Ana SayfaKültür & SanatMüzikBurning Man: Sevgiyle dolup taşan festival

Burning Man: Sevgiyle dolup taşan festival

-

İnsanlar arası ayrımcılık yapmayan, ırkların yok olduğu ve sınırların olmadığı bir festival düşünün. Para yok, kullanmanız yasak. Bu festivalin adı Burning Man Festivali. Her yıl, ağustos ayının son haftasından eylül ayının ilk haftasına kadar süren Burning Man, bir hafta boyunca insanlığı, kucaklaşmayı ve sevgiyi öğretiyor. İçinize işleyen sımsıcak bir insanlık dersi veriyor.

1986’da San Francisco’da bir çocuğun kendi yaptığı sanat eserini, sahilde yakmasıyla tek gecelik bir etkinlikle başlayan Burning Man, 1990’da Nevada Çölü’ne taşındı. İsmini festivalde sergilenen tahta heykellerden alan Burning Man, içinde çeşitli ritüelleri de kapsıyor. Bu yıl, Nevada Black Rock Çölü’nde gerçekleşen festivale 70 bin kişi katıldı.

Festivalde hiçbir konfor yok; duş, rahat yataklar… Gündelik hayattaki konforlardan uzakta gerçekleşiyor. Fakat festivaldeki tek bir şey bile size hayatı bir daha sevmenizi ve etrafınıza sevgiyle bakmanızı sağlıyor. Burada para kullanmak yasak, tek para sıkı bir kucaklaşma. Hediye vermek ve hediye almak bu festivalin kurallarından biri. Bazen birine yardım ettiğinizde, karşılığında kocaman bir sarılma sizin hediyeniz oluyor.

Ceplerde çöp biriktirme

Festival girişinde “Welcome Home” yazısı insanları karşılıyor. Festivalin kurallarından en önemlisi ise “leave no trace” yani etrafta çöp bırakma. Herkes kendi çöpünü tasarlıyor veya ceplerinde biriktirip çöpe atıyor.

Herkes kendi yiyeceğini ve içeceğini festivale gelmeden getiriyor. Erzak bittiğinde ise insanlar bütün yardımseverliklerini kullanıyorlar. Kendi yiyecek ve içeceklerinden veren insanlar, birbirleriyle sımsıcak bir ilişki kuruyorlar. Hatta festival alanında Playa düğünleri yapan da oluyor.

Bazıları, Burning Man’i bir hayat felsefesi olarak kabul ediyor. Festivale katılanlara Burner adı veriliyor.

Burning-Man-5Festival, oldukça büyük bir alanda yapılıyor ve cep telefonları çekmiyor. İnsanı gerçekten rüyada gibi hissettiren sanat eserleri ve insani yakınlaşmalar, festivalin ana temaları oluyor. Her akşam, bir tahta heykel ateşe veriliyor. Festivalin son günü, Burning Man figürü ateşe veriliyor ve ritüel tamamlanıyor. Herkesin değişik kostümlerle gelip, istediği gibi eğlenip, çılgıncasına birbirine kucak açtığı bu festivale tüm insanlık, gerçek insanlıkla dolup taşmak için bekleniyor.

Kaynak: Hürriyet, NTV 

SON YAZILAR

Türkiye’nin rock efsanesi Erkin Koray aramızdan ayrıldı

Türkiye'de rock müziğinin öncülerinden ve efsane ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. 10 Temmuz 1941 doğumlu olan Erkin Koray, Türkiye müziğine getirdiği yenilikler ve...

Zeytin ağaçları Sounds of Paşaköy’ün eşsiz melodileriyle dans ederken çocukların eğitimi için bağış toplanacak

Zeytin ağaçlarının gölgesinden yükselen eşsiz melodileriyle 2021 yılından bu yana klasik müzik sevenlere unutulmaz bir deneyim yaşatan Sounds of Paşaköy bu sene 12 Ağustos’ta gerçekleşecek....

Şubadap Çocuk’tan yeni albüm: Birimiz Hepimiz – Hepimiz Birimiz

Şubadap Çocuk, Birimiz Hepimiz - Hepimiz Birimiz adlı yeni albümünü yayınladığını duyurdu. Çekirdeksiz Domates, Fasa Fiso, Özgürlük gibi şarkılarıyla sadece çocukların değil yetişkinlerin de kulaklarında...

Türkiye’den İran’daki halk isyanına şarkılı destek: ¨Beraye Azadi¨

Mahsa Amini’nin dövülerek öldürülmesiyle başlayan isyan, İran’ın çok sayıda kentine yayılmıştı. İranlı müzisyen Shervin Hajipoor’un yazdığı Baraye Azadi şarkısı isyanın marşı haline geldi ve dünyanın...
Dilek Alabulut
Dilek Alabulut
Ankara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema öğrencisi. Resim yapmayı, müziği, hayvanları ve insanlara faydası dokunmasını seven biri. Doğa aşığı. Hayvanlarla insanlardan daha iyi anlaşıyor. Fotoğraf ve kısa film üzerine çalışıyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol