Ana SayfaYeşilGeri DönüşümPlastikler sokak hayvanları için yuvaya dönüşüyor

Plastikler sokak hayvanları için yuvaya dönüşüyor

-

Plastik Sanayiciler Derneği (PAGDER), geri dönüştürülebilen değerli atıkların çöpe atılması ve sahipsiz sokak hayvanların barınma sorununa çözüm sunmak amacı ile “Yuvaya Dönüşen Plastikler Projesi”ni başlattı.

“Sıcak bir yuva her canlının hakkıdır” düşüncesi ile yola çıkılan bu proje ile sokak hayvanlarının birer yuvaya sahip olması amaçlanıyor.

Tüketim ile birlikte atık yığınları da artış gösteriyor ve bu atıkların ağırlıkça yüzde 30’unu, hacimce de yüzde 50’sini ambalaj atıkları oluşturuyor. Ülkemizde, 2010 verilerine göre; kişi başı ortalama atık miktarı 1,10 kg/kişi gün ediyor. 7,5 milyon tonu ambalaj atığının, 2,6 milyon tonu plastik ambalaj atığı. Bu da 2,6 milyar TL yapıyor.

Tüm atıklar, geri dönüşümde değerlendirip ikincil hammadde olarak kullanılırsa, bunun parasal ederi 5,2 milyar dolar. Bu da dış ticaret açığının yüzde 5’i karşılığına denk geliyor.

Ambalaj atıklarının yüzde 63’ü evlerden, geri kalan yüzde 37’si de ticaret/sanayi kesiminden geliyor. Yani, bireysel olarak bizlere çok iş düşüyor ve bu konuya çok daha hassas yaklaşmamız gerekiyor. Yoğurt, peynir kapları, pet şişeler, damacanalar, askılar gibi birçok plastikten yapılmış eşyanın geri dönüşümü sağlanabiliyor.

Bu plastiklerin toplanması sırasında da yerel yönetimlere büyük iş düşüyor. Örneğin, Ataşehir Belediyesi, 20 ayrı noktaya “Plastik Atık Kumbarası” yerleştirerek, buradan topladığı plastiklerin yuvaya dönüşmesine katkı sağlıyor.

ataşehir belediyesi
Ataşehir’in 20 ayrı yerindeki Plastik Atık Kumbarası ile Ataşehirliler’in plastik atıkları yuvaya dönüşüyor!

www.yuvayadonusenplastikler.com
www.facebook.com/yuvayadonusenplastikler

Başlık Görseli: © Columbo

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol