Mühendisler, deniz suyundaki karbondioksit seviyesini yüzde 88’e kadar düşüren nano robotlar geliştirdiler.
Kaliforniya Üniversitesi’nde sıkı bir çalışmanın eseri olarak deniz suyundaki karbondioksit oranı daha önce hiç olmadığı kadar düşürülebildi. Laboratuvar sonuçlarına bakılırsa nano robotlar kontrollü şartlar altında deniz suyundaki karbondioksitin yüzde 90’ını dönüştürebildi.
Robotlar; insan saçı kadar ince, tüpe benzer yapıda ve mikro motorlar sayesinde fonksiyonlarını yerine getiriyor. Robotlar aynı zamanda karbondioksiti, birçok hayvanın kabuk yapısında bulunan kalsiyum karbonata çevirmeye yardım eden karbonik anhidraz enzimi ile kaplı.
Gizmag’a göre; karbonik anhidraz kaplaması, karbondioksit ve su arasındaki reaksiyona hız vererek iki taraflı yan ürün olan bikarbonatı oluşturuyor. Çalışmadaki robotlar, otonom hareketi ile su içerisinde saniyede 100 mikrometre hareket ederek beş dakika içerisinde deniz suyundaki karbondioksiti yüzde 88 oranında azaltmaktadır.
Okyanuslar, karbondioksiti atmosferden alırlar ve çeşitli süreçlerle asitleştirirler. İnsan aktivitelerinden kaynaklanan karbondioksitin tahminen yüzde 30 veya 40’ının sonu okyanus, nehir ve göller oluyor. Karbondioksitin neden olduğu asidifikasyon sudaki oksijen seviyesini düşürüyor, bazı organizmaların biyolojik süreçlerini geciktiriyor ve zaten kirlilik ve aşırı avlanma tehdidi altındaki mercanlarda renk ağarmasına sebep oluyor. Okyanuslardaki biyolojik yaşamı tehdit eden karbondioksitin aynı zamanda sera etkisi yapan ve küresel ısınmaya sebep olan bir gaz olduğu artık birçok kişi tarafından kabul edilmiş durumda.
Bu çalışmada henüz robotların kendiliğinden hareketi tam olarak sağlanmadıysa da bu çok uzun sürecek bir problem gibi görünmüyor. Mühendisler, suya hidrojen peroksit ekleyerek su kabarcıkları elde ettiler. Bu sayede robotlar kabarcıkların devinimi ile hareket edebiliyor. Fast Company’nin araştırmacı Kevin Kaufmann’dan öğrendiğine göre ise çalışma son zamanlarda çok daha umut verici bir aşamaya gelmiş. Tuzlu suda dışarıdan yakıt takviyesi olmadan kendi kendine hareket etme yeteneğine sahip magnezyum bazlı mikro motorların, okyanus sularındaki karbondioksit oranını düşürmede çok daha kullanışlı olacağı düşünülüyor.
Başlık Fotoğrafı: Mercan resiflerinde sıcaklık ve karbondioksit seviyesinin artmasının etkileri (Fotoğraf: Coral Reef Targeted Research and Capacity Building for Management Program)
Kaynak: The Plaid Zebra