Ana SayfaYaşamLGBTİ+Utanç tablosu trans cinayetleri

Utanç tablosu trans cinayetleri

-

Son günlerde internette bir fotoğraf dolaşıyor. Kanlar içinde bir trans kadın fotoğrafı…

Gülşen isimli bir trans kadın Şişli’de evinde şişlenerek ve bıçaklanarak saldırıya uğradı. Bir kadın, bir birey, bir yaşam göz göre göre, aşırı kan kaybetmesine rağmen, ‘’Ambulans kirlenir’’ denilerek görevliler tarafından bekletildi. O fotoğrafı hepiniz tanıdınız, evet! İçinizde bir yerlerde ufacık bir merhamet kırıntısı varsa da üzüldünüz, biliyorum.

Gülşen’e bunu yapanlar daha önce müşterisi olan iki erkekti. Aynı gece İzmir’de bir trans kadın ve Kocaeli’de yeni taşındıkları evinde birlikte yaşayan üç trans kadın seks işçisi müşterilerinin silahlı saldırısına uğradı. Peki neden? Cinsel kimlikleri sebebiyle mi? Seks işçisi oldukları sebebiyle mi? Heteroseksist toplumda sözde aykırı bireyler oldukları sebebiyle mi?

Transfobi öldürür

Eşcinseller ve transseksüeller herhangi bir ayrıcalık beklemiyorlar. Cinsel yönelimleriyle barışabilmek, tıpkı heteroseksüeller gibi toplum içinde yer alabilmek istiyorlar sadece. Ev, iş, eş, arkadaş edinebilmek, sokaklarda özgürce gezebilmek, sevgilisinin elini tutabilmek, gülebilmek, ağlayabilmek, her heteroseksüel birey gibi hissedebilmek istiyorlar. Nefret cinayetlerine kurban gitmemek istiyorlar. Kan kaybı yaşarken ambulans kirliliği gözetilmesin istiyorlar. Şimdi Gülşen’in yerinde trans olmayan bir birey olsaydı, görevliler ambulans kirlenir düşüncesiyle Gülşen’i kanlar içinde bırakır mıydı? Gülşen trans kadın arkadaşlarının getirdiği çarşaflarla ambulansa alındı. İnsan hayatının değersizleştirildiği şu durum, bir utanç tablosu değil de nedir? Bu senin, benim, ülkemizin, dünyamızın ayıbı. Heteroseksüel doğduğu için kendini şanslı sayan, üstün görenlerin ayıbı. Doğasında varolanı normalize etmeye çalışan heteroseksist toplumun ayıbı. Hepimiz utanmalıyız.

Transseksüel Hakları

Ailesi eşcinsel kızına/oğluna ‘’Öl daha iyi’’ diyor. Mahalle sakinleri ‘’Mahallemizde trans kadın istemiyoruz, gidin’’ diyor. İş sahipleri ‘’Size iş yok’’ diyor. Bu insanları kendi elimizle intihara, cinayete, fuhuşa, seks işçiliğine itiyoruz. Kimliklerinden soğutuyoruz. Kendileri gibi davranmamaya zorluyoruz. Bugün kaç eşcinsel cinsel kimliğini seviyor? Kaç transseksüel halinden memnun olduğunu söylüyor? Çok küçük bir kısmı belki… Geri kalanı heteroseksist toplumda varolmaya çalışmak adına –miş gibi yapıyor. Eşcinsel değilmiş gibi… Transseksüel değilmiş gibi… Heteroseksüelmiş gibi… Normali de buymuş gibi…

Gülşen’e ve diğer trans kadınlara yapılan bu korkunç saldırı ile ilgili Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, şu açıklamayı yaptı:

“İlgili emniyet görevlilerini saldırıların faili olanları derhal bulmaya ve yargı organlarını faillere gerekli cezaları vermeye davet ediyoruz. Hükümeti ve tüm toplumsal kesimleri, trans kadın seks işçileri ile samimi şekilde dayanışmaya ve taleplerini karşılamaya davet ediyoruz.”

Evet, artık nefret suçu tanımlaması yapılmalıdır. Nefret cinayetlerine ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır. Yaşam değerlidir. Umuda, özgürlüğe karşı inancımız sonsuz… Ümidimizi yitirmeden, kimseyi ötekileştirmeden yaşayabileceğimiz bir dünya dileğiyle…

SON YAZILAR

KAOS GL ve 17 Mayıs’tan anayasa açıklaması: Haklarımızı savunacağız

Depremle rafa kaldırılan Anayasa değişikliği, 2 Ekim 2023’te Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın yaptığı TBMM konuşmasıyla resmi olarak gene gündemimize girdi. Yapılmak istenenin hak ve özgürlükleri...

154 gazeteciden ortak açıklama: Daha fazla LGBTİ+’lara şiddet ve yasak haberi yazmak istemiyoruz

154 gazeteci ortak bir açıklama yayınlayarak, “Daha fazla LGBTİ+’lara şiddet ve yasak haberi yazmak istemiyoruz” dedi. Gazeteciler, LGBTİ+ Onur Ayı gelir gelmez yasaklar ve şiddetin...

17 Mayıs Derneği Esenlik Buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor

17 Mayıs Derneği'nin LGBTİ+ aktivistlerini güçlendirmeye yönelik düzenlediği Esenlik buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor. 14 Mart ve 16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek online çalışmalara...

Esat – Eryaman Davası 22 Şubat’ta: #ZamanaBırakmıyoruz

2007 yılından beri devam etmekte olan, saldırıya uğrayan ve yaşadıkları yerlerden göçe zorlanan trans kadınların adalet arayışı olan Eryaman-Esat davasında, 22 Şubat Çarşamba günü Ankara 30. Ağır...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol