Ana SayfaKültür & SanatMüzikCana can katan ezgileriyle bir yeryüzü grubu: KUAN

Cana can katan ezgileriyle bir yeryüzü grubu: KUAN

-

Pek çoğunun bilmediği, bilenlerin de aslında kimseler keşfetmesin istediği bir müzik grubu KUAN. Müzik grubu olarak tanımlamak belki yetersiz kalabilir; zira çoğu anaakım müzik üreten oluşumun aksine zihninizi aradan çıkarıp bedeninize odaklanmanızı ve an’la bütünleşmenizi sağlayan bir üsluba sahip KUAN.

Sıkça kullandıkları santur, ney, dertbaz ve didgeridoo gibi enstrümanları ve vokalin kekremsi sesiyle bütünleşen performansını da ekleyince ortaya dinlemekten bıkamayacağınız, kendinizi ezgilere teslim ettiğiniz bir müzik yolculuğu çıkıyor. KUAN ise üslubunu şöyle tarifliyor: “Popüler kültür, duruşuyla müzikten çok farklı odaklar yaratmaktadır. Oysaki müzik içsel bir yolculuktur, vahşidir ve ‘titreşim’ dediğimiz radyoaktif değişim yaratan bir kuvvettir. Yeri gelir insanı hasta eder, yeri gelir hastayı iyileştirir. Bütün dinler, bütün tinsel eylemler müzik içerir. Evet, müzik ruhun gıdasıdır, vahşidir ve bunu paylaşmanın yolu da insanların içsel odaklanmalarıyla mümkündür. KUAN nerde müzik yaparsa yapsın bu odak ile fikrin içinde ve peşindedir.

KUAN her ne kadar trans ve saykedelik öğeleri de içerse esasında tam bir Anadolu müziği ürettikleri. Gerek doğaçlama ürettikleri ezgiler gerekse de yeniden yorumlandıkları Alevi deyişleri ya da Bektaşi nefesleri ile Anadolu’yu candan hissetmenizi sağlıyorlar. Eserleri Anadolu kültürünün ve halk ozanlığının tüm samimiyetini, naifliğini ve kendisine tüm evreni mekân edinmiş sınırsızlığını barındırıyor. En büyük ilhamları ise doğanın akışı ve aşk yoluna baş koymuş herkes. Tekrar kendi sözlerine kulak vermek gerekirse ürettikleri müziği şöyle tanımlıyorlar: “Müzik, tarzları, sınırları aşan bir olgu. Tüm evren çeşitli sesler ile her daim müzik ve semah halinde. Bu yüzden müzik insanın bu döngüsünün içindeki varlığını ifade etmek ve o döngünün bir parçası olmak adına yaptığı en samimi, en ince ve en saf etkinlik ve büyük bir ihtiyaç. O yüzden bizim için her müzik bir ayin ve ayin varsa müzik vardır, yoksa yoktur.

KUAN kimdir?

KUAN, Kök Müzik Projesi’nin 2011 yılında Demir Can Demir ile Barkın Çoruh‘un başlattığı, Tahir Ayne ve Çağrı Akoğlu‘nun katılımıyla vuku bulmuş halidir. Kuan’ın kelime anlamına bakacak olursak farklı anlamlarla karşılaşıyoruz: İnsan varlığına kavram olarak verilen ilk ad ve zen öğretisinde ustaların öğrencilerine sorduğu ve cevabı akıl yoluyla verilemeyen sorulara verilen isim. Sözcüğün aynı zamanda kuantum kelimesinde yer aldığını da belirtmek gerek.

Grubun 2011 yılından beri çıkardığı toplam 5 albüm bulunuyor. Kuantüm adıyla yayınlanan son albümleri önceki 4 albümlerinde yer alan eserlerin tümünü içerecek şekilde yayınlanmış. Ayrıca grup, KUAN facebook sayfası üzerinden önceki albümlerinde yer almayan kayıtlardan oluşacak yeni albümün yakın zamanda çıkacağını duyurmuştur. Grup üyelerinden Demircan Demir’in Kasap Havası filmine yaptığı müzikler, Altın Koza Film Festivalinde en iyi film müziği ödülüne layık bulunmuştur. Grup geçen Eylül ayı içerisinde KUAN projesine son verdiklerini açıklamış, fakat 2016’ın 1 Mayıs’ında birlikte üretmeye devam edeceklerini paylaşarak canları sevindirmişlerdir.

Grup üyeleri: 

Demircan Demir: Santur, Ney, Bansuri (Hint Kavalı), Dertbaz, Akustik ve Perdesiz Gitar, Vokal
Barkın Çoruh: Hang Drum (HandPan), Perküsyon
Çağrı Akoğlu: Didgeridoo, Perküsyon
Macithan Terzioğlu: Kemençe

DiskografiYar, 2011 / Har, 2012 / Dem, 2013 / Gam, 2013 / Kuantüm, 2015

Birkaç öneride bulunmadan yazıyı sonlandırmak istemedim. Alevi-Bektaşi deyiş ve nefeslerinin yeniden yorumlandığı eserlerden özellikle Pirlere Niyaz Ederiz’i ve Haydar Haydar’ı dinlemenizi öneririm. Kendi ürettikleri müziklerden ise benim vazgeçilmezim “Dünya”.

Dünya (GAM, 2013) 
Dünya muamma anlamadım
 Dönüp durmada
 Bir yağmur bir güneş sezemedim 
Felek ne istersin benden 

Bilmeden atarsın türlü türlü 
Oyunların içine sezdirmezsin
 Parıldarken güneşin güldürmesin
 Kaybedip buldurup sevindirirsin
Aşk dolu dinlemeler olsun:

Hazırlayan: Burcu Ateş

SON YAZILAR

Türkiye’nin rock efsanesi Erkin Koray aramızdan ayrıldı

Türkiye'de rock müziğinin öncülerinden ve efsane ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. 10 Temmuz 1941 doğumlu olan Erkin Koray, Türkiye müziğine getirdiği yenilikler ve...

Zeytin ağaçları Sounds of Paşaköy’ün eşsiz melodileriyle dans ederken çocukların eğitimi için bağış toplanacak

Zeytin ağaçlarının gölgesinden yükselen eşsiz melodileriyle 2021 yılından bu yana klasik müzik sevenlere unutulmaz bir deneyim yaşatan Sounds of Paşaköy bu sene 12 Ağustos’ta gerçekleşecek....

Şubadap Çocuk’tan yeni albüm: Birimiz Hepimiz – Hepimiz Birimiz

Şubadap Çocuk, Birimiz Hepimiz - Hepimiz Birimiz adlı yeni albümünü yayınladığını duyurdu. Çekirdeksiz Domates, Fasa Fiso, Özgürlük gibi şarkılarıyla sadece çocukların değil yetişkinlerin de kulaklarında...

Türkiye’den İran’daki halk isyanına şarkılı destek: ¨Beraye Azadi¨

Mahsa Amini’nin dövülerek öldürülmesiyle başlayan isyan, İran’ın çok sayıda kentine yayılmıştı. İranlı müzisyen Shervin Hajipoor’un yazdığı Baraye Azadi şarkısı isyanın marşı haline geldi ve dünyanın...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol