Londra oldukça düşük emisyon alanı olmaya hazırlanırken, tamamen elektrikli çift katlı otobüsler, yeni az yer kaplayan bataryalarıyla Ekim ayında hizmete girecekler. Dünyanın ilk tamamen sıfır emisyonlu, elektrikli, çift katlı otobüsü BYD şirketi tarafından tasarlandı ve üretildi.
Yıllarca kırmızı çift katlı otobüslerle özdeşleşen Londra’da, bin ayrı rotada 8 bin 700 otobüs sefer yapıyor ve bunların çoğu çift katlı. Bu otobüslerde, hibrid araçlara doğru bir yönelme olsa da birçoğu hâlâ dizel yakıt kullanıyor. Ancak Ekim ayında dünyanın ilk tamamen elektrikli çalışan, sıfır emisyonlu, çift katlı otobüslerinin devreye girmesiyle bu değişecek.
Tam elektrikli otobüslerin toplu taşımda teknolojik bir atılım olduğunu vurgulayan BYD Auto Europe Yönetici Müdürü Isbrand Ho, “Elektrikli arabalar benzinli araçlardan önce çıkmıştı, ancak bataryaların zayıflığı sebebiyle benzinli araçlar daha başarılı oldu. Ama günümüzde elektrikli araçların çevre avantajları ve yakıt masrafları bariz bir avantaj sağlıyor” diyor.
İngiltere Ulaşım Araştırma Laboratuarı’nda, çok düşük emisyon araçları ve akıllı ulaşım istemleri teknolojisi başkanı Denis Naberezhnykh de bu başarıyı övüyor. “Bu güne kadar tam elektrikli, çift katlı otobüsler olası görünmüyordu. Bu temel olarak batarya yeri ve yolcu kapasitesiyle ilgili bir sorundu” diyor. Tek katlı otobüslerden farklı olarak, araç yükseklik sınırı sebebiyle çift katlı otobüsler bataryaları çatıda barındıramıyorlar. Tamamen elektrikli çift katlı otobüsler, sadece Londra otobüs filosunu elektriklendirmekle kalmayacak, şehirdeki hava kalitesini arttırırken, şehire aşırı düşük emisyon kavramını da getirecek ve emisyonu düşürecek. Bu aşırı düşük emisyon alanın 2020’de devreye girmesi bekleniyor.
Naberezhnykh,”Önümüzdeki birkaç yıl içinde, hava kirliliğini azaltmak ve yerel hava kalitesini arttırmak için yöntemler ararken, elektrikli araçlara doğru ciddi bir eğilim görmeyi bekliyoruz. Dolayısıyla bu araçların istenen performansı aşırı şarj süresi istemeden göstermesi, bu geçiş sürecinin hızlanmasında önemli bir etken olacak” diye ilave ediyor.
Londra toplu taşım araçlarının çevreye etkisini azaltmak için hali hazırda hibrid otobüsler kullanıyor. İngiliz tasarımcı Thomas Heatherwick tarafından tasarlanan, son gelişmenin ürünü olan Routemaster otobüsleri, mevcut hibrid otobüslerinden yüzde on beş yakıt verimli ve geleneksel dizel çift katlı otobüslerden de yüzde kırk daha verimli. Bu otobüslerin ilki 2012 yılında “Boris otobüsleri” kod adı ile limitli sayıda rotada hizmete girdi ve 600’den fazla otobüsün 2016’ya kadar hizmete sunulması planlandı.
BYD’nin ilk çift katlı otobüsleri beş araçtan oluşuyor, bu araçların tamamı Çin’de üretildi. Talebin artması durumunda BYD’nin yerel üretime geçeceği de vurgulanıyor. Yetkililer bu teknolojinin Hong Kong, Malezya, Singapur, Almanya gibi diğer piyasalarda da uygulanabileceğinin altını çiziyorlar.
BYD, bu otobüslerin yakıt fiyatında yüzde yetmiş tasarruf sağlanabileceğini ifade ederken, otobüslerin maliyetlerinin müşteri taleplerine göre değişiklik göstereceğini de belirtiyorlar. En son üretilen Routemaster’ların her biri 325 bin pounda mal oldu, mevcut hibridlerin her biri 200 bin pound idi.
Teknolojinin yeni olması sebebiyle elektrikli otobüslerin en büyük eksikliği şarj duraklarının azlığı. Şirket, Londra otobüs operatörü Metroline ile şarj ünitelerinin nereye, nasıl yerleştirileceği ve ne tip güç gereksinimleri olacağı üzerinde çalışıyor. Şirket, Metroline mühendislerini benzer tesisleri görmeleri için Çin’e davet etti. İki yıl önce BYD iki katlı otobüsleri Londra otobüs işletmecisi Go-Ahead’e tedarik etmişti. BYD Go-Ahead’e şarj noktalarının yerleştirilmesinde de yardımcı oldu.
Şarj noktaları gecelerin otobüslerin bırakıldığı otobüs parklarına yerleştirildi. Birçok rota gece sadece dört saatlik bir şarj sonrası, tek şarjla gün boyu gidilebiliyor. Böylece gece ucuz saatteki elektriği kullanmış oluyor.
BYD hali hazırda İsveç, Hollanda, Danimarka, Belçika, İngiltere ve İspanya’ya vasıta üretiyor.
Öte yandan, Avrupa şehirlerinde hava kirliliğini azaltma konusundaki çalışmalar her geçen gün daha da önem kazanırken, elektrikli cihazların çevreci yanı bir diğer cazip nokta.
Çin Endüstri ve Bilişim Teknolojileri Bakanı’na göre, Çin’de sadece mayıs ayında 19 bin tak-şarj et elektrikli araba, otobüs, ve kamyon üretildi. Uluslarası Enerji Kurumuna göre Çin, tamamen elektrikle çalışan araba kullanan ülke sıralamasında 2008 yılından beri satılan 80 bin tamamen elektrikle çalışan arabayla üçüncü sırada.
Kaynak: The Guardian