Ana SayfaUzayMars'ta yeni bulunan camlarda canlılık kalıntısı aranacak

Mars’ta yeni bulunan camlarda canlılık kalıntısı aranacak

-

Geçmişte şimdiki halinden daha sıcak ve ıslak olan Mars’ta canlılık olabileceği tartışması yıllardır kafaları kurcalıyor. NASA’ya ait uzay gemisinin gezegenin kraterlerinde keşfettiği cam kütleleri, içerisinde milyonlar yıl öncesine ait kalıntılar olabileceği umudunu da beraberinde getirdi.

NASA Mars’ı bu aralar yoğun bir biçimde takibe aldı ve bu alanda yaptığı harcamalar milyar dolarlarla ölçülüyor. Mars Reconnaissance Orbiter (Mars Keşif Uydusu) ismindeki araçları ise yakın zamanda, kraterlerde cam kalıntıları buldu.

Mars Keşif Aracı konsepti (Kaynak: NASA)
Mars Keşif Uydusu konsepti (Kaynak: NASA)

Çarpma camı olarak tanımlayacağımız camlar, bir meteorun çarpması sonrasında çok yüksek ısı ve basınçla oluşuyorlar. Çarpma camlarının bir özelliği de, çok hızlı bir biçimde oluştuğu için o anlık basınç ile etrafta bulunan diğer maddeleri de içerisinde hapsetmiş olabilmesi. Milyonlarca yıl öncesinden bir kesiti içine hapsetmiş olabilecek çarpma camları, içerisinde basit canlıların kalıntılarını barındırıyor olabilir.

Camların rastlanıldığı Hargraves kraterinin oluşumu Mars’ın henüz sulak bir gezegen olduğu tarihlere dayanıyor. Krater yüzeyinde hidrotermal bacalara benzeyen oluşumlar olması, daha önceden alanda hidrotermal bacaların olduğunu düşündürüyor. Dünya’da canlılığın ilk defa ortaya çıkma noktalarının da hidrotermal bacalar olması olasılığı, Mars’ta bulunan krateri, canlılık bulundurmak açısından öncelikli bir ihtimale dönüştürüyor.

Mars Gezegen

NASA’dan duyurulacak gelişmeleri merakla beklemekten başka şimdilik yapılabilecek pek fazla şey yok. Ancak alınan örneklerin incelenmesi sonucunda, herhangi bir canlılık kalıntısına rastlanılması hiç şüphesiz çığır açacak bir gelişme olacaktır.

Kaynak: Earth Sky

SON YAZILAR

Gözlerine Gezegenleri Düşüren, Gözlerine Yıldız Tozu Bulaştıran Bilim Kadını: Maria Mitchell

Babam Hasan Atay Anısına 01.08.1818 günü Nantucket Massachusetts'te gözlerini açtığında, Maria Mitchell için herkesten farklı göreceği, evrene gözlerini dikeceği ve gözlerindeki yıldız tozundan bir iz bırakacağı...

Kara delikler haydut dünyalarda yaşamı oluşturabilir

Kara delikler kozmik yaşamın yıkıcı motorlarıdır; ancak aynı zamanda yaşamı da oluşturmuş olabilirler. Süper kütleli kara delikler ile ilgili yapılan yeni araştırma, beslenme sırasında yaydıkları radyasyonun...

Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin sınırında bir nesne keşfetti

Bilim insanları, güneş sistemimizin sınırlarında gezinen büyük bir nesne keşfetti. Bilim insanlarının keşfettiği bu nesne, Güneş Sistemi'nin erken dönemlerine ait olabilir ve gezegenlerin bugünkü formuna nasıl...

NASA’dan Black Friday için 10 kara delik fotoğrafı

NASA, tüm dünyanın aksine ‘Black Friday’i farklı bir yöntemle kutladı. Birçok kişi indirimli alışveriş peşindeyken, NASA elindeki harika kara delik fotoğraflarını “Black Hole Friday” adını...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol