Brezilya’nın dört bir yanından aktivistler, bu ay ülkenin başkentinde gerçekleşen “Black Women’s March”a (1) katılmak, ayrımcılığa ve Afro-Brezilyalı kadınların her gün karşılaştığı şiddete dikkat çekmek için toplandılar.
Geçtiğimiz on yılda Afro-Brezilyalı kadınların uğradığı şiddet oranı önemli ölçüde arttı. Üstelik bu artış, ülkedeki beyaz kadınların uğradığı şiddetin düşmekte olduğu bir dönemde gerçekleşmekte. Bunun gibi korkutucu haberler Brezilyalıları harekete geçmeye ve aynı zamanda ABD’deki #BlackLivesMatter hareketiyle de bağlar kuracak güçlü bir örgütlenme yaratmaya itti.
ABD’de yaşanılan Ferguson İsyanı’yla benzer şekilde, düşük gelirli ve Avrupa kökenli olmayan komünitelerin tecrübe ettiği şiddet politikaları, Amerika kıtalarındaki ırkçılıkların farklı görünseler de kölelik tarihi ve “beyazların üstünlüğü” kavramlarıyla ele alındığında ten renkleri beyaz olmayan ırkları aynı şekilde tehdit etmeye devam ediyor. Brezilya’da her yıl yaklaşık 2 bin kişi devlet güçleri tarafından öldürülüyor ve öldürülenlerin çoğu Afrika kökenli ya da melez ve önemli bir kısmı da kadın. Aynı şekilde gençlere yönelik devlet şiddetinin de “renkleri” var. Öldürülen kadınların beşte üçü Afrika kökenli. Geçtiğimiz yıl Joana Darc Brito adlı bir kadın Rio de Janeiro favela’larından (2) birinde vuruldu ve hastane yolunda hayatını kaybetti. Maria de Fátima dos Santos ve kızı Alessandra de Jesus bir akraba buluşmasında katledildiler. Claudia Silva Ferreira bir polis tarafından geçtiğimiz yılın Mart ayında, polis aracında atılıp bir süre sürüklenerek öldürüldü.
Bu yılki yürüyüş ise Afro-Brezilyalı kadınların her gün karşılaştığı şiddeti örnekler biçimde mecburen erken kesildi: Devlet Başkanı Dilma’nın görevini kötüye kullandığını ve ordunun yönetime el koyması gerektiğini çığıran Avrupa kökenli bir adamın havaya ateş açması sonucu yürüyüşün katılımcıları dağılmak zorunda kaldı.
1. Siyahi Kadınların Yürüyüşü. Türkçe’de ve İngilizce’de ten rengi belirten sözcüklerin gelişimi ve dolayısıyla anlam ayrımı farklı olduğu için birebir çeviri yapmak yerine göç ettikleri bölgeleri işaret etmeyi daha doğru buldum.
2. Çoğunlukla Brezilya’da bulunan, yoğun yarı-kentsel yerleşim biçimleri. Gecekondu yerleşimlerine benzer bir şekilde, yoğun göçmen nüfusu ve düşük-gelirli nüfusu barındırır.
Kaynak: Feministing