23-24 Nisan 2016 tarihlerinde Mezopotamya Ekoloji Hareketi 1’inci Genel Konferansı Van’da geniş bir katılımla gerçekleşti.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan bölgeden alan ekolojik hareket çalışmaları, Mezopotamya merkezli olsa da ülke ve coğrafi sınırlandırmaları önemsemeden işleyişini yürütür. 2012 yılında kurulan, 11 bölge ve 25 ilde örgütlü olan Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin ilk konferansı Van Nuda Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Bitlis, Batman, Siirt, Amed, Dersim, Urfa, Gazientep, Bingöl, Muş, Mardin ekoloji meclislerinden temsilciler, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, Dersim Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, 350Ankara, HDK Ekoloji Meclisi, HDP, Yeşiller Partisi, Özgür Gündem, Yeşil Gazete, Kuzey Ormanları Savunması, Yeşil Direniş, Barış İçin Ekoloji gibi birçok oluşumdan misafirler konferansa katılıp, konuşma yaptılar.
Konferansa katılamayan birçok oluşum da sevgi ve selamlarını ilettiler. İran Kürdistanı’ndan Grup Chiya ve Almanya ICOR temsilcileri de konferansa katılarak, mesajlarını ilettiler. Janet Biehl ve Brezilya Topraksız Köylüler Hareketi (MST) yazılı mesaj gönderirken Vandana Shiva da görüntülü mesaj yolladı.
Suyun ticarileştirilmesine karşı olan hareket konferans katılımcılarına matara dağıttı ve “Su haktır” mesajını verdi. HDK Ekoloji Meclisi adına katılan Beyza Üstün de suyun ticarileştirilmesi ve su hakkı üzerine konuşmasını yaparak “Yaşam yerlerine el koyarak kendilerine sermaye alanları oluşturuyorlar” dedi.
“İklim değişikliği yüzünden hiç kimse eceli ile ölmeyecek”
350 Ankara adına gelen ama Çernobil‘in yıldönümü nedeniyle konferansa katılamayan NKP adına da konuşma yapan Önder Algedik “Bu tartışmalar bu coğrafyaya taşınmalı. Buradan çıkacak kararı bu oluşum, hemen pratiğe dökmeli. İklim konusunda zamanımız yok. İklim değişikliği yüzünden bu odadaki hiç kimse eceli ile ölmeyecek. Ağaç kesilmesi yasaklanmalı. Beton dökmeyi bırakmalıyız” dedi.
Mesajını video kaydı ile ileten Vandana Shiva, “İnsanlar arasındaki barış da yeryüzü ile barış yaparak sağlanabilir” dedi.
Dersim Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Birlikte iş yapma kültürünün geliştirilmesinin çok doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Bu mücadelenin parçası olarak tüm gücümüzü koyacağımızın sözünü veriyoruz” diye ifade etti.
Kuzey Ormanları Savunması’ndan Hasan Sarıkaya ise “Ekoloji mücadelesini hep beraber yürüteceğiz. Karbon emisyonu ve iklim konusunda geri dönüş yoktur” dedi.
Özgür Gündem’den Yusuf Gürsucu da yönetim kelimesi üzerinden çalıştay raporlarındaki suyun yönetimi konusuna, kapitalist anlam çerçevesinde eleştiri getirdi. “Su yönetilemez, su bizi yönetir. Kapitalizm suya hâkim olmak istiyor. Türkiye’deki özellikle Kürdistan coğrafyasında suya yönelik çok somut projeler var” dedi.
Konuşmalar ardından öğle yemeği arası verildi. İkinci oturumda ise sekiz ilde gerçekleştirilen çalıştay raporları okunarak varılan kararlara ekleme, çıkarma yapılarak son düzenlemeler yapıldı.
Bu çalıştay başlıkları şöyleydi:
Mezopatamya Ekoloji Hareketi Su Çalıştayı (12-13 Aralık 2015, Van)
Doğal Tarım Çalıştayı (3 Ocak 2016, Mardin)
Enerji Çalıştayı (9 Ocak 2016, Urfa)
Dersim Ekoloji Meclisi Orman Çalıştayı (10 Ocak 2016, Dersim)
Amed Ekoloji Meclisi Eko-Teknoloji Çalıştayı (22 Ocak 2016, Amed)
Çevre Sağlığı Çalıştayı (26 Aralık 2015, Antep)
Ekolojik Kentler Çalıştayı (12 Aralık 2015, Van)
Komünal Ekonomi Çalıştayı (13 Aralık 2015, Batman)
Konferansın ikinci gününde de il meclislerin ve girişimlerinin raporlarının toplu olarak sunumu, raporlar üzerine genel değerlendirmeler ve öneriler tartışılarak, Mezopotamya Ekoloji Hareketi ilkeleri konuşuldu.