Ana SayfaKültür & SanatFotoğrafIrk ayrımını yerle bir eden güzel ailelerin fotoğrafları

Irk ayrımını yerle bir eden güzel ailelerin fotoğrafları

-

Belki duymuşsunuzdur, 19’uncu yüzyıl literatüründe çokça anılan bir terim vardır: Mulatto. Biri siyah biri beyaz anne babadan doğan kişi anlamına gelmektedir. Bu terime göre bu kişi sürekli depresyonda ve iki ırk rengi arasında sıkışmıştır. Ama bu konu bugün çift ırklı (bi-racial) bir Amerika başkanının varlığı ile daha çağdaş bir toplumun dengesinde, etkisini yitirmiş gibi görünüyor.

Şu konuda açık olmak gerekir, ırk genetik değildir, sosyal bir kavramdır. Coğrafyaya göre insanların görünüşleri büyük ölçüde farklılıklar gösterebilir. Örneğin, ekvatora ne kadar yakın yaşadığınızın etkisi olabilir. Washington üniversitesinden genetikçi Alan Templeton şöyle açıklıyor: “Toplumun insanları sınıflandırmak için kullandığı ten rengi ve fiziksel özellikler biyolojik tabanlıdır. Ama ten rengi ve fiziksel özellikler ırk ile aynı şey değildir. Beyaz, siyah, asyalı ve latin olarak sınıflandırdığımız gruplara özgü özel ve tek bir biyolojik element bulunmaz.”

Amerika’da 1967 yılına kadar farklı ırklardan insanların evlenmesi veya cinsel ilişkide bulunması suç sayılıyordu. Ama değişim azımsanmayacak ölçüde, 2010 itibariyle 1967’ye göre 25 kat daha fazla “ırklar arası” olarak nitelendirilen çift bulunuyor.

Bu konu ile ilgili, fotoğraf sanatçısı CYJO “Mixed Blood” (Melez) isimli bir projeye imza atmış. Amacı “ırk” kelimesinden anlayışımızın ne kadar değişmiş olduğunu belgelemek. CYJO kültürel karışımları ve etnik gelenekler üzerindeki etkisini belgelemek için New York ve Çin’e gitmiş.

2000 yılında, Amerika tarihinde ilk defa vatandaşlara birden fazla ırksal kimlik seçme hakkı verildi. Bu toplumun değişen bakış açısının bir başka göstergesi olarak algılanabilir. Fakat, dokuz milyon Amerikalı’nın çift ırklı olarak nitelendirilmesine karşı, birçok insan farklı ırklardan çiftlere merak ile yaklaşıyor.

Bu merak sizi bu habere yönlendirmiş bile olabilir.

Kishimoto Family, 2013

"Mixed Blood" James Family, 2010. Citizenship: American. Ancestries: American Indian, Chinese, Dutch, English, Filipino, German, Irish, Japanese, Prussian. Languages: Englihs, French, Pidgin English (a mix of English, Hawaiian, Chinese, Japanese & Filipino). Lives in New York.

Kishimoto Family, 2013

Huang Rierson Family, 2013

Casarosa Family, 2010

Chandola Family, 2013

Doyle Family, 2010

Kaynak: The Plaid Zebra

SON YAZILAR

Enkaz bizi ezdi, üzdü, liyakatsızları yok edecek: Peki yeni düzende her canlı yaşam hakkına sahip olacak mı?

Yaşıyor olmak yüreğimizde koca bir kayaya dönüştürülmüş olsa da hayat, istemesek de bizi akışında sürükleyip götürüyor. Hem de daha yaralar sarılmadan, acılar dinmeden. Uzaktan izleyenler...

Dar Banyolar İçin Kullanışlı Lavabo Alternatifleri

Bazı lavabolar dar banyolar için daha uygundur. Bu alternatifler, daha küçük banyoların işlevselliğini artırmak ve daha fazla depolama alanı sağlamak için öne çıkar. Geleneksel lavabolar...

8 Mart Ama Hangi 8 Mart

"Ah, kimselerin vakti yok / Durup ince şeyleri anlamaya..." demiş Gülten Akın bir şiirinde oysa çok şey de yok elimizde; gözlerdeki gülümseme, birlikte söylenen şarkılar,...

Mezbahalar ve gaz odaları: Türcülüğün ve sağlamcılığın kesişimi

Egemenin öldürmekte hiçbir sakınca görmediği, bedeni rahatlıkla parçalara ayrılabilen, yaşam hakkı elinden alınanların tarihi kapkara ve hala bu şekilde kanla, sömürülmeyle, dışlanmayla, yok sayılıp aşağılanmayla...
Ayça Alaylı
Ayça Alaylı
Merhaba. Kendimi doğaya hasret bir şehir çocuğu olarak tanımlarım hep. İstanbul’da büyüdüm, İstanbul’dan uzun süreli ilk ayrılışım Ankara’ya ODTÜ’de psikoloji okumak için gelmek oldu. 2011 yılında mezun oldum ve Koç Üniversitesi’nde çocuk gelişimi alanında yüksek lisansımı tamamladım. Uzun öğrencilik yıllarım boyunca (ve hala) gönüllü işler yaptım. Bir şeylerin değişmesi için hiçbir zaman geç olmadığına inanırım.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol