Ana SayfaYaşamKadınNepal’deki kadınlar fotoğraf günlüklerini paylaşıyor: Regl yasakları

Nepal’deki kadınlar fotoğraf günlüklerini paylaşıyor: Regl yasakları

-

WaterAid, regl hijyen günü nedeniyle, Nepal’in güney doğusundaki Sindhuli ilçesinde yaşayan kadınlara regl dönemlerinde kendilerine dayatılan kısıtlamaları belgelemek için kamera verdi. Çiçek ve meyvelere dokunmalarına izin verilmemesinden ailelerinden ayrı kalıp onlardan uzak yemek yemelerine kadar, işte çektikleri fotoğraflardan bazıları:

kadinlar regl
Fotoğraf : Bandana Khadka

Bandana: “İlk regl dönemimde annem ve babam okula gitmeme izin vermedi. Ama ben okula gitmeyi çok istiyordum. Başka insanların evlerinde kalıyordum ve okul kaldığım yere çok uzaktı. Pek çok dersi ve pek çok konuyu kaçırmak zorunda kalmıştım ve bu benim her zamanki çalışma rutinime engel olmaya başladı. Ben ilk regl dönemlerinde okula gidilmesine izin verilmesi yönünde itirazda bulunmak istiyorum.”

kadinlar regl 1
Fotoğraf: Bandana Khadka

Bandana: “Bu yer çok hoşuma gidiyor. Bizim evden buraya varmak yarım saatimi alıyor. İlk regl dönemimde, annem bana nehri geçersem içime şeytan gireceğini söyledi, ama bunun bizim toplumumuzda regl dönemiyle ilgili olan birçok batıl inanç arasında yer aldığını hissettim. Diğer regl dönemimde nehri tereddütsüz geçtim, yıkandım bile. Bu zamanda bana hiçbir şey olmadı. Ben bu yüzden bu kısıtlamaların yanlış olduğunu düşünüyorum! Bence bu tür inanışları değiştirmeliyiz.”

kadinlar regl 2
Fotoğraf : Bandana Khadka

Bandana: “Bu benim kardeşim. Adı Bipisha. Onu çok seviyorum. O da beni çok seviyor. Tatillerimizde futbol oynamayı çok seviyoruz. İlk regl dönemimde salatalık turşusuna dokunmam yasaktı, bana eğer salatalık turşusuna dokunursam çürümeye başlayacakları söylendi. Ama bunun mümkün olmadığını düşünüyordum bu yüzden etrafta kimse yokken turşu şişelerine dokundum. Ama şişedeki turşulara hiçbir şey olmadı. Hiç çürümediler veya kötü kokmadılar ve regl döneminde turşulara dokunmakta bir şey olmadığını, bunun sadece batıl inanç olduğunu ve yanlış olduğunu anladım.”

kadinlar regl 3
Fotoğraf: Rita Baral

Rita: “Burası benim sebze bahçem. Erkek kardeşim Ujjwol ve kız kardeşim Debika domates topluyor. Ben regl dönemimde sebze bahçesine gidemiyorum çünkü çiçeklere, domateslere, meyve bitkilerine dokunmamam gerektiğine dair bir inanış var. Eğer dokunursam, meyveler ölürmüş. Ben bunun yanlış olduğuna inanıyorum. Eğer bitkiler regl dönemindeki kızların dokunmaları yüzünden ölüyorlarsa o zaman dünyadaki tüm bitkiler ölür.”

kadinlar regl 4
Fotoğraf: Bandana Khadka

Bandana: “Bu benim kullandığım ayna. Aynaya bakarken saçlarımı taramayı, ruj ve kajal (göz kalemi) sürmeyi seviyorum. İlk regl dönemimde annem aynaya bakmama izin vermedi. Kötü bir alamet yüzünden kızların ilk regl dönemlerinde aynaya bakmamaları gerektiğine dair ortak bir inanç var. Sadece iki gün sonra aynada kendime baktım. Aynaya baktıktan sonra bana kötü bir şey olmadı ve bu yüzden bizi aynaya bakmaktan alıkoymalarının hoş bir şey olmadığını düşündüm.”

kadinlar regl 5
Fotoğraf: Bandana Khadka

Bandana: “Bu benim kardeşim. Adı Banchana Khadka. O, tırnaklarını kesiyor çünkü kişisel bakımına önem veriyor. Eğer tırnaklarımızı kesmezsek çeşitli hastalıklara yatkın oluruz ve eğer hastalıklardan muzdarip olursak sağlıksız oluruz. İlk regl dönemimde annem tırnaklarımı kesmeme izin vermedi. Kısıtlamalara rağmen tırnaklarımı kesmeye devam ettim ve bana bir şey olmadı. Bence regl döneminde tırnak kesmeye izin vermeme durumu sadece bizim toplumumuzda yer alan bir batıl inanç.”

kadinlar regl 6
Fotoğraf: Bisheshta Bhandari

Bishesta: “Bu annemle benim fotoğrafım. Annemin adı Bimala Pokharel. Regl dönemimde annem bana çok yardımcı oluyor. Erkek bireylere dokunmamamız gerektiğine dair bir sosyal inanç var. Güneş ışınlarını görmemeliyiz. Ama annem güneşte kalmama izin veriyor. Annem beni diğer kısıtlanan arkadaşlarımın anneleri gibi kısıtlamıyor. Annem bana yemem için meyve sebze de veriyor. Annemi arkadaşım gibi hissediyorum.”

kadinlar regl 7
Fotoğraf: Manisha Karki

Manisha: “İlk regl dönemimde başka birinin evinde kaldım. Bu zamanda okula gitmeme izin yoktu. Okula gitmeyi çok istiyordum, okumak istiyordum. Ama yasaktı. Ben menstrüasyon döneminin birçok yönü hakkında bilinçsizdim. Annem ve babam ne derse onu yapıyordum. Geriye dönüp baktığımda birçok şeyi anlayabiliyorum. Regl döneminde çalışmamamız gerektiği yanlış bir inanıştı. Bence bizim gibi genç kızlar özellikle ilk dönemlerinde daha çok eğitilmeli, daha çok farkında olmalıdır. Eğer bize daha iyi bir farkındalık verilirse temizliğimize daha çok odaklanabiliriz.”

kadinlar regl 8
Fotoğraf: Sabina Guatam

Sabina: “Bu fotoğrafta annem kavun kesiyor. Bizim toplumumuzda regl döneminde kavun yemememiz gerektiğine dair inanış var ama ben kavunu çok seviyorum. İstesem bile regl dönemimde kavun yiyemiyorum. Kavun besleyici bir meyvedir. Regl dönemimizde izinli olmadığımız nokta sadece kavun yememiz değil ayrıca kavun ağacına dokunmamız da yasak. Regl döneminde genç kızlar vücutlarını daha sağlıklı ve daha güçlü tutmak için daha çok meyve sebze tüketmelidir.”

kadinlar regl 9
Fotoğraf: Sabina Guatam

Sabina: “Bu fotoğrafı amcam su taşırken çektim. Su, bizim vücudumuz ve varlığımız için çok önemlidir. Su yaşayan her organizma için gereklidir. Benzer şekilde, su temizlik için de önemlidir. Regl dönemimizde eğer biri suyu taşıyorsa suya dokunmamız yasak. Kendi sıram için kuyrukta beklemek zorunda kalıyorum. Eve vardığımız zaman çoktan karanlık olmuş oluyor ve bazen karanlıkta ödevlerimizi yapmak zorunda bile kalıyoruz. Çaresiz hissediyorum ve elim kolum bağlıymış gibi hissediyorum. Ben kuvvetli bir şekilde bu tür önyargılı inançlara karşı isyan etmek istiyorum.”

kadinlar regl 10
Fotoğraf: Manisha Karki

Manisha: “Bu benim yıkandığım ve pedlerimi temizlediğim derenin fotoğrafı. Bu fotoğrafta kullandığım bir yığın ped var ve ben bu fotoğrafı onları yıkamadan önce çektim. Bizim için kullanılmış pedlerimizi halka açık yerlerde yıkamak çok utanç verici ve bundan dolayı pedlerimizi yıkamak ve yıkanmak için köşeleri veya izole edilmiş dereleri buluyoruz.”

kadinlar regl 11
Fotoğraf: Rita Baral

Rita: “Regl dönemimizde erkek kardeşimize, babamıza, amcamıza ve diğer erkek bireylere dokunmamamıza, kavun yemememize, su içip suya dokunmamamıza, meyvelere dokunmamamıza ve eğer onlara dokunursak çürüyeceklerine dair birçok sosyal tabu var. Biz eğitim yoluyla bu tür tabuları yıkabiliriz.”

kadinlar regl son
Fotoğraf: WaterAid

Bu projede yer alan Sindhulili kadınlar (soldan sağa): Sushma, Bisheshtra, Bandana, Sabina, Rabina, Manisha ve Rita.

The Guardian internet sitesindeki “When I have my period I’m not allowed to … : girls in Nepal share their photo diaries” başlıklı yazıyı, Gaia Dergi için Aliye Koçak çevirdi.

SON YAZILAR

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Sus(ma)mak! İnan(ma)mak!

Gündem şu an bu iki kavramdan çok da bağımsız bir noktada değil. Size şimdi ufak bir düşünce egzersizi yaptırmak istiyorum. Bana katılabilirsiniz veya eleştirmek istediğiniz...

Kadın, doğa ve kesişen tahakküm: Av ihalelerinden İstanbul Sözleşmesi’ne, Kuzey Ormanları’ndan 6284’e

Hem ekofeminizm hem vegan feminizm kadınların, doğanın ve hayvanların üzerindeki ataerkil kapitalist baskının nasıl ortak sömürü hikayeleri ortaya çıkardığını yıllardır tartışıyor. Üstelik bunu, sadece bu...
Aliye Koçak
Aliye Koçak
Antakyalıyım. 20 yaşımda, çocukluğumu deli gibi özler vaziyetteyim.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol