Seferihisar Belediyesi’nin 2011 yılından beri yürüttüğü Tohum Takas Bayramı yarın gerçekleşiyor. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yaptığı açıklamaya göre; Can Yücel Tohum Merkezi’nde çoğaltılan 5 çeşit 3 bin yerli tohum şenlikte ücretsiz olarak dağıtılacak.
Genetiğiyle oynanmış GDO’lu ürünlerin soframızdan eksik olmadığı şu günlerde Seferihisar Belediyesi, doğal beslenmemizin tek şartı “yerli tohum” için 2011 yılından beri büyük bir mücadele veriyor. 2006 yılında yerli tohumun satışının yasaklanmasını öngören yasaya karşı yerli tohumu korumaya karar veren belediye, 2011 yılında Tohum Takas Bayramı ve Can Yücel Tohum Merkezi projesini geliştirdi. Proje kapsamında Seferihisar ilçesinin çevre köylerini gezen belediye personelleri, çiftçi ve köylülerimizi yerel üretim hakkında bilinçlendirerek, geri vermek şartıyla yerli tohum topladı.
Duyarlı köylülerimizin bağışlarıyla toplanan tohumların Can Yücel Tohum Merkezi’nde doğal yollarla çoğaltılmasıyla elde edilen yerli tohumlar, Tohum Takas Bayramı’nda üretici ve tüketiciyle buluştu. Hiçbir ücretin talep edilmediği şenlikte, yerli tohuma ulaşmak isteyen veya bu tohuma sahip üretici ile tüketiciler 2011 yılından beri bir araya gelerek yerli tohumun yaygınlaşmasına ve yerel besinlerin üretilmesine katkıda bulunuyor.
Bu yıl, 28 Şubat Cumartesi saat 10.00’da Belediye Kapalı Pazaryeri ve Kültür Sarayı’nda gerçekleşecek Tohum Takas Bayramı‘nda, Can Yücel Tohum Merkezi’nde üretilen 5 çeşit 3 bin paket yerli tohum, arzu eden vatandaşlarla ücretsiz olarak paylaşılacak. Tek kullanımlık hibrit tohumların yaygınlaşmasıyla tarımda sürekliliğin sağlanamadığı ülkemizde, yerli tohum bilincini tüm Türkiye’de yaymayı ve yerli tohum ile yapılan üretimin desteklenmesini sağlamayı amaçlayan Seferihisar Belediyesi, bu şenlikle 2011 yılından beri onlarca çeşit, binlerce yerli tohum ve fidenin yaygınlaşması için çaba harcıyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2014 yılı yaz sezonunda 50bin sebze fidesinin dağıtımının yapıldığını belirterek sözlerine şöyle devam etti; “Can Yücel Tohum Merkezi’mizde çimlendirme serası ve uygulama bahçesinde yapılan üretimin yanı sıra, ‘Seferihisar Yerel Tohum Ağı Üreticileri Birliği’ adı altında bölge köylülerimiz ve üreticilerimiz ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar her yıl daha fazla insana ulaşmamızı sağlıyor. İstanbul’dan Mersin’e, Ordu’dan Afyonkarahisar’a kargo yoluyla binlerce tohum yolladık. Bu yolla on iki ay yaşayan takas yöntemini gerçekleştirmiş oluyoruz. Gerek fide gerekse dağıtılan tohumların tamamını merkezimizde üretiyoruz. Kendi üretmediğimiz tohumun dağıtımını yapmıyoruz.”
Soyer, “Tohum Bankası Topraktır” sloganıyla yola çıktıklarını vurgulayarak, “Tohumu, gizli bölmelerde saklayarak ya da onların karakterleri ile oynayarak değil; daha fazla tüketiciye ulaşmayı ilke edinerek çoğaltıyoruz. Hiçbir bedel beklemeden gerçekleşen bu hizmetin maliyetini Seferihisar Belediyesi olarak karşılıyoruz. Böylelikle tohumları yok etmeye yönelik tohum yasasına karşı; yerel tohumun yaşaması, çoğalması ve gelecek nesillere aktarılması için büyük bir mücadele veriyoruz. Tohumların yok olmaması, daha fazla üretilmesi için mücadelemiz sürecek. Bu vesileyle 28 Şubat Cumartesi günü gerçekleştireceğimiz Tohum Takas Bayramı ve birbirinden değerli konuşmacıların yer alacağı Tohum Çalıştayı’na tüm duyarlı vatandaşlarımızı davet ediyorum. Gelin hep birlikte atalarımızdan kalan yerli tohumları gelecek kuşaklara aktarmak için omuz omuza olalım” dedi.
Diğer şenliklerden farklı olarak bu yıl düzenlenecek Tohum Takas Bayramı’nda Köy Enstitüleri’nin 75. Kuruluş Yıldönümü ve Hasan Ali Yücel’in aramızdan ayrılışının 53. yılının anısına Tohum Çalıştayı gerçekleştirilecek. Konusunda uzman akademisyenlerin, gazeteci ve siyasetçilerin de katılacağı Tohum Çalıştayı’ında konferanslar, belgesel gösterimi ve küçük konser yer alacak.
Dağıttıkları yerli tohumla, ayrıca üretim de gerçekleştiren Can Yücel Tohum Merkezi’nin doğal ürünlerine Seferi Pazar adresinden ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Seferihisar Belediyesi