“Acaba bir gün bu metafizik olguların, ruhtaki bu maddeden geçme halinde ve uykuyla uyanıklık arasında beliren gölgeler yansımasının sırrı anlaşılacak mı?“
Özgür Demirci’nin “Kör Baykuş” adlı sergisi, adını ve çıkış noktasını İran Edebiyatında modern öykücülüğün kurucularından Sadık Hidayet’in aynı adlı eserinden alıyor.
Hidayet’in zaman ve zamansızlık vurgusundan, düşlerden ve gerçeklerden, karşıtlıklardan ve tekrarlardan, bir belirsizlik temasının yarattığı çağrışımlardan ilham alan Demirci, Hidayet’in insanın dünyasını belirleyen toplumu, toplumun ve geleneklerin insanda yarattığı eksiklik ve normal olmama hissini irdeleyişini, varlığın sorununa bakış biçimini yeniden ele alarak, kompozisyonlarına bu sıkışmışlığı ve gerilimli ilişkiyi yansıtıyor.
Sanatçı kompozisyonlarında doğu ile batıyı, eskiyi ve yeniyi birlikte ele alırken, bu zıt dünyaları birleştirmiyor. Doğu Geç Antikitesi’nin ana imgelerini, geleneksel Doğu sanatını oluşturan figürleri çağdaş ve kendine has üslubuyla ele alarak, bu karşıtlıkları, “tuhaf” ve “garip”’ olanı, eski zamanların gölge oyunlarını andırır biçimde yarattığı bükülmüş kolları ve bacakları güncel plastik sanatlar değerlerini kullanarak izleyiciye gösteriyor.
Sanatçının evreninde yarattığı figürlerin temelini Mani’nin dualitesi oluşturuyor. Aydınlığın ve karanlığın, maddenin ve mananın, iyiliğin ve kötülüğün, ruhun ve bedenin savaşında bu kurtuluş ve yok oluş isteği boyutlara sığamayan figürlerin oluşturduğu kompozisyonlarda hissediliyor. Mani’nin ve Uygur Dönemi resimlerinin genel karakteristik özelliği olan badem gözleri, oval, dolgun yüz tiplerini beyaz zemin üzerine yarattığı bu figür çalışmalarında özgün bir üslupla bütünleştiriyor.
Belirleyicinin olmadığı, tanımların dayatmadığı alanlarda dolaşmayı ve üretmeyi tercih eden sanatçı, “uyumsuz” dünyasını bizlere sunuyor.
________________
Açılış: 9 Ocak Perşembe
Saat: 18 – 20:00
Sergi Tarihi: 9-25 Ocak 2019
İklim Sanat Projesi: Mesnevi Cad. 24/3(Ziyaret saatleri: salı-cuma 12-19, cumartesi 14-19)