Dün (6 Nisan Cuma) Ankara Vegan Platformu, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsünde hayvan özgürlüğü konulu bir eylem gerçekleştirdi. Dünyada “Cube of Truth (Hakikat Küpü)” olarak bilinen eylemde vegan aktivistler maskeler taktılar. Laptoplarla video izlettiler. Ellerindeki laptoplarda Türkiye’deki hayvanlara uygulanan şiddet görüntüleri vardı.
Ankara Vegan Platformu’nun ilk ve kurucu etkinliği olan eylem, öğrencilerden ve çevredekilerden ilgi gördü. Kampüs çalışanları, öğrenciler bildirileri alıp veganlık ile ilgili sorular sordular.
Veganlık, hayvan kullanımını tamamen redden bir duruştur. Veganlar sadece hayvansal ürünleri tüketmeye değil; hayvanların her alanda sömürülmesine karşıdırlar.
Aktivistler “Veganlık, hayvan özgürlüğünü savunmanın asgari başlangıcıdır. Hayvanlar mal, köle ya da makine değildir. Herkesi hayvan özgürlüğünü savunmaya ve vegan olmaya davet ediyoruz.” dedi. Eylemlerini Ankara’da pek çok yerde devam ettireceklerini söyleyerek sonlandırdılar.
Bildiri metni şu şekilde:
HAYVANLAR MAL, KÖLE VEYA MAKİNE DEĞİLDİR!
Sizleri, hayvanların gördüğü şiddeti ve yaşadığı acıları düşünmeye davet ediyoruz. Her hafta iki milyarı aşkın hayvan gıda, giyim, tıp, taşımacılık ve eğlence sektörlerinde kullanılıyor, sömürülüyor ve öldürülüyor.
Hayvanlar insanlar gibi acı çeker ve özgürlüklerini arar. Türlerini sürdürme ve hayatta kalma güdülerine sahiptirler. Çiftlik hayvanları toprağa basmadan, açık hava görmeden ölecekleri günü bekliyor. Daha fazla üretim yapmaları için insan eliyle hamile bırakılıyor, genetiğiyle oynanıyor, yavruları ellerinden alınıyor, erkek buzağılar kısa süre sonra kesiliyor, dişi buzağılar ise süt endüstrisinin yeni kurbanları oluyor. En sonunda yine acılar çektirilerek etleri ve derileri için kesiliyor.
Yumurta endüstrisinde doğan yüz milyonlarca erkek civciv, yumurta veremedikleri için canlı canlı kıyma makinesine atılarak öldürülüyor. Kazlar ve tavşanların tüyleri, insan eliyle acılar içinde yolunuyor. Tilki, rakun gibi pek çok hayvan yine kürkleri için vahşice katlediliyor. Yüz binlerce hayvan ilaç ve kozmetik deneylerinde tarifsiz işkencelere tabi tutuluyor.
Hayvansal ürünleri tüketmenin insan sağlığına zararlı olduğu konusunda pek çok bilimsel çalışma mevcuttur. Hayvancılık sektörünün küresel ısınma üzerindeki etkisinin, taşımacılık dahil diğer bütün sektörlerden daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Hayvanların yaşam hakkına sahip çıkmalıyız; onların yaşadığı acılara son vermek bizim elimizdedir! Bitkisel temelli beslenerek sağlıklı yaşayabilmemiz mümkündür.
Hayvanlara zarar vermemek, doğayı korumak ve sağlıklı yaşamak için, hayvanları sömürmeye son vermeliyiz!
Bu zulmün bir parçası olmayalım!
Yaşadıkları şiddeti durduralım!
Hayvan yaşamını savunmanın başlangıcı vegan olmaktır.
Ankara Vegan Platformu