Ana SayfaEkolojiKentleşme9 tarihi eser ve tarihi dokusu bozularak trajikomikleşmiş yeni hâlleri

9 tarihi eser ve tarihi dokusu bozularak trajikomikleşmiş yeni hâlleri

-

Restorasyon önemli iştir. Tarihten gelene bir imza daha atmak, tarihte daha uzun süre gitsin diye…

Tarihi dokunun mümkün olduğunca değişmeden kalması, gelecek nesillere aktarım görevini daha şeffaf, saygılı, bonkör hâle getirir. Yüzyıllardan gelip yanımızda duran, evet sabit ve durağan, tarihi eserleri beton kafalıların sarmaladığı bir hakim sektörde her geçen gün kaybetmekteyiz.

Binlerce yıl öncesine hiç saygı duymadan, gelişigüzel, tamamen betondan ve bariz zevksiz gerçekleştirilen bu restorasyonlar ile bir yandan dalga konusu olmaktayız, diğer yandan tarihimizi kaybetmekteyiz. Hatalı restorasyonlar tarihi felaket olarak adlandırılıyor.

Günümüz Türkiye’sinde sayısız cami, kale, duvar, tiyatro alanı günümüz inşaatları ile aynı muameleyi görüyor, iş makineleri ile ortamda tahribat yaratılıyor ve hatta eserin aslından bağımsız, yeni yapılar inşa ediliyor. 

Tarihi dokusu bozularak trajikomik sonuçlar yaratan bazı tarihi eserleri derledik…

Hatay Arkeoloji Müzesi, dünyanın ikinci en büyük mozaik sergileme müzesi. Fotoğrafları Mayıs 2015’te medyaya düşen, restorasyon esnasında orijinali bozulan mozaiklerin yeni hâli ise “görülmeye değer.” 

Hatay Arkeoloji Müzesi

Kasım 2014’te Gaziantep’te Zeugma Antik Kenti kazılarında ortaya çıkan mozaikler, bölgenin belediye başkanı Fatma Şahin’in de katılımıyla basına tanıtıldı. Şahin ve grup arkadaşlarının 2 bin yıllık tarihi eserlerin üzerinde topluklu ayakkabı ile dönüp durmaları oldukça komik ve dikkat çekici idi.

Fatma Şahin Müze

Restorasyon çalışmaları, tamir edip kalıcı fakat tarihi görselliği de kaybetmemek iken ülkemizde tamamen yanlış anlaşılmış. Onarılmaya çalışılan bir tarihi duvar da Tarihi Urfa Kalesi. Kalenin tarihi 9’uncu yüzyıla dayanıyor. Yağmur nedeniyle çöken duvara uygun görülmüş restorasyon ise inanılmaz: 

Tarihi Urfa Kalesi

Pvc ile kaplanmış İshak Paşa Sarayı‘na ne demeli? Yapımı 1784’te biten saray Osmanlı ve Selçuklu kültürünü yansıtan önemli eserlerden.

İshak Paşa Pvc 11

Çanakkale’de bulunan Apollon Tapınağı ise insanın içini sızlatıyor. Yeniden inşa edilecek basamakların üzerine tonlarca ağırlıktaki tırın çıkması ile restorasyonu yapılan tapınak görenlere “Bu fotoğraf gerçek mi, fotoşop mu?” dedirtiyor…

Apollon Tapınağı

Antiphellos Antik Tiyatrosu, Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunuyor.Milattan önce 1’inci yüzyılda yapılan 28 sırada 4 bin seyirci kapasiteli oditoryumun zeminine beton dökülünce 2 sıra betonun altında kaldı. Artık 26 sıra…

Antiphellos

Fethiye’deki Telmessos Antik Tiyatrosu restorasyon işleminden antikliğini yitirerek çıktı. Eksik parçaların yerine konulması işlemi için 4 milyon 550 bin liraya anlaşmaya varılmıştı.

Telmessos Antik Tiyatrosu

Anamur Mamure Kalesi UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne 2012 yılında girdi. Restorasyon başladı ve sonuç görenleri hayrete düşürdü: Bin 500 yıllık kale günümüzde kullanılan çimento ile restore edilince tarihi dokusunu da kaybetti…

Anamur Mamure Kalesi

İznik’te Erken Bizans Dönem’nde kilise olarak inşa edilen Ayasofya, müze olarak kullanılıyordu. 2011 yılında ani bir biçimde cami olarak kullanılmaya başlayan 1700 yıllık tarihi esere son darbe de girişine buzlu camdan kapı takmak oldu. 

Ayasofya Müzesi

Kaynak: Arkeoloji Haber, Sol Haber 

SON YAZILAR

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Bir depremin anatomisi: 1755 Lizbon Depremi

1 Kasım 1755 günü saat 9.40'ta, Avrupa’nın en büyük dördüncü kenti Lizbon’un neredeysetüm yerleşim alanlarını kullanılmaz hale getiren, Richter ölçeğine göre 8.5-9 şiddetinde bir deprem...

Şehir Plancıları “yeni yüzyılda planlama yapmaya, kentsel yaşamı dönüştürmeye” çağırıyor

Şehir Plancıları Odası (ŞPO), şehir plancıları başta olmak üzere tüm yurttaşları, 8 Kasım 2023 tarihinde Ankara'da, yeni yüzyılda planlama teması ile gerçekleştirilecek Dünya Şehircilik Günü...
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol