Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıHuqqa kafede nargilenin içinde balıklar var: Hayvan sömürüsü her yerde

Huqqa kafede nargilenin içinde balıklar var: Hayvan sömürüsü her yerde

-

Ankara Çukurambar’da yer alan Huqqa adlı kafede nargilelerin içinde balıklar var! Üstelik buna hayvan dostları dışında üzülen yok!

Sosyal medyada yayılan görüntüden öğrendiğimiz hayvan sömürüsünü kafenin önce Ankara şubesine sorduk. Telefondaki yetkili kişi, balıklara zarar vermediklerini söyledi. Hayvanları “rızası” dışında kullanmanın bir sömürü olduğunu söylediğimizde ve bu “işte” balığın çıkarının ne olduğunu sorunca ise “görsellik” diye cevap verdi. Bir hayvanı doyuruyor olmanız onu istediğiniz gibi kullanabileceğiniz anlamına gelmez… O sizin süs eşyanız değildir.

Yetkiliye bunun hayvan sömürüsü olduğunu, balığın üzerinden para kazandıklarını hatırlattığımızda ise “Yapmayın Allah aşkına, siz evde hayvan beslemediniz mi?” diye cevap verdi. Evde hayvan beslemek ile hayvanı maddi çıkarların için kullanmak arasında fark vardır oysa.

Ankara’daki yetkili tatmin edici cevaplar veremedi. En azından bir “Düşünemedik kusura bakmayın. En kısa zamanda düzelteceğiz” cevabı beklerken bir de yapılan komikmiş gibi tavırlarla karşılaştık.

Söz konusu kafenin merkez şubesini de aradık ancak ulaşamadık. Bunun üzerine İstanbul Kuruçeşme şubesini aradık. Kuruçeşme şubesinde sorularımızı yanıtlayan yetkili kişi de “Evet böyle bir uygulamamız var, görsel bir sunum olarak kullanıyoruz. Hayvanlara herhangi bir zararı yok. Kurum olarak Gaia Dergi’yi beğenerek takip ediyoruz. Bari siz yapmayın” şeklinde cevap verdi.

huqqa kafeMekânın konuştuğumuz her iki şubesi de en ufak bir pişmanlık veya üzüntü belirtisi göstermedi.

Açıklamaya çalıştıkları yegane konu ise balıklara nargile suyunun temas etmemesi oldu. Bir de etseydi? Balıkları içirseydiniz insanlara fokurdatarak?

Hayvan sömürüsünün çeşitlerinden biri de insanların hayvanları maddi çıkarları için kullanmasıdır. Hayvanın rızası dışında kişilere para kazandırıyor olması bir hayvan sömürüsüdür. Hayvan sömürüsü ayıptır, günahtır, empati gerektirir.

Hayvanların karnını doyurup suyunu temiz tuttuğunuz zaman hayvansever olamıyorsunuz ne yazık ki. Hayvanları sevmek demek onların hapsedilmesine her halukarda karşı çıkmak demektir. Eğer hayvanları seviyorsanız onlar üzerinden para kazanamazsınız, çünkü örneğin bir balığa soramazsınız: “Bana biraz görsel şölen yapar mısın sevgili balık, biraz para kazanacağım da…” 

Balıkları görerek hâlâ o nargileyi içmeye devam etmek hayvan sömürüsüne ortak olmaktır. Balıkları nargileye hapsetmek hayvan sömürüsüdür. Eğer su balıklara temas ediyorsa bu hem hayvanın hem de insanların sağlığı için tehlikelidir. Temas etmiyorsa da hayvanın yaşadığı stres bu duruma kökünden karşı çıkmak için yeterlidir! 

Hayvanlara eziyet suçtur ve bununla ilgilenen makam Orman Su İşleri 9. bölge müdürlüğü. Eğer siz de mekânı şikâyet etmek ve bu işkencenin son bulmasına katkı sağlamak isterseniz [email protected] adresine mail atarak düşüncelerinizi dile getirebilirsiniz.

Ekleme

Huqqa adlı mekân bu haber yayınlandıktan kısa bir süre sonra şöyle bir video paylaştı:

https://www.instagram.com/p/BIfQKzQBZPf/

Bu haber nedeniyle bize dava açacaklarını belirten bir Twitter mesajı atan söz konusu mekân, bizi hiç anlamamış. Biz bu haberi hazırlarken balıkların fokurdayan suyun içinde olması ile ayrı bir haznede duruyor olması arasında bir fark gözetmedik. Bizim için hayvanları sırf güzel göründüğü için bir yerlere hapsetmek hak ihlalidir. Çünkü hayvanlar, insanların süs eşyası değildir.

Konuyla ilgili imza kampanyası başlatıldı.

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol