Çıplak bir savaşçıyı bir yılan biçimli yaratıkla mücadele ederken gösteren eski bir sunak, Aydın’da köylüler tarafından Akçay Nehri kenarında keşfedildi. Arkeologlar, bu sunağın yaklaşık olarak milattan sonra ikinci yüzyıla, Roma İmparatorluğu’nun bölgede egemenlik sürdüğü zamana uzandığını söylüyorlar.
Arkeologlara göre sunağın üstündeki kazılı şekli tarif etmek zor. Herkül’ün çocuklarından birine, antik ismiyle Harpasus olan Çoruh Nehri’nin alınmasında rol alan Bargasus’a ithaf edildiği düşünülüyor.
“Rüyasında aldığı bir emre dayanarak, Flavius Ouliades bunu (Tanrı’ya) Harpasus Nehri’ne karşı diktirmiştir” yazıyor sunağın en başındaki Yunanca girişte. Sunak 61 santimetre uzunluğunda ve 45 santimetre genişliğinde ve şu an Aydın Müzesi’nde sergileniyor.
Arkeologların tahminlerine göre Flavius Ouliades’in nehir tanrısına güçlü bir inancı vardı. Epigraphica Anatolica isimli e-dergiye bulgular hakkında yazı yazan Ege Üniversitesi Profesörü Hasan Malay ve Aydın Müzesi’nden Arkeolog Funda Ertuğrul “Rüyasında nehir tanrısı Harpasus ile görüşmesinin sonunda Flavius Ouliades’in bir sunak dikmesi isteniyor” diyerek bulguyu değerlendiriyor.
Mitolojik Savaş
Sorguçlu miğfer giyen bir savaşçı, sağ elinde bir hançer ve sol elinde yuvarlak bir kalkan tutarken görülüyor. Malay ve Ertuğrul arkeolojik bulguyu değerlendirirken “Sağ alt köşede, bükülen çok başlı bir yılan, mitolojik bir canavar olan Hidra var” diyor.
Antik Mitoloji’de Herkül, Yunanistan’ın Lerna Bölgesi’ndeki bir bataklıkta Hidra yılanıyla çarpışıyor. Herkül, yaratığı öldürdükten sonra, bataklık kurutulmuş ve yararlı olması için ekilmiş olabilir.
Fakat araştırmacılar, savaşçının Herkül olmadığını söylüyorlar. Bunun yerine, Herkül’ün oğlu olan Bargasus veya Barge isminde bir kadın olabileceğine inanıyorlar. Türkiye’de eski bir yerleşim bölgesi oğlun onuruna Bargasa olarak adlandırılmış.
Araştırmacılara göre sunakta görülen savaş, Nehir Tanrısı Harpasus’un yaratılmasına sebep olmuş olabilir. “Çoruh (Harpasus) Vadisi, Çoruh Nehri’nin pek çok kolunun bir araya gelmesi yönünden Lerna’ya benziyor” diyor Malay ve Ertuğrul.
Malay ve Ertuğrul’un tahminlerine göre, sunaktaki sahne, Bargasus’un çok kollu ve kızgın nehre karşı savaşını temsil ediyor olabilir.
Kaynak: Live Science