Ana SayfaYaşamÇocukçaMemeye emekleyen bebek gördünüz mü?

Memeye emekleyen bebek gördünüz mü?

-

Emzirmenin nasıl bir mucize olduğuna bakın! Yeni doğmuş bir bebek, hiç yardım almadan, içgüdüsel olarak, sadece memeden salgılanan kokular yardımıyla anne memesini buluyor ve emmeye başlıyor. UNICEF tarafından gerçekleştiren bir projede bunu tüm bebeklerin yapabildiği kanıtlandı. Sayfanın sonundaki videoyu izleyebilirsiniz.

Yıllardır tüm annelere emzirme konusunda bilgi verirken en önemli şeyin kendine, bedenine ve bebeğine güvenmek olduğunu söylerim. Doğa, bunun için her şeyi size verdi. Sevgi hormonu, bebeğin içgüdüleri, memeden salınan kokular… Anneler; sadece kendinize, bebeğinize ve doğanın mucizesine inanmanız, başarılı bir emzirmenin altın kuralı!

Her bebek doğumdan hemen sonra annesinin karnına yerleştirildiğinde annesinin memesini bulma ve ilk beslenmesini gerçekleştirme yeteneğine sahiptir. Buna “memeye emekleme/meme emeklemesi” (breast crawl) denir. Memeye emekleme ilk kez 1987 yılında Dr. Widström, Dr.  Ransjo-Arvidson, Dr. Christensson, Matthiesen, Dr. Winberg ve Dr. Uvnäs- Moberg tarafından tanımlanmıştır. Her bebek doğumdan sonraki 30-60 dakika içinde memeye emekleyebilmektedir.

Her anne-bebek bu mucizevi yaşantıyı deneyimlemelidir. Yapılan bir araştırmada (Widström ve arkadaşları 1990), doğumdan sonraki ilk bir saat içinde emen bebeklerin hastanede kaldıkları süre boyunca, daha geç emen bebeklere göre her gün 100 dakika daha fazla emdikleri gösterilmiştir (Widström AM, Wahlberg V, Matthiesen AS, Eneroth P, Uvnäs-Moberg K, Werner S, et al. Short-term effects of early suckling and touch of the nipple on maternal behaviour. Early Hum Dev 1990; 21(3):153-63.)

Memeye emekleyen bebek gördünüz mü?

Bebekler memeye emeklemeyi nasıl başarıyorlar?

Memeye emeklerken aldığı pozisyon, içgüdüsel getirdiği yaklaşık 20 kadar ilkel refleksin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Bu refleksler arasında emme ve yutma refleksi de var. Ayrıca emeklerken yaptığı hareketlerle aslında rahime bir çeşit masaj yaparak, doğum sonu rahmin toparlanmasını kolaylaştırıp, kanama miktarını da azaltıyor. Aşağıdaki videonun 1.24’üncü saniyesinde bunu bariz olarak gözlemleyebilirsiniz.

Memeyi nasıl buluyorlar?

Bebekler beş duyusunu kullanarak memeyi bulurlar.

Koku: Yenidoğan, annenin areolasındaki (memenin kahverengi kısmı) montgomery cisimciklerinden salgılanan özel bir koku sayesinde yönünü bulur. Bu nedenle doğumdan sonra annenin memesinin temizlenmemesi önem taşır.

Görme: Yenidoğanın en az gelişmiş duyusu göz olmasına rağmen, yapılan araştırmalar yenidoğanın bir yüzü, benzer parlaklıktaki diğer objelerden daha fazla izleyebildiğini belirtmiştir. Ayrıca, yenidoğanın beyaz zemin üzerine çizilmiş bir yüzdeki siyah bir noktaya, beyaz zemin üzerindeki üç siyah noktadan daha fazla bakabildiğini belirtmektedir. Bu çalışma sonuçlarından yola çıkarak, neden gebelikte meme başı ve areolanın koyulaştığını anlamak mümkün. Koyulaşma sayesinde yenidoğan kolaylıkla memeyi bulabiliyor.

Tat alma: Yenidoğan doğduğunda ellerini ağzına götürür. Anne karnında elleri amniotik sıvı ile temas içindedir. Memeden salınan yağların kimyasal yapısı ile amniotik sıvının yapısı benzerdir. Tat alma duyusu  sayesinde yenidoğan areola ve amniotik sıvının benzerliğini fark eder ve areolaya tıpkı elleri gibi emer.

İşitme: Anne karnında en önemli akustik uyaran anne sesidir. Yenidoğan annesinin sesini duyduğunda daha uzun süreli emebilir. Ayrıca annenin kalp atışları yenidoğanı sakinleştirir. Annenin doğum sonu ilk günlerde neden nabız hızının yavaşladığını da anlamak mümkün. Yavaş atan nabız hem bebeği sakinleştirir, hem de uzun süreli emmeye bağlı fizyolojik tartı kaybını azaltır.

Dokunma: Ten-tene temas hem yenidoğanı ısıtır hem de çok çeşitli dokunsal uyaran sağlar. Ten-tene temasın faydalarından birkaçı; vücut ısısının korunmasını sağlar; yenidoğanın glikoz ve asit-baz dengesini sağlayarak metabolik uyumu kolaylaştırır; ağlamayı azaltır; annede sevgi hormonu olan oksitosin salımını arttırır; uzun süreli emzirmede artış sağlar.

Tüm annelere tavsiyem; bedenlerine, sevgi hormonuna ve doğuştