Ana SayfaGüncelBir umut ışığı: Madaya kasabasına yardım konvoyu ulaştı

Bir umut ışığı: Madaya kasabasına yardım konvoyu ulaştı

-

Madaya kasabasına gıda ve ilaç yardımı taşıyan konvoy ulaştı. Nitekim her iki yardım konvoyu girişe hazır hale getirilene dek gecikti.

Geçen Ekim’den bu yana hükûmet güçlerinin kuşatma altında tutması nedeniyle hiçbir yardım ulaştırılamayan 40 bin kişiye gıda dağıtımının gece boyunca süreceği belirtildi.

Madaya Suriye

Birleşmiş Milletler (BM), Madaya’da açlıktan ölümler olduğuna dair güvenilir kaynaklardan haberler alındığını bildirmişti. Geçen Mart’tan bu yana 20 bin kişinin kuşatma altında tutulduğu Fuah ve Kefraya köylerinde de durumun kritik olduğu belirtiliyordu.

Kuzeydeki İdlib bölgesinde muhalif güçlerin kuşatması altındaki iki köye de yardım malzemesi dolu kamyonlar ulaştırıldı.

BM Sözcüsü Melissa Fleming BBC’ye yaptığı açıklamada hükûmet güçlerinin kuşatması altındaki Madaya’ya yardım konvoyunun yola çıkması konusunda “çok emin” oldukları ifadesini vermişti. İsyancıların elindeki kasabaya gecikmeli olarak ulaşan konvoy, son dakikada çıkan sorunlar nedeniyle yola çıkamamıştı. Fleming bu konuda “İnsani yardım konvoyunun bu sabah yola çıkacağına dair teyit aldım. Bu sık görülen bir durum, zaman alıyor, idari engellerle devamlı karşılaşıyoruz” diye de eklemişti.

Madaya Suriye 2

Gecikmeye neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte Beyrut’taki BBC Muhabiri Jim Muir, kuşatmaların bulunduğu savaş alanlarına girişin hep zorlu bir iş olduğunu ifade etti. Bu arada Sınır Tanımayan Doktorlar* Örgütü MSF’ten Brice de la Vigne, Madaya’daki durumu “Çok korkunç” diyerek tanımladı. Madaya’daki doktorlarla iletişim halinde olan MSF’ten de la Vigne 250’den fazla kişinin akut yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya olduğunu anlattı ve “Bu hastaların onu acilen tahliye edilmeli, aksi takdirde ölecekler” diye konuştu. Daha önce, Dünya Gıda Programı (WFP), Madaya’ya ilk yardımı ulaştırmayı umuyordu.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Stephen O’Brien ise en az 400 kişinin kasabadan acilen tahliye edilmesi ve tedavi altına alınması gerektiğini söyledi. BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendiren O’Brien, Şam yakınlarındaki Madaya kasabasında yüzlerce kişinin ölümle burun buruna geldiğini belirtti. Fransız haber ajansı AFP, bazı Madaya sakinlerinin kasabadan çıkış izni aldığını ve eşyalarıyla birlikte tahliye beklediklerini aktarıyor.

Madaya’daki Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nden (ICRC) Pawel Krzsiek, kasabaya ulaşmasının ardından “Buradaki halk her beş dakikada bir gelip, yemek, ilaç getirdiniz mi diye sordu. Bazıları gülüyordu ama çoğu çok zayıf ve yorgundu” dedi. Madaya sakinlerinden Hiba Abdül Rahman‘ın AFP Haber Ajansına yaptığı açıklamada “15 gündür sadece çorba içtik. Bir gencin kedileri öldürüp ailesine tavşan eti diye verdiğini gördüm. Bazı insanlar çöpleri karıştırıyor, diğerleri otları yiyordu. Savaşçılardan yiyecek istedik ama bizi reddettiler” dedi.

