İlkinin büyüsünün yerini tutmayacağını düşünsem de nostaljinin gerçekleştirilmesi içimde kıpırtılar oluşturuyor. O dönemi kaçırmış olmanın burukluğu olsa da bir Woodstock ihtimali ile suratımı mutluluk kaplıyor. Herkese müjde! 2019 yılında Woodstock efsanesi tekrardan doğuyor.
1969 senesi, efsane bir festivale tanıklık etti. Organizasyon ekibi 50 ila 100 bin kişinin katılacağını tahmin ederken beklenmedik şekilde 450 bin kişi festivale katıldı. Woodstock hikâyelerini okumak her zaman heyecanlandırır beni. İnsanların üzerinde sonsuza dek bıraktığı izler, dünyanın diğer ucundaki bizlere dek ulaşıyor. Aşk, barış, müzik, dans, huzur… Beşeriyet olarak bunları bir araya getirebilmek gerçekten inanılmaz.
Beat Kuşağı’ndan hippi akımına…
Hippi akımının kökleri sayılan Beat Kuşağı, 1950’li yıllarda, konformist hayata önem vermeye başlayan ABD toplumunun değerlerine karşı bir duruştu. 60’lı yıllara kadar birçokları tarafından duyulan ve bilen bu hareket, Amerikan şairleri ve yazarları tarafından oluşuyordu. Doğaçlama, tutkulu diyalog, açık cinsellik ve uyuşturucu deneyimleri ile ilgilenen Beat Kuşağı isimleri kendisinden sonra gelen hippi akımını da fazlasıyla etkilemişti. Bob Dylan, Pink Floyd, The Beatles, The Doors gibi isimler de bu hareketten etkilenerek yaptıkları işlerle Beat Kuşağı’nın müzikteki temsilcileri olarak anıldılar (1).
1967 yılında Rampoart adlı radikal sol bir dergi tarafından ilk defa hippi kelimesi şu şekilde kullanıldı: “1960’ların hippileri, 1950’lerin beatnikleridir, tıpkı bugünün astronotlarının Birinci Dünya Savaşı’nın pilotları olması gibi…” (2) Batı’nın konformist yaşam biçimi mide bulandırmaya, tüketimin odak noktası haline gelmeye başladığı zamanlarda, 1960’ların gençleri savaşlara, politikalara ve boktan yaşam biçimlerine tepki göstermeye başlamışlardı. Sınırların olmadığı, özgürce her canlının yaşayabildiği bir dünyanın varlığını duyurmak için seslerini yollarda müzikle, dansla… yükselttiler. Hindistan’a, İstanbul’a, Afrika’ya… Dünyanın birçok noktasına doğru yol aldılar. Hepsinin mottosu belliydi. Aynı Jim Morrison’un dediği gibi “Dünyayı istiyoruz, hemen şimdi istiyoruz” (3).
Sisteme karşı duruşları, Vietnam Savaşı için en geniş muhalif kitleyi oluşturmaları gibi pratikleri nedeniyle hippi yaşam tarzının apolitik olup olmadığı tekrardan tartışılabilir bence.
Bu süreç içerisinde, savaş protestolarında karşı tepkilere maruz kalan hippiler nefes alma ve rahatlama alanı arıyorlardı. 15-18 Ağustos 1969 yılında, Bethel, New York’ta gerçekleşen Woodstock festivali ile üç gün boyunca “barış ve müzik” sloganı ile politik kaygılar bir kenara bırakılıp, tüm enerji barışa, sevgiye ve aşka yöneldi. Richie Havens ile müziğe başlanan festivale Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Joan Baez, Janis Joplin, the Who, Crosby, Nash & Young, Ravi Shankar, Tim Hardin, John B. Sebastian gibi efsane isimler katıldı.
Woodstock efsanesi
John Roberts, Joel Rosenman, Michael Lanf ve Artie Kornfeld o zamana kadarki en büyük rock konserini düzenlemek istiyorlardı. Çok fazla insanın nasıl sığdırılacağı konusundaki arazi sorunları tartışmalarının sonrasında kırsalda yaşayan Max Yasgur’un arazisi “Woodstock Ventures” şirketi adı altında, üç günlük bir hippi festivali için kiralandı.
Her şeyden bıkan gençler üç gün süren Woodstock festivali’nde boğucu hayata “dur” diyerek müzik, dans, eğlence ve enerji ile en sonunda bir araya geldiler. Birlikte birçok şeyi paylaşarak yağmur altında dans ettiler, çamurda oynadılar, yoga yaptılar, anıları paylaştılar. Aşık oldular… Seviştiler… İki genç doğum yaptı. İki kişi ise ne yazık ki aşırı doz uyuşturucan hayatını kaybetti. Rapora göre 5 bin sağlık vakası yaşandı. Bu kadar kişinin katılımı beklenmediği için yiyecek, içecek ve tuvalet sorunları ortaya çıktı. Yine de her şeye rağmen tüm güzelliği ile festival efsane oldu. İnanılmaz hikâyeler oluşturuldu (4).
Life Dergi’nin yayınladığı 1969 Woodstock festivalinden fotoğraflar:
“16 yaşındaydım, abim Josh’la birlikte gitmiştik. İlk jointimi, ilk biramı orada içtim. Ve ilk defa bir erkekle seviştim, abimin arkadaşı Brian’la. Ve hamile kaldım. Lisedeydim, ama doğurdum. Liseyi bitirdiğim yıl Brian’la evlendik. Dört çocuğumuz var, en büyüğünün adı Jerry, Jerry Garcia’dan ötürü. Woodstock sadece hayatımı değiştirmedi, anlamlı kıldı.” Allayna Kayne
“18 yaşında bir hippiydim ve ilk çocuğuma hamileydim. Woodstock unutulabilir bir şey değil. Ömür boyu kalıcı bir iz bıraktı üzerimde. Neil Young’la şarkı söylemiş, sohbet etmiştim. Çok cool bir herifti.” Kathy Popple
* Resmi adı Woodsctock Music And Art Fair idi.
* Woodstock ile ilgili filmler: Woodstock Diars (1994), Woodstock (1970), My Generation (2000), Taking Woodstock (2009).
* Katılan sanatçılar ve sahneye çıkış sıralarını incelemek istiyorsanız burayı tıklayınız.
* Fotoğraflar arasında kaybolmak istiyorsanız burayı tıklayınız.
(1) Beat Kuşağı, Wikipedia
(2) Blue Point
(3) Hippi, Wikipedia
(4) Woodstock, Wikipedia