Mevsimleri değişken olan yalnızca Dünya değil. Bizim yıldızımız Güneş de değişimlerden geçiyor.
Güneş’in 11 yıllık bir döngüye girdiği bilinen bir gerçektir. Bu döngünün doruğunda, uzaya yüklü parçacıklar püskürtür. Bunlar da Dünya’da olağanüstü auroraları tetikleyen güneş fırtınaları yaratır.
Şimdi ise onun bu döngüsüne kıyasla daha kısa olan ve 330 gün süren bir ikincil döngüsünün olduğu keşfedildi. Diğer bir deyişle Güneş’in, bir Dünya yılı kadar süren mevsimsel bir döngüsü var.
Elektrik yükü taşıyan Güneş, aşırı derecede sıcak gazdan oluşan devasa bir toptur. Bu gaz yüksek bir hızla dalgalanır; güneş ise durağan haldedir.Bu durum Güneş’in manyetik olduğuna işaret eder.
“Bir yükü hareket ettirirsen manyetik bir alan oluşur. İşte Güneş’in içinde meydana gelen şey de budur” diyor University College London’dan Louise Harra.
Manyetik alanda hareketli dalgalar bulunur. Yarıkürelerdeki dalgalar birbirleriyle etkileşim halinde olabilir ve çarpışabilirler. Bu da mevsimin değiştiği zamandır.
Bu dalgalar, jet akımları gibi değişkendirler. Colorado’daki National Center for Atmospheric Research’den (Atmosferik Araştırmalar Ulusal Merkezi) Scott McIntosh “Dalgalar birbirine geçtiğinde manyetik alan yüzeye doğru genişler ve oradakilerin de istikrarını bozar. Bu genişleme aylarca sürer” diye belirtiyor.
Yeni bulgular, bizi Güneş’teki değişken mevsimleri tahmin edebilmemiz açısından bir adım ileri götürüyor. Uyduları ve radyo dalgalarını etkileyebilecek derecedeki güçlü güneş fırtınalarını tahmin edebilmek işimize yarayabilir.
Güneş’teki hareketlilikleri gözlemlemek, diğer yıldızları anlamamız için de bize yardımcı olacaktır.