Madaya Yardım Konvoyu
Yardım konvoyu Madaya şehrine girerken (Fotoğraf: Omar Sanadiki)

BM, ICRC, Suriye Kızılayı ve Dünya Gıda Programı’na ait yardım malzemeleri taşıyan toplam 44 kamyon Şam’dan yola çıkıp, Madaya’ya ulaştı. 21 kamyonun da Fuah ve Kefraya’ya gönderildiği kaydedildi. Kamyonlarda piriç, bitkisel yağ, un, şeker, tuz gibi temel gıda maddelerinin yanı sıra içme suyu, bebek maması, battaniye, ilaç ve tıbbi malzeme bulunduğu belirtildi.

ICRC Suriye Delegasyonu Başkanı Marianne Gasser, yardım dağıtımının tek seferlik olmaması gerektiğini vurguladı. Gasser, “Bu onbinlerce insanın çektiği acıları dindirmek için bu bölgelere düzenli erişim gerekiyor” dedi.

14 Ocak 2016 tarihi itibariyle, yani aynı hafta içerisinde, sivillerin açlıktan öldüğü haberlerinin geldiği Suriye’nin Madaya kasabasına gönderilmek üzere yola çıkan insani yardım konvoylarının ikincisi bölgeye ulaştı. Birleşmiş Milletler, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Suriye Arap Kızılay Örgütü’ne ait yardım malzemeleri taşıyan -120 ton un, çeşitli tıbbi malzemeler, battaniye ve kıyafet- kamyonlar, Perşembe günü öğleden sonra Madaya’ya ulaştı.

UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin 5 yaş altı 25 çocuğu kontrol ettiğini ve 22’sinde ileri derecede yetersiz beslenme tespit edildiğini belirten UNICEF sözcüsü Christophe Boulierac, 17 yaşında bir erkek çocuğunun ve hamile bir kadının çok acil tahliye edilmelerinin gerektiğini söyledi. Ayrıca UNICEF yetkilileri Madaya kasabasında 16 yaşındaki Ali isimli bir çocuğun açlıktan ölümüne tanıklık etti.

Sınır Tanımayan Doktorlar, 1 Aralık’tan itibaren Madaya kasabasında 28 kişinin açlıktan öldüğünü açıklamıştı. Yerel kaynaklar ölü sayısını 32 olarak belirtmişti. Ancak, Hizbullah bu açıklamaları yalanlamıştı.

*Sınır Tanımayan Doktorlar ile ilgili merak ettikleriniz varsa Gaia Dergi 6’ncı sayısını satın alıp, okuyabilirsiniz. Satın almak için tıklayınız.

Kaynak: BBC 1 2 / 3 / 4, Reuters

SON YAZILAR

Yeni nesil ne diyor?

Her şey bir konuşmayla başladı. Bir arkadaşım yeni nesil sözcüklerden bahsediyordu. Konu hakkında konuştukça konuştuk. Dedim, bir yazı yazayım ben de, dergide de bulunsun. Çünkü...

“Gerçeği görüyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!

Feminist ve LGBTİ+ örgütlerin biraraya gelmesiyle kurulan Hepimiz için Anayasa Koordinasyonu "Birbirimizin elini bırakmıyoruz! Hiçbirimizi geride bırakmıyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!" başlıklı açıklamasıyla tüm toplumu...

Hataylılar 6 Ekim’de Meclis’te: #HatayıGör

6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımı yaşayan Hatay'da depremin üzerinden geçen 8 aya rağmen hiçbir şey değişmedi. Barınma, beslenme, eğitim, sağlık ve ulaşım gibi en...

Akbelen Ormanı TBMM Olağanüstü Genel Kurulu İçin Bilgi Notu

Geleceğini düşünenler Akbelen için mücadele ediyor. Yaşam Savunucuları TBMM'nin Akbelen gündemi ile olağanüstü toplanması için çağrı yapmış ve eklemişti: Koltukları boş görmek istemiyoruz! Direnen yaşam...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol