İngiltereli yardım kuruluşu Oxfam tarafından yayınlanan yeni rapor zenginliğin tehlikeli bir şekilde bir avuç elde yoğunlaşması karşısında uyarıda bulunuyor.
Dünyanın en zengin 8 milyarderi, dünya nüfusunun yarısı ile aynı varlığa sahip. Geçtiğimiz günlerde İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumunda yayınlanan rapora göre, Oxfam Microsoft’un kurucusu Bill Gates‘in tam olarak 426 milyar dolarlık servet ile 3,6 milyar insanınkine eşit varlığa sahip olmasını “anlamsızın da ötesinde” olarak tarifledi.
Brexit ve Donald Trump’ın seçim zaferi olarak da ortaya negatif etkilerini döken sistemin aksine, eşitsizliği tersine çevirebilecek bir ekonomik model çağrısında bulunuldu.
Oxfam yükselen eşitsizliğin sorumluları olarak ücret sınırlamalarını, vergi kaçakçılığını ve şirketler tarafından üreticilere yapılan baskıları gösterirken işletmelerin zengin sahiplere ve üst düzey yöneticilere daha fazla karlı geri dönüş sağlamaya konsantre olduklarını belirtti.
Dünya Ekonomik Forumu yükselen eşitsizliğin ve sosyal kutuplaşmanın 2017 küresel ekonomisi için en büyük iki risk olduğunu ve bunun küreselleşmeye negatif etki ile sonuçlanabileceği fikrini ortaya koydu.
Oxfam dünyanın en fakirleri olan dünya nüfusunun yarısı 426 milyar dolar ile Microsoft‘un kurucusu Bill Gates, İspanyol moda zinciri Zara‘nın kurucusu Amancio Ortega ve Berkshire Hataway‘in sahibi Warren Buffett ile aynı varlık değerine sahip olduğunu dile getirdi.
Diğer zenginler ise:
- Meksika telekomünikasyon devi Grupo Carso‘nun sahibi Carlos Slim Helú,
- Amazon‘un kurucusu Jeff Bezos,
- Facebook‘un kurucusu Mark Zuckerberg,
- Oracle isimli Amerikan teknoloji firmasının yöneticisi Larry Ellison,
- ve Bloomberg haber ajansı ve finans merkezinin sahibi, eski New york valisi Michael Bloomberg
2016 yılında Oxfam dünyanın en zengin 62 milyarderinin dünyanın yarısı ile aynı varlığa sahip olduğunu açıklamıştı. Bu sayı 2017 yılında böylece sekize düşmüş oldu. Bunun nedeni olarak ise yeni bilgiler ile Çin ve Hindistan’daki fakirliğin geçtiğimiz yıllara göre oldukça kötüye gitmiş olması. Yani en altta bulunan yüzde 50 her geçtiğimiz gün daha fazla fakirleşiyor, ve buna bağlı olarak zengin ile fakir arasındaki uçurum günden güne artıyor.
Çin Halk Cumhuriyeti başbakanı Xi Jinping’ten, Shakira’ya oldukça farklı bir ziyaretçi farklılığına sahip olan Dünya Ekonomik Forumu’nun kendi büyüme ve gelişme raporu aynı zamanda “orta gelir” olarak belirtilen ücret diliminin de 26 gelişmiş ülkede 2008 ile 2013 yılları arasında yüzde 2,4 değer kaybettiği belirtildi.
Norveç, Luxemburg, İsviçre, İzlanda ve Danimarka Forumun kapsamlı kalkınma endeksine göre büyümede ilk 5 sırayı dolduruyor. Endekse göre İngiltere 21. sırada, ABD ise 23. Forumu düzenleyenler yükselen eşitsizliği “kapitalizmin demir yasası“ olarak değil de doğru politik kararları verme ile ilişkilendiriyorlar.
Dünya Ekonomik Forumu ilk kez eşitsizlikten bahsettiğinden bu yana 4 yıl geçti ve bu zamandan beri bu uçurum giderek arttı.
Oxfam tarafından rapor şu şekilde yorumlandı;
“Brexit ve Donal Trump’ın başkanlık kampanyasındaki başarı ile birlikte artan ırkçılığa ve ana akım siyasetin hayal kırıklığına dair artan bir endişe var. Birçok zengin ülkede insanların artık mevcut durumu tolere edemeyeceğine dair işaretler var.”
Kaynak: The Guardian
Başlık görseli: Altaf Qadri/AP