İlk 100 metreyi aşan bina Maya Plaza ile 1989 yılında tanışan İstanbul, geçen 26 yıl içinde Avrupa’nın en çok gökdelene sahip şehri oldu. Dünyanın en büyük yapı bilgi kaynaklarından Emporis’in verilerine göre, Türkiye’de yapımı tamamlanmış gökdelenler hesaba katıldığında Avrupa’da İstanbul’dan daha yüksek şehir yok. İstanbul bu yapılarıyla dünyada da 22’nci sırada.
Wall Street Journal Türkiye’nin haberine göre, en fazla gökdelene sahip şehirler listesindeyse İstanbul bunun da ötesine geçmiş durumda. Bu alanda da Avrupa birincisi olan İstanbul dünyada 15’inci sırada. Buna göre İstanbul’da gökdelen sayısı 107. Birinci olan Hong Kong’da 1268 gökdelen var. New York yine ikinci sırada ve 596 gökdelene ev sahipliği yapıyor. Tokyo’da 411, Chicago’da 293, Dubai’de 249 gökdelen bulunuyor.
Yükseklik konusunda Türkiye’nin önündeki ülkelere bakıldığında listenin birinci sırasında Hong Kong var. Hong Kong en yakın rakibi olan New York’dan 3 kat yüksek. Üçüncü sırayı Singapur alırken Seul, Dubai, Chicago, Sao Paulo, Şangay, Bankok ve Tokyo ilk 10’a giren şehirler. Başkent Ankara dünyanın 92’nci en yüksek şehri olarak göze çarpıyor.
Türkiye’deki en yüksek binalar, ağırlıklı olarak İstanbul’da yer almaktadır. İstanbul’da özellikle 2000’li yıllardan sonra hız kazanan inşaat faaliyetleri sonuncunda gökdelenler şehir silüetinin “vazgeçilmez” bir parçası olmuştur. İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Gayrettepe ile Maslak arasındaki Büyükdere Caddesi yüksek bina yapılaşmasına ek olarak son yıllarda Şişli’nin Bomonti semtinde de gökdelenlerin sayısı artmaya başladı. Şehrin Asya Yakası’nda ise Ataşehir, Kozyatağı gibi bölgelerde yaygınlaşan gökdelenlerin, İstanbul Finans Merkezi’nin tamamlanması ile bu yakada daha da artması beklenmektedir.
İstanbul’da eski gökdelen bölgeleri olan Şişli-Levent-Maslak yerini şehrin göbeğinde kalan Feriköy, Bomonti, Küçükbakkalköy gibi gecekondu bölgelerine veya şehrin uzağında olan ama daha boş alanlara sahip Beylikdüzü, Avcılar, Kartal, Maltepe, Küçülkçekmece gibi ilçelere doğru gelişen dikey yapılaşma şehrin yeşil alanlarını tehdit etmektedir. Şehrin en merkezi yerlerinde “Eski Ali Sami Yen Stadı”,”Gültepe Fabrikalar Bölgesi” gibi her boş alana dikilen bu yüksek yapılar şehrin uzak ilçelerinde de kalan son boş alanları birer birer doldurmaktadır.
Bu hızlı ve doyumsuz yapılaşma acaba bize nasıl bir gelecek getirecek? Buna nasıl “dur” diyebiliriz? Bu konularda aklı selim ve bu yapılaşmadan rahatsız olan kesimlerin bir an evvel örgütlenip bu vandallığa bir son demesinin zamanı çoktan geldi.