Geçtiğimiz yıl 37 ilde etkinlik yapan Kaos GL bu yıl da her yıl olduğu gibi 17 Mayıs Homofobi Karşıtı Gün vesilesiyle etkinlikler için yola çıktı. Şehirleri gezerek heteroseksizme karşı yereli dinamikleştiren buluşmaların geçtiğimiz haftaki durakları Tekirdağ ve Edirne oldu.
Homofobi nedir?
Homofobi, eşcinsellere ve eşcinselliğe duyulan nefret, hoşnutsuzluk ve ayrımcılıktır. Anlamı biraz daha açarsak homofobi, heteroseksüellerin kendileri gibi olmayan homoseksüelleri aşağılaması, ötekileştirmesidir de diyebiliriz. Homofobinin nedenleri hemen hemen her toplumda benzerlik gösterir. Bu nedenler dini,siyasi veya psikolojik sebeplere dayanabilir. Fakat sebebi ne olursa olsun sadece “kendi gibi olmadığı” yani cinsel kimliği farklı olduğu ve toplumun kabul gördüğü bir cinsel hayatı olmadığı için bir bireyi aşağılamak, ötekileştirmek, şiddet göstermek vb. asla kabul edilemez. Bu bir insanlık suçudur.
Eşcinsellere uygulanan şiddet insanlık ayıbı
Uluslararası Af Örgütü’ne göre yaklaşık 70 ülkede LGBT bireylere şiddet uygulanmakta ve sekiz ülkede idam cezasına çarptırılmaktadırlar. Eşcinsel bireylerin sadece fiziksel şiddete de maruz kalmadığı su götürmez bir gerçek. Şöyle ki günümüzde genellikle eşcinsel bireyler için hakaret olarak kullanılan TDK sözlüğüne göre “ibne” sözcüğü “edilgen eşcinsel erkek” anlamına geliyor ve kökeni ise Arapça’dan gelen “ubne” yani kız çocuğu olarak açıklanıyor.
Türkiye’de eşcinsellik
Türkiye’de eşcinsellik genel olarak normal dışı ve kabul edilemez olarak algılanır. Fakat burada neye göre kime göre normal diye bir soru yöneltmemiz gerekir. Bu soruyu yönelttiğimizde ise gelen cevaplar çok acı. “Bizim toplumumuz için uygun değil.” “Bizim geleneklerimizde böyle bir şey yok.” “Bir erkeğin bir erkekten hoşlanması dinen yasak.” “Bir kadının bir kadınla sevişmesi söz konusu olamaz.” gibi birçok cevap görüyoruz bu soru karşısında ve yine az önce bahsettiğim homofobik davranışlar karşımıza çıkıyor. Bir insan neden cinsel kimliği farklı diye yargılanıyor? Neden geyler, lezbiyenler, transseksüeller, biseksüeller, interseksler sadece bir birey olarak görülemiyor? Neden iş alımında, okullarda, devlet dairelerinde sürekli şiddete maruz bırakılıyor? Toplumsal baskı neden her yerde karşımıza çıkmak zorunda?
Homofobi karşıtı yerel buluşmalar şehrinize gelsin
Kampüsünüzde, şehrinizde birlikte etkinlik yapmak isterseniz Kaos GL ile iletişim kurabilirsiniz.
Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu’ndan yararlanarak Homofobi Karşıtı Buluşmaları kendi şehrinize taşıyabilirsiniz. 1000 TL üst limitli hibe başvurularınızı, çalışma ve önerilerinizi [email protected] adresine yollayabilirsiniz. 20 şehre verilecek olan hibe LGBT odaklı ittifaklara öncelik verecek ve bu ittifakların oluşmasını hedefleyecek.