Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 25. yılında seyircisini unutulmayacak bir film seçkisiyle buluşturmak üzere yola çıkıyor. 29 Kasım-5 Aralık tarihleri arasında Ankara’da, 6-8 Aralık’ta Sinop’ta ve 9-12 Aralık’ta Kastamonu’da perdelerini açacak olan festival, modern sinemanın ilham verici örneklerini ve sinema sanatının klâsiklerini beyazperdede izleme fırsatı sunacak.
Sinema seyircisi için uzağı yakın etmek, sinemanın seçkin örneklerini Türkiye’nin farklı kentlerindeki seyircilerle buluşturmak, kültür hayatımızı zenginleştiren karşılaşmalara vesile olmak için yıllardır aynı heyecanla yollara düşen Gezici Festival 25. yılını kutluyor.
Önümüzdeki günlerde, sırasıyla Ankara, Sinop ve Kastamonu’daki sinemaseverlerle buluşmak üzere bir kez daha yola çıkacak Festival’in bu yılki programında Dünya Sineması, Kısa İyidir, Çocuklar İçin, Türkiye Sineması, Sessiz Sinema gibi klâsikleşen bölümlerin yanı sıra 25. yıl için özel olarak programlanan, yeni, tematik film seçkileri de yer alıyor.
Gezici Festival, programında her yıl sinema dünyasından birinin hazırladığı özel bir film seçkisine yer veriyor. 25. Gezici Festival’de bu bölümünün konuğu, bazen kışkırtan, bazen güldüren ama hemen her zaman zihinde kapılar açan, düşündüren, hayranlık uyandıran, özgün sinema yazılarıyla tanıdığımız usta çevirmen, yazar Fatih Özgüven. Yazarın kararsızlıktan mustarip tipik bir Terazi Burcu insanı gibi iki uç arasında gidip gelen karakterleri ve bu karakterlerin yaptıkları seçimleri düşünerek oluşturduğu ve Terazi Filmleri diye adlandırdığı seçkide 3 film seyirciyle buluşacak. Luis Buñuel’in, memleketi İspanya’da çektiği ve İspanyol yazar Benito Pérez Galdós’un aynı adlı romanından uyarladığı Tristana (1970); Carl Theodor Dreyer’in Danimarkalı rahip Kaj Munk’un tiyatro oyunundan uyarladığı 1955 yapımı şaheseri Söz ve Louis Malle’in, en karanlık ve kişisel filmlerinden birisi olan Le Feu Follet (1963) bu seçkinin filmleri olacak.
Festivalde Amerikan sinemasına yön veren öncü kadınların filmleri de izleyiciyle buluşacak. ABD Büyükelçiliği’nin katkılarıyla gerçekleşen Amerikan Sinemasının Öncü Kadınları bölümünde, Amerikan sinemasında çığır açan ve iz bırakan kadın sinemacıların filmleri gösterilecek.
Amerikan Sinemasının Öncü Kadınları bölümünde Güle Oynaya Cehenneme Gidiyoruz (Merrily We Go To Hell, 1932), Otostopçu (The Hitch-Hiker, 1953) ve Torbacı (The Connection, 1961) filmleri yer alıyor.
25. Gezici Festival’in bu yılki programında, seyirciyi sanatın hayatla ve zamanla ilişkisi üzerine düşündüren yeni filmlerden oluşan özel bir seçki yer alıyor. ABD Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenlenenS anat Uzun, Hayat Kısa adlı bu bölümde sanatı ve sanatçıyı konu alan birbirinden ilgi çekici beş yeni film seyirciyle buluşacak. Nick Broomfield’ın bu yıl Varşova Film Festivali’nde ilk gösterimi yapılan filmi Marianne & Leonard: AşkSözleri, Tribeca Film Festivali’nde En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü kazanan Zaman Makinemiz, Yönetmenin bugün İran’da yasaklanmış olan VHS kasetlerden oluşan kişisel arşivini kullanarak kurguladığı Renkli Farsça, Toni Morrison: Beni Oluşturan Parçalar ve Sundance Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanan ve daha sonra birçok festivalde dikkatleri üzerine çeken Altın Çocuk bu seçkide yer alan filmlerden…
25. GEZİCİ FESTİVAL
FACEBOOK | TWITTER | INSTAGRAM | WEB SİTESİ | VIMEO