Düşününün ki 12 yaşındasınız ve kendinizden 25 yaş büyük bir adamla evleneceksiniz. Okuldan ayrılıyorsunuz, evleneceğiniz adamla yaşamak için evinizi değiştiriyorsunuz ve çocuk yaşta yeni bir hayata başlıyorsunuz.
Korkutucu değil mi?
UNICEF’in 2015 verilerine göre her dört kız çocuğundan birinin erken yaşta evlilik mağduru olduğu ülkemizde bizi çok da şaşırtan bir hikâye olmayabilir. Fakat Norveçli Thea’nın hikâyesi kendi ülkesinde çok ses getirdi ve tepki gördü. Çünkü o Norveç’in ilk çocuk yaşta evliliği.
Thea, evleneceği haberleri basında yankı bulmaya başlayınca kişisel blog sayfası oluşturdu ve evlilik hazırlıklarıyla ilgili tüm detayları orada paylaşmaya başladı. Gelinliğinin seçiminden, düğünde sunulacak tatlı seçimine ve hatta düğün gecesi giyeceği geceliğe kadar her şeyi blog’unda paylaşarak takipçilerinin fikirlerini aldı.
37 yaşındaki kişi ile evlenecek olan Thea’nin hikâyesi tüm dünyadaki çocuk yaşta evliliğe zorlananların yaşadıkları acı gerçeği gözler önüne serdi.
Blog’u okuyanlar, Thea’nin evlenmesini engellemek için çocuk haklarıyla ilgilenen kurumlarla iletişime geçtiler. Düzenlenen protesto ve gösteriler sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.
Fakat tüm bu evlilik hikâyesi Plan International adlı vakıf tarafından hazırlanan viral kampanyadan ibaretti. Kamu üzerinde istedikleri etkiyi yakalayan Vakıf, Thea’nin hikâyesi ile her gün 39 bin kız çocuğunun evlendirildiği gerçeğini vurgulamak ve çocuk istismarı konusunda farkındalık yaratmak istediklerini açıkladı.
Düğün tarihi, Avrupa Birliği’nin ilan ettiği ve UNICEF’in de kabul ettiği Uluslararası Kız Çocukları Günü olan 11 Ekim olarak seçildi.
Ülkemizde de bu tarz farkındalık yaratması beklenen kampanyalar yapılmasına rağmen maalesef bizim için çok da etkili olamıyor. Yapılan tüm kampanyalar amacının aksine, caydırıcı olmak yerine teşvik ediyor ve çocuk evliliklerinde dünya liderliğine doğru koşuyoruz.
Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım öğrencileri, final projeleri için çektikleri “–mış gibi” adlı kısa film ile erken evlendirilen çocuklar konusunda kamuda farkındalık yaratmayı hedeflediler.
Kaynak: Idealist 4ever