Ana SayfaEkolojiDoğaKüresel ısınma Rusya'nın soğuk bölgelerine daha hızlı etki edebilir

Küresel ısınma Rusya’nın soğuk bölgelerine daha hızlı etki edebilir

-

Tanınmış bilim insanı Prof. Oleg Anisimov, dünyanın geri kalanına göre Rusya’nın en soğuk bölgesi Yakutistan’da, küresel ısınma sonucu olarak sıcaklıkların dört kat daha hızlı yükseleceğini tahmin ediyor.

Gelecek yüzyılda yaklaşık 7°C genel artışı öngördüğünü dile getiren Prof. Anisimov, “Eğer küresel sıcaklıklar yüzyıl içinde 0.85 derece artarsa, Yakutistan’da kış sıcaklıkları 3.5 derece yükselecek” dedi.

Ayrıca, Prof. Anisimov “Bu, küresel ısınmanın burada dört kat daha hızlı olduğunu gösterir. Tahmin raporumuza göre; kuzey sıcaklıkları 2100’lerde, 6/7 derece artacak. Kuzey Kutbu’ndaki iklim değişikliği, birçok nedenden dolayı diğer bölgelere göre daha şiddetli ve daha hızlı. Koruyucu bir işleve sahip kar ve buz örtüsünde azalma var. Son bir yılda ortalama minimum deniz buzu alanı 5.4’ten 5.3 milyon km2’ye düştü. Son 10 yılda, Kuzey Kutbu deniz buzu azalması yüzde 13.7 oranında” şeklinde ifade etti.

Oleg Anisimov, Sibirya, Rusya, Küresel Isınma, Yakutia
Profesör Oleg Anisimov, Fotoğraf: Gazeta Yakutia

Bu nedenle, yüzyılın ortasına geldiğimizde, Kuzey Okyanusu tamamen buzsuz olabilir.

Prof. Anisimov, Yakutistan’da küresel ısınma ile ilgili bir dizi konferans gerçekleştirdi. 2007 yılında, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panel çerçevesinde; etkileri üzerine araştırmaları için Nobel Barış Ödülü‘ne layık görüldü ve konuyla ilgili dünyanın en saygı duyulan uzmanlarından biri olarak kabul ediliyor.

Prof. Anisimov, sıcaklık artışlarının kışların daha rahat geçmesini ve enerji maliyetlerinin düşmesini sağlarken, çevreye zararlı olabileceğini de belirterek; “Tarımdaki potansiyel problemleri de göz önünde bulundurmalıyız. Kışın oluşan donun hayvanlara nasıl zorluklar oluşturabieceğini düşünmeyliz, çünkü hayvanlar karın içerisinde besini bulabilir ama donun altındaki besine ulaşamayabilirler. Ayrıca kürsel ısınma, yeni türlerin daha önceden bulunmadıkları coğrafyalara yayılmalarıan sebep olabilir. Bunların hepsini göz önünde bulundurmalıyız” diye ekledi.

Rusya kıtasının üçte ikisi, permafrost (kutuplarda bulunan donmuş kara parçaları) bölge içinde kalıyor fakat potansiyel alt yapı problemlerine neden olabilecek erime ile ilgili endişeler var.

Sibirya, aşınma hızı, Rusya, harita
Harita, Kuzey Kutbu kıyısı hattı boyunca aşınma hızını gösteriyor. Fotoğraf: Hugues Lantuit/Alfred-Wegener-Institut, Oleg Anisimov
harita, Rusya, Sibirya
Harita, Doğu Sibirya sahil şeridi tahrip değişimini gösteriyor. Fotoğraf: Hugues Lantuit/Alfred-Wegener-Institut, Oleg Anisimov

Son 20 yılda yükselen sıcaklıklar, binalara ve köprülere de hasar veriyor. Prof. Anisimov, “Permafrost’taki öngürülen değişiklikler, Rusya ekonomisini ciddi tehdit ediyor” dedi.

Yakutia, harika,
Fotoğraf: Oleg Anisimov

Yakustin olarak da bilinen Yakutistan’nın 1884 yılından bir haritası dünden bugüne ciddi şekilde farklılaşmış. Birçok Kuzey Kutbu adası yükselen deniz suyu altında kalmış.

kentleşme, küresel ısınma, sibirya
Bir askeri birim binası, donmuş kısımlarının erimesi nedeniyle çok kötü hasara uğramış. Fotoğraf: Oleg Anisimov
Yakursk, küresel ısınma, Sibirya
1999 yılında Yakursk merkezinde bulunan binanın çöken köşesi / Fotoğraf: Oleg Anisimov
Chersky, küresel ısınma, Sibirya
Chersky’de bulunan bir binanın sürekli donmuş bölümünün erimesi nedeniyle çökmesi / Fotoğraf: Oleg Anisimov

Diğer bilim insanları, Yamal bölgesi boyunca görülen açıklanamayan krater serilerinin bir kısmının küresel ısınmadan kaynaklı olduğunu tahmin ediyor.

Bilim insanları, ısınan havanın eriyen kalın permafrostları biriktirdiğine ve uçucu “ateş buz” (fire ice) gazını meydana getirdiğine neden olduğunu; daha sonra dev hunilerin oluşması için patladığını varsayıyorlar.

Kuzey Sibirya’da bulunan Yamal’daki genel sıcaklıklar 14 yıl içinde en az 2C derece arttı. Meteorolojistlerin tahminlerine göre, devam eden herhangi artış, Sibirya’nın diğer kısımlarında ve buzlu bölgede oluşacak daha fazla kratere sebep olabilir.

Kaynak: Siberian Times

SON YAZILAR

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol