Ana SayfaYaşamÇocukçaÇiftlikte yaşayan çocukların alerji ve astıma yakalanma ihtimali çok daha düşük

Çiftlikte yaşayan çocukların alerji ve astıma yakalanma ihtimali çok daha düşük

-

Yeni bir çalışma ile “hijyen hipotezi” tekrar onaylandı. Araştırmaya göre, çiftlikte yaşayan çocukların diğer çocuklara göre alerjilere ve astıma yakalanma ihtimali daha düşük.

Çocukların düzenli olarak kirlenmeye ihtiyacı vardır. Kirlenmek sadece çocukların dışarıda çok oynayıp, hareket edip temiz hava almaları anlamına gelmez, kirlenmek aynı zamanda bağışıklık sistemlerini güçlendirerek onların daha sağlıklı olmalarını sağlar.

Hijyen hipotezi yılllardır, çok sayıda çocuğun neden alerjilere ve astıma yakalandığı hakkındaki ana açıklamaydı. Bu açıklamaya göre çocuklar kir ve mikroplara yeteri kadar maruz kalmadan gereğinden fazla steril ortamlarda yetiştiriliyorlar, bu yüzden de bağışıklık sistemleri hangi tahriş edicilerin zararlı, hangilerinin zararsız olduğunu belirleyecek kadar gelişemiyor.

Science dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma bu hipotezi destekliyor ve hatta daha da ileriye götürüyor. Ghent Üniversitesi’nden bir grup Belçikalı araştırmacı; çiftlik toprağı, alerjiler ve astıma karşı koruma arasında gerçek bir bağ buldular. Çiftliklerde büyüyen çocukların diğer çocuklara göre astıma yakalanma olasılıklarının daha düşük olduğu ortaya çıktı.

Akciğer hekimliğinde profesör ve çalışmanın yazarı olan Bart Lambrecht şöyle açıklıyor: “Bu çalışmayı Almanya’dan İsviçre’ye kadar fareleri çiftlik toprağına maruz bırakarak yaptık. Bu testler açığa çıkardı ki fareler insanlarda en büyük alerji sebebi olan ev tozu maytı alerjisine karşı tamamen korundular.” 

Çiftlik Çocuk 2

Araştırmacılar A20 adında çiftlik toprağıyla temas hâlinde vücut tarafından üretilen bir protein olduğunu buldular. A20 titizlikle farelerde etkisiz hale getirildiğinde fareler toprağa karşı alerjik veya astımla ilgili bir tepki oluşturmakta yetersiz kaldılar.

Çiftlik Çocuk 4

Araştırma çiftliklerde büyümüş, birçoğunun astım veya alerjisi olmayan 2 bin insanın incelenmesiyle devam etti. Duyarlılık gösteren birkaçında A20 proteinin hatalı çalışan formunu üreten bir değişim vardı. Lambrecht, korunmayan ve hâlâ alerji geliştiren insanların A20 proteinin hatalı çalışmasına neden olan A20 geninin genetik bir değişikliğine sahip olduklarını söyledi. Hâlâ gerçek korumayı oluşturan çiftlik toprağının içindeki aktif maddenin ne olduğu bilinemese de araştırmacılar daha fazlasını öğrendiklerinde astım aşısı ve alerji tedavileri geliştirmeyi umuyorlar.

Bu arada, toprağa bırakın şu çocukları! Bırakın; kirli tırnakları, çamurlu kıyafetleri, kumlu kafaları olsun. Bu sayede uzun vadede çok daha sağlıklı olacaklardır.

Editör Notu: Haberin akışında bütünlük sağlanması için hayvan deneyleri yapılan kısmı da haberle birlikte verdik. Ancak bütün hayvan deneylerine karşı olduğumuzu tekrar belirtmeyi bir sorumluluk olarak görmekteyiz.

Kaynak: Tree Hugger

SON YAZILAR

Feza Gürsey Bilim Merkezi Ankaralı çocukları bilimle buluşturuyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi Feza Gürsey Bilim Merkezi bilim etkinlikleri ile Ankaralı çocukları bilimle buluşturuyor. Altınpark içinde yer alan bilim merkezi Altınpark'ta sabit kalmıyor, bilimi parklara...

Halkevleri 17. Yaz Çocuk Buluşmaları Çocuk Şenliği ile sona eriyor

Halkevleri'nin 17. Yaz Çocuk Buluşmaları, 30 Temmuz Pazar, 14.00- 17.00 arasında düzenlenecek çocuk şenliği ile sona erecek. Halkevleri'nin 17 yıldır kesintisiz şekilde sürdürdüğü çocuk çalışmaları ve...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Halkevleri 17. Yaz Çocuk Buluşmaları 3 Temmuz’da Başlıyor

Halkevleri 17. Yaz Çocuk Buluşmaları bu yıl 3- 30 Temmuz arası yapılacak. Halkevleri’nin 17 yıldır kesintisiz şekilde sürdürdüğü çocuk çalışmaları ve Yaz Çocuk Buluşmaları bu...
Hazan Gençay Tonga
Hazan Gençay Tonga
Ağaç ve flamenko.. Nefes aldığımı hissettiren, beni iyileştiren ve her daim umudum olan iki tılsımlı kelime benim için. Ağaçlara olan hayranlığımla başladı çevre edebiyatına duyduğum ilgi aslında. Şu an Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde tez sürecindeyim ve çalıştığım konular arasında endüstriyel tarımın çevreye verdiği zararlar ve buna karşı ortaya çıkan yerel beslenme akımı bulunmakta ki bu da birçoğumuza sadece yeme alışkanlıklarımızı değiştirip, üretimin bir parçası olarak dayatılan düzeni yıkabileceğimizi gösteriyor. Kararlıyım herkesin bir bahçesi olsun, atalık tohumlarımıza sahip çıkalım diye çığırtkanlık yapmaya!

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol