Köşeli yapıların sıradanlığında, doğaya meydan okumak insanlığın pek işi değilmiş. Yığın mantığında kentsel dönüşümlere ise tabiatın çocukları “büyüyünce mimar olacağım” yanıtını vermiş.
Beyin duvarlarınızı baştan boyamaya geldik, gezegenin en ünlü mimarları kategorinizde devrim var! Doğa ince fikirleri, olağanüstü ürünleri ile usta eşek arılarını, becerikli kunduzları ve daha fazlasını inşaatın başına geçiriyor. İşte Ingo Arndt’ın kitabı “Animal Architecture”dan doğanın kusursuz yuvaları!
Dokumacı karıncalar, Orta Afrika ve Güneydoğu Asya’da yaşayıp, yapraklardan yuvalar inşa ediyor. Larva ipeğini kullanarak meydana getirdikleri organik evler, tek bir yapraktan oluşabildiği gibi, pek çok yaprağın yapışarak bir araya gelmesi şeklinde de olabiliyor. Yaklaşık yarım metre uzunluğuna kadar ulaşabilen bu olağan üstü yapıları gerçekten hayran olunası!
Kunduzlar soruya; ”Mimar Olacağım” cevabını vermiş olsa gerek ki muhteşem yuvaları tam bir konut harikası! Yalnızca su altındaki bir açıklıktan giriş yapabildikleri yuvalarına yırtıcı hayvan almıyorlar. İnşa ettikleri barajlar devasa boyutlara ulaşabiliyor. Bilinen en büyük kunduz barajı, Kanada’daki Wood Buffalo doğal parkında bulunuyor; barajın uzunluğu yaklaşık 850 metreyi buluyor.
İngilizcede “Compass termite” adıyla bilinen bu karınca türü, büyük ve çizi gibi yere saplanan yuvalar inşa ediyor. Bu karınca türüne “pusula” denilmesinin sebebi ise yuvalarını kuzey-gün yönünde inşa ediyor olmaları. Yön bilgileri bu denli hassas olan karıncalar, bu teknikle ısı yalıtımı da sağlamış oluyor!
Baya dokumacı kuşlarının, özgün mimari yapıları akasya ve palmiye ağaçlarını süslüyor! İnce teknikleri ve zarif inşaları, yırtıcı hayvanlar ile olan ilişkilerinde korunmalarını sağlıyor. Yüksekte olan yuvalarına diğer hayvanların erişimi güç olduğundan stratejik konaklama onlardan soruluyor!
Avrupa kırmızı orman karıncası, hayvanlar dünyasında bu denli muhteşem bir estetik algısına sahip tek tür! Orman zemininde büyük tümsekler yaratıp, ardından yuvalarını da bunun içine kuran şahane canlılar, tümseklerden arasında geçitler bırakıyor. Ana yuva ile ona bağlı oluşan diğer yuvalar tehlike halinde kaçış kolaylığı sağlıyor!
Erkek çardak kuşlarının dişileri cezbetmek için bir oyunu var! Bilinen ”yuvayı dişi kuş yapar” sözünü hafızalardan sildiren, usta erkek çardak kuşu, çiftleşmek için güzel bir yol bulmuşa benziyor. Topladığı çeşitli otlar, meyveler ve çubuklar ile süslediği yuva tasarımı ile şüphesiz en mükemmel iç dekorasyoncu ünvanını kazanıyor! Asıl ilginci ise, dişi kuşlar yavrularını büyütmek için bu masalımsı yuvayı kullanmıyor.