Ana SayfaYaşamDünya KültürleriHerkül'ün oğlu Hidra'ya karşı: Aydın'da eski bir savaşı gösteren sunak keşfedildi

Herkül’ün oğlu Hidra’ya karşı: Aydın’da eski bir savaşı gösteren sunak keşfedildi

-

Çıplak bir savaşçıyı bir yılan biçimli yaratıkla mücadele ederken gösteren eski bir sunak, Aydın’da köylüler tarafından Akçay Nehri kenarında keşfedildi. Arkeologlar, bu sunağın yaklaşık olarak milattan sonra ikinci yüzyıla, Roma İmparatorluğu’nun bölgede egemenlik sürdüğü zamana uzandığını söylüyorlar.

Arkeologlara göre sunağın üstündeki kazılı şekli tarif etmek zor. Herkül’ün çocuklarından birine, antik ismiyle Harpasus olan Çoruh Nehri’nin alınmasında rol alan Bargasus’a ithaf edildiği düşünülüyor.

herkul hidra

“Rüyasında aldığı bir emre dayanarak, Flavius Ouliades bunu (Tanrı’ya) Harpasus Nehri’ne karşı diktirmiştir” yazıyor sunağın en başındaki Yunanca girişte. Sunak 61 santimetre uzunluğunda ve 45 santimetre genişliğinde ve şu an Aydın Müzesi’nde sergileniyor.

Arkeologların tahminlerine göre Flavius Ouliades’in nehir tanrısına güçlü bir inancı vardı. Epigraphica Anatolica isimli e-dergiye bulgular hakkında yazı yazan Ege Üniversitesi Profesörü Hasan Malay ve Aydın Müzesi’nden Arkeolog Funda Ertuğrul “Rüyasında nehir tanrısı Harpasus ile görüşmesinin sonunda Flavius Ouliades’in bir sunak dikmesi isteniyor” diyerek bulguyu değerlendiriyor.

Mitolojik Savaş

Sorguçlu miğfer giyen bir savaşçı, sağ elinde bir hançer ve sol elinde yuvarlak bir kalkan tutarken görülüyor. Malay ve Ertuğrul arkeolojik bulguyu değerlendirirken “Sağ alt köşede, bükülen çok başlı bir yılan, mitolojik bir canavar olan Hidra var” diyor.

Antik Mitoloji’de Herkül, Yunanistan’ın Lerna Bölgesi’ndeki bir bataklıkta Hidra yılanıyla çarpışıyor. Herkül, yaratığı öldürdükten sonra, bataklık kurutulmuş ve yararlı olması için ekilmiş olabilir. 

herkul hidra 3Fakat araştırmacılar, savaşçının Herkül olmadığını söylüyorlar. Bunun yerine, Herkül’ün oğlu olan Bargasus veya Barge isminde bir kadın olabileceğine inanıyorlar. Türkiye’de eski bir yerleşim bölgesi oğlun onuruna Bargasa olarak adlandırılmış.

Araştırmacılara göre sunakta görülen savaş, Nehir Tanrısı Harpasus’un yaratılmasına sebep olmuş olabilir. “Çoruh (Harpasus) Vadisi, Çoruh Nehri’nin pek çok kolunun bir araya gelmesi yönünden Lerna’ya benziyor” diyor Malay ve Ertuğrul.

Malay ve Ertuğrul’un tahminlerine göre, sunaktaki sahne, Bargasus’un çok kollu ve kızgın nehre karşı savaşını temsil ediyor olabilir. 

Kaynak: Live Science

SON YAZILAR

Antik dönemde denizlerin kırmızı olduğunu biliyor muydunuz?

Hayal ya, demem o ki, zaman yolculuğu yapıp antik dönemde yaşayan birisiyle karşılasanız size denizlerin kıpkırmızı rengi olduğunu söyleyecekti. Renkleri ve renklerin tarihini hiç araştırdınız mı? Biraz...

A unique visual feast from the depths of Hindu mythology: Holifest

HoliFest, a colorful and vibrant celebration, is observed annually in India during the month of March. Rooted in Hindu mythology, this event is based on...

Hindu mitolojisinin derinlerinden eşsiz bir görsel şölen: Holifest

Holifest, Hindistan'da her yıl Mart ayında kutlanan renkli ve coşkulu bir festivaldir. Hindu mitolojisinin derinliğine işaret eden bu etkinlik, iki farklı hikayeye dayanır. Festivaldeki renkler,...

Viyana kafeleri ve Osmanlı’dan Viyana’ya giden kahve

Temmuz ayında kendimize bir güzellik yaptık. Bu güzelliğin içinde kısa bir Viyana gezisi de vardı. Gideceğimiz yerlere dair bilgi edinmek için web sayfalarında gezinirken Viyana...
Ozan Kırıcı
Ozan Kırıcı
Doğma büyüme İzmirli olsa da uzayın neresinden ve neden buraya düştüğünü bilmeyen; ormana, yeşile kaçma hayali kuran; cevapları arayarak delirmektense soru sorarak eğlenmeyi yeğleyen herkes kadar kayıp bir ruh. Dillerle, edebiyatla, sinemayla ve sanatın muhtelif dallarıyla ilgilenir; yeni yerler, insanlar ve hayatlar keşfetmeyi sever. Virginia Woolf hayranı.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol