15 Kasım pazar günü “Ankara Yaşam Çemberi” tarafından organize edilen, ODTÜ Yalıncak ormanında düzenlenen Ağaçları Tanıma Gezisi’nin keyfini sizlerle de paylaşmak istiyoruz. Yaşam çemberi Ankara’daki birçok oluşumu bir çatı altında toplamayı hedefliyor. Ankara’da yeşeren bir umut başlıklı yazımızda bu grup hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Gezimize sabah 9:30’da ODTÜ İsa Demiray yurdunda buluşup, 20’şer kişilik dört ayrı gruba ayrılarak saat 10:00’da başladık. Harika bir havada güneşle birlikte doğanın binbir güzelliğinin keyfini çıkartarak, ormanın huzurunu paylaşarak yürüdük.
Her gruba bir kolaylaştırıcının rehberlik ettiği 4,5 km’lik gezi boyunca; toros sediri, kara kavak, ak kavak, engerek otu, sığır kuyruğu, geyikdikeni, söğüt, badem, alıç, kara çam, sarı çam, pıtrak, geven otu, deve dikeni, ahlat, kızıl çam, ökse otu, akça ağaç, kuş burnu, adaçayı türlerini yakından görme ve tanıma imkânı bulduk. Bunların yanı sıra yol boyunca tilki yuvaları, kör fare tümsekleri, tarla faresi tünelleri, kuş yuvaları, yaban arısı kovanı, farklı büyük bir örümcek görme imkânımız da oldu.
Yürüyüş sürecinde kâh etraftaki canlıları inceledik, kâh yerdeki kozalakları topladık. Bazen C vitamini deposu kuş burnu meyvesini kemirdik, tek tük kalmış alıçları, geyikdikenlerini topladık. Kimi zaman da birbirinden farklı mantarları inceledik. Bazen ökse otunun musallat olduğu ağaçların sunduğu eşsiz manzaralar karşısında kala kaldık. Doğanın büyüsünü nefes nefes içimize çektik.
İlk molamızı bir saatlik yürüşüyüşün ardından ODTÜ Biyoloji Bölümü bünyesinde kurulan Limnoloji laboratuvarında verdik. Avrupa birliği projesi kapsamında uluslararası bir çalışmayla, kurulan bu suni göl ortamında, “iklim değişikliğinin göl ekosistemlerine etkilerini azaltıcı uyum önlemlerinin geliştirilmesinin” hedeflendiğini de öğrendik.
Yalıncakta doğanın tadını çıkaran birtek bizler değildik. Patika boyunca spor yapan birkaç kişiye denk geldik. Gezinin bitmesine az kala da bisikletli bir grupla karşılaştık, selamlaştık.
Yaklaşık 3 saatlik bir yürüyüş sonrası ODTÜ Bostanı’na vardık. “Gerçekleşmiş bir hayal” olan ODTÜ Bostanı hasatını yeni almış ve yeni ürünler ekilmiş. Öncülük eden ve emeği geçen herkesin emeğine sağlık. Umarım diğer üniversitelerde de benzerlerini bolca görürüz.
Bu hafta sonu şehirden uzaklaştık, şehri unuttuk, doğanın içinde başka bir diyarı gezdik. Normalde bilim teknoloji, enerji ve ekoloji köşelerinde yazıyor olsam da bu sefer bir istisna yapıp bu deneyimi sizlerle paylaşmak istedim. Umarım o huzuru ve keşif ruhunu bir nebze hissetirebilirim.
Gezi kolaylaştırıcılarımız: Umut Hasanoğlu, Elçin Deniz Özdamar, Can Çokçalışkan, Zerrin Karaaslan, Esin Pekpak’a ve onlara destek veren Filiz Öztürk, Doğukan Sarıkaya’ya teşekkür ederim. Armağan ekonomisinin uygulandığı etkinliği organize eden Filiz ve Doğukan’a da ayrıca teşekkür ederim. Ankara yaşam çemberi, birçok aktiviteyi bir başlık altında toplayarak, bizleri Ankara’daki monotonluktan kurtaracak bir potansiyele sahip. Umarım bol katılımlı, bol aktiviteli yıllara imza atarlar.
Sizleri geziden seçtiğim fotoğraflarla başbaşa bırakıyorum.
Doğadan ayrı düşmeyelim…
Fotoğraflar: Ruken Zilan