Ana SayfaYaşamSağlıklı Beslenmeİlgi çekici ve lezzetli: Maitake mantarı

İlgi çekici ve lezzetli: Maitake mantarı

-

Sağlığınız için bol sebze ve meyve tüketin” yaygın bir diyet tavsiyesidir. Fakat bunun yanı sıra “Sağlıklı olmak için daha fazla mantar yiyin” ifadesini daha az sıklıkla duyuyoruz ve eğer araştırmalar incelenirse neden mantarları ilgi odağı haline getirmediğimizi, onu ihmal ettiğimizi merak edebiliriz. Bunun nedeni belki de mantarları sebze grubuna dâhil etmemiz. Oysa mantar biyolojisi incelendiğinde mantarların daha çok meyveye benzediklerini görürüz. Nedeni ne olursa olsun, birçok mantar türü oldukça besleyici ve çoğu ise tıbbi alanlarda kullanılabilir.

Maitake adı, Japonca’da dans eden mantar anlamına gelir. Ayrıca ormandaki tavuk, mantar kralı ve bulut mantarı olarak da bilinir. Latince adı Grifola Frondosa’dır.

Bir Japon efsanesine göre, bir grup Budist rahibe ve odun toplayan halk, ormanda bulunan bir maitake mantarını keşfettikleri bir dağ yolunda bir araya geldi, bu lezzetli mantar keşfini memnuniyetle kutlamak için dans ettiler.

Grifola Frondosa ağırlıklı meşe ağaçlarının dibinde bulunan ancak akçaağaç veya karaağaç gibi diğer ağaçların altında da görülebilmektedir. Maitake mantarları, en çok Birleşik Devletler ve Kanada’nın Kuzeydoğu bölgelerinde bulunur. Ayrıca Japonya, Çin ve Avrupa’daki bazı bölgelerde de görülebilmektedir.

D vitamini

Tüm mantarlar “ergosterol” içerdikleri ve UV ışınlarına maruz kaldıklarında ergosterol D vitamini ve ergokalsiferole dönüştüğü için D vitamini açısından yüksek bir besin kaynağıdır.

Teropatik etkiler

Maitake, Çin ve Japonya’da uzun süredir şifalı bitkiler sınıfında kendine yer edinmeyi başarmıştır. Mantar, mutfaklarda ve ilaç yapımında kullanılmıştır.Mantar hakkındaki gerçek bilimsel araştırmalar 1980 yılında Japonya’da yapılmıştır.

Kanser üzerine etkileri

Maitake mantarının, tümörün büyümesini yavaşlatmanın yanı sıra interlökinlerin ve ayrıca lenfokinlerin üretimini arttırarak kanserin ilerlemesini önleyici bir etkisi vardır.

Bağışıklık Sistemi

Maitake mantarı yüksek miktarda polisakkarit içerdiğinden ötürü düzenli tüketimi elbette ki bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Bunun yanı sıra içinde bulunan antioksidanlar nedeni ile vücutta serbest radikallerin bulunması engellenmektedir. Maitake mantarını düzenli tüketen bir kişide kan basıncı seviyesinde güçlü bir dokunulmazlık hâkim olduğu yapılan çalışmalarla saptanmıştır.

Kan şekeri ve kolesterol

Araştırmalar gösteriyor ki Maitake mantarı polisakkarit içeriğinden dolayı kan şekeri ve kolesterolü düzenlemektedir. Özellikle Tip2 diyabet hastaları için önerilen bir besin kaynağıdır. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalar insülin direncini düşürerek insülin duyarlılığını arttırabileceğini de göstermiştir.

Obezite

İçerdiği yağsız protein ve düşük miktarda kolesterolden dolayı Maitake mantarı, etkili bir kilo verme ajanıdır. Bu mantar düzenli olarak tüketildiği takdirde bireylerin ihtiyacı olan tek şey düzenli fiziksel aktivitedir.

Kaynak: Mushroom Appreciation, Wild Foodism, Huffington Post, Medical Mushrooms

SON YAZILAR

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

Beş çayları: Önceliğimiz, öğretilmişliklerimizden kurtulmak

Kültürümüzün temelinde misafirperverlik yatar bizim. Geleni aç göndermeyiz. Kahvenin yanına bile mutlaka servis edilecek bir besin ekleriz. Beş çaylarımız vardır bizim. Kısırların, böreklerin, mercimek köftelerin,...

Uykusuzluğumuzun nedeni belki de beslenmemizdir…

İnsanın varlığını sürdürebilmesi için biyolojik, fizyolojik ve psikolojik gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Bunlardan biri uykudur. Uyku süresi ve kalitesi, hafıza, öğrenme performansı, metabolik sistem gibi birçok...

Anne sütü: İlk aşı

Bireylerin gelişim süreçlerinde doğumdan adölesan döneme kadar içerisinde bulundukları yaş aralıkları; 0-1 yaş arası bebek, 1-6 yaş arası okul öncesi çağı, 6-12 yaş arası okul...
Pelin Güloğlu
Pelin Güloğlu
27.04.1995- Mersin Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik mezunu genç bir diyetisyen. Bunun yanısıra Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi görmekte. İlgi alanları başta kültür-sanat olmak üzere; çevre ve sağlık, insan psikolojisi ve sosyoloji; sürdürülebilir yaşam ve yeşilin her tonu. Şu an diyetisyenlik, belli başlı dergilerde yazarlık; amatör olarak fotoğrafçılık yapmakta ve kendini diksiyon konusunda geliştirmeye çalışmaktadır.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol