilgisinin alındığı belirtilerek, 1860 Münih Kulübünde aşırı sağ düşüncenin hiçbir şekilde yeri olmadığı ifade edildi.

Almanya’da ırkçılığa ve her türlü ayrımcılığa karşı tutumuyla bilinen St. Pauli takımı da Şubat ayında çıktığı RB Leipzig maçına üzerinde “Faşistlere Futbol Yok” formasıyla çıkmıştı.

Tribünlerde “Göçmenler Hoşgeldiniz” pankartıyla destek

Göçmenlerin yaşadığı sıkıntılar ve onlara özellikle Türkiye ve Avrupa ülkelerinde gösterilen ırkçı tutum, yılın kahredici olaylarının başındaydı. Ama Avrupa’da birçok tribün de göçmenlerle dayanışma gösterdi, “Welcome Refugees-Göçmenler Hoşgeldiniz” diyip bu insanlara sahip çıktı.

Celtic’in Filistin bayrağı cezası için harçlıklarını verdiler

İskoçya temsilcisi Celtic ile İsrail ekibi Hapoel Beer Sheva arasında oynanan maçta sosyalist görüşleriyle tanınan Celtic taratarları Filistin bayrağı açtı. UEFA, bu nedenle İskoç kulübünü 10 bin euro para cezasına çarptırdı. Ceza henüz açıklanmamışken, Batı Şeria’da bulunan Ed-Dehişa Mülteci Kampı’ndaki yüzlerce Filistinli çocuk ise, Celtic’e verilmesi beklenen para cezasını ödemek için harçlıklarını çoktan bağışlamıştı.

Şortlu eylemle kadına şiddete karşı duruş

çArşı grubu, kadına yönelik şiddete de sık sık ses çıkarıyor. Beşiktaş’ta Köyiçi Meydanı’nda bir araya gelen grup, şort giydiği için şiddete uğrayan Ayşegül Terzi’ye destek vermek ve yaşananları protesto etmek amacıyla şortlu eylem yaptı. “Hayat siyasetten büyüktür” başlıklı metinde şu ifadelere yer verildi:”Bu eylem bireysel bir çağrı ve bir kız çocuğu babasının insani bir eylemidir. Eylem toplumu ayrıştırmak yerine bütünleştirme gayreti içindir. Eylem her ne sebeple olursa olsun bir kadına yönelik şiddet eylemi vuku bulduğunda ister şortlu olsun ister inancı veya kişisel tercihi gereği ne şekilde giyinmeyi tercih ederse etsin kadına şiddeti izlemeyin, seyirci olmayın, kabullenmeyin demek içindir.”

ABD’de ırkçılığa karşı maçlarda sivil itaatsizlik

ABD’de ırkçılık ve polis şiddetine sporcular da protestolar düzenledi. Eylem dalgasını  NFL (Amerikan Futbol Ligi) takımı San Francisco 49ers’ın oyuncusu Colin Kaepernick başlatmıştı ve ulusal marş okunurken ayağa kalkmamıştı. Futbolcu Megan Rapinoe, ABD-Hollanda maçında ulusal marş sırasında ayağa kalkmayarak ırkçılığa karşı eylem yaptı. NFL ve NBA’de bu protestolar sürdü, gündemi belirledi, farkındalık yarattı.

SON YAZILAR

Enkaz bizi ezdi, üzdü, liyakatsızları yok edecek: Peki yeni düzende her canlı yaşam hakkına sahip olacak mı?

Yaşıyor olmak yüreğimizde koca bir kayaya dönüştürülmüş olsa da hayat, istemesek de bizi akışında sürükleyip götürüyor. Hem de daha yaralar sarılmadan, acılar dinmeden. Uzaktan izleyenler...

Dar Banyolar İçin Kullanışlı Lavabo Alternatifleri

Bazı lavabolar dar banyolar için daha uygundur. Bu alternatifler, daha küçük banyoların işlevselliğini artırmak ve daha fazla depolama alanı sağlamak için öne çıkar. Geleneksel lavabolar...

8 Mart Ama Hangi 8 Mart

"Ah, kimselerin vakti yok / Durup ince şeyleri anlamaya..." demiş Gülten Akın bir şiirinde oysa çok şey de yok elimizde; gözlerdeki gülümseme, birlikte söylenen şarkılar,...

Mezbahalar ve gaz odaları: Türcülüğün ve sağlamcılığın kesişimi

Egemenin öldürmekte hiçbir sakınca görmediği, bedeni rahatlıkla parçalara ayrılabilen, yaşam hakkı elinden alınanların tarihi kapkara ve hala bu şekilde kanla, sömürülmeyle, dışlanmayla, yok sayılıp aşağılanmayla...
Mete Gürkan
Mete Gürkan
Tanımların, sıfatların kısıtlayıcılığına inanır ama onun için anahtar bazı kelimeler, kavramlar vardır; insan hakları, hayvan hakları, her türlü tahakküme, ayrımcılığa karşı olmak, yeşil ve sol, özgürlük, eşitlik, veganizm, Beşiktaş gibi. Ve bir de sıkı bir Dylan’esk.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol