Ana SayfaKültür & SanatAilenin önemini fark edeceğiniz film: Gündelik Yaşantımız

Ailenin önemini fark edeceğiniz film: Gündelik Yaşantımız

-

Bu sene 21’incisi düzenlenen Gezici Festival’in ikinci gününde Saraybosnalı Ines Tanović’in Gündelik Yaşantımız (Nasa Svakodnevna Prica / Our Everyday Life) filmi ile baş başaydık. Tanović’in bu filmi 2015 senesinin Bosna-Hersek Oscar adayı olmuştu.

Savaş filmi olmamasına rağmen her saniyesinde savaşın izlerini iliklerimize kadar hissedebileceğimiz “Gündelik Yaşantımız”; ekonomik, siyasi ve “gündelik” sorunların gölgesi altında yaşam savaşına devam eden Bosnalıların durumunu tipik bir Bosna ailesi üzerinden izleyicilere aktarıyor.

Baba Muhamed ve oğul Sasha arasındaki tartışmaların ortasında kalan anne Maria, birgün hasta olduğunu öğrenir. Savaşın da izlerinden birisi olduğunu fark ettiğimiz aile içerisindeki bu çatışma, alınan bu haberle beraber, yerini aile içerisinde derin bir kenetlenmeye bırakır.

Savaştan çıkmış bir toplumun yaralarını aradan geçen 20 senenin bile saramadığını seyirciye hissettirmeyi başaran Tanović; 40’lı yaşlarına gelmesine rağmen hâlâ çocuksu davranışlarıyla ön plana çıkan Sasha’yı belki de savaşın mirasını temsil eden bir metafor olarak bizlere sunuyor. Baba Muhamed’in 40 senelik emeğini bir kutuya sığdıran yönetmen, filmde yer yer yozlaşmayı ve kapitalizmi de eleştiriyor.

Tanović bu film ile hayatın her zaman, zorluklara rağmen gündelik yaşantının devam ettiğini ve ailenin önemini vurguluyor.

İnes tanovic
Ines Tanovic

“Gündelik Yaşantımız, Saraybosnalı tipik bir ailenin günlük dertleriyle ilgili bir film. Ana karakter Sasha zafer yerine statükonun sürmesine neden olan savaş nedeniyle kendini aldatılmış hissedenlerden birisidir. 2000’ler; şimdilerde Bosna Hersek’te 40’lı yaşlarını süren ve gençlikleri savaşta heba olmuş koca bir kuşağa, ne özgürlük ne başarılı bir iş hayatı ne de ilerleme sağlamıştır. Hayat onlar için “askıya alınmış” gibidir. Filmin karakterleri, daha iyi bir hayat, rahatlık ve güvenlik peşinde olan sıradan insanlardır. Statik kamera, dramatik bir ışık, yumuşak renkli kostüm ve dekor; yoğun bir duygusal atmosfer, mizah ve insanlık dramı etkisi yaratıyor. Parçalanan bir aile, farklı kültürlerin anlayabileceği evrensel bir konu. Hiçbir gelecek sağlamayan bir ülkede yaşamak genç bir insan için çok zordur.” -Ines Tanović

1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılması ile beraber “Doğu Bloku” diye adlandırılan ülkelerin de çözülmesi uzun sürmez. Yugoslavya’da batılı devletlerin de teşvik etmesi sonucu ilk önce Hırvatistan ve Slovenya; daha sonrasında da Bosna-Hersek ve Makedonya bağımsızlığını ilan eder. Ve bu süreç, BM’nin de üç maymunu oynadığı, çok kanlı çatışmalara gebe olur. 1992-1995 arasında devam eden Bosna Savaşı ile Boşnaklara karşı özellikle de Sırplar tarafından sistematik olarak soykırım uygulanır.

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...
Bahadır Cebeci
Bahadır Cebecihttp://[email protected]
Bu sıralar Ankara'da ikamet etmektedir. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Anabilim Dalı mezunudur. Uzun süre kazılarda çalışmıştır. Varoluşumuzu ve insanlık tarihimizi, doğanın büyüleyici inanılmazlığını sürekli sorgulayıp araştıran bir çeşit dünyalıdır.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol