Türkiye’nin en derin gölü Salda, baraj tehdidi ile karşı karşıya. Gölü besleyen tek su kaynağı Düden Çayı’na DSİ tarafından yapılmak istenen sulama göleti magnezyum yüklü bembeyaz kumsalıyla Salda Gölü’nün geleceğini tehlikeye atıyor.
Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü 184 metre derinliği ile Türkiye’nin en derin gölü. Yüksek alkalin içeren ve ekolojik dengesini hâlâ koruyan Salda Gölü aynı zamanda suyu en temiz göllerimizin de başında geliyor. Maldivler’e benzer görüntüsüyle ilgi çeken göl 110 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Devlet eliyle doğal zenginliklerimiz adeta buhar olup uçuruluyor.
1989 yılında 1. derece doğal SİT alanı olarak korumaya alınan Salda Gölü şimdi tehlike altında. Gazeteci Yusuf Yavuz’un soL Gazetesi’ndeki haberine göre, bölgedeki pek çok sulak alanın yok olmasına neden olan DSİ, şimdi de Düden Çayı’na sulama göleti yapmaya karar verdi. İhalesi yapıldığı öğrenilen gölet projesi izin aşamasında. İzin alındığında ise çayın önüne set çekilmesi ile Salda Gölü de belki tarihe karışacak.
Sulak alan uzmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici proje devam ederse canlı yaşamın yok olacağını belirterek, “Salda Gölü’nün huni biçiminde bir yapısı var. Mars özelliği taşıyan kıyılarındaki beyaz oluşum suyun niteliğiyle doğrudan ilgili. Eğer buradaki dereyi baraj yaparak engellerseniz dünyada ender bulunan doğal bir yapının yok olmasına neden olursunuz. Buraya baraj ve gölet yapılmaması konusunda yıllar öncesinden yetkilileri uyardık. Avlan Gölü’nde yıllar önce yapılan yanlış yüzünden kuşlar bölgeyi terk edip, çevredeki ağaçlar kurumuştu. Salda için de benzer yanlışa düşülmemeli. Göllerin doğal yapısıyla oynanmamalı” dedi.
Yanlış su politikaları nedeniyle sulak alanlarını hızla kaybeden Türkiye’de geleneksel tarım da devlet eliyle yok ediliyor. Yöre halkının önemli bir kısmı kendi geleceklerini ipotek ederek daha çok kazanç hayali ile gölet ve baraj projelerini destekliyor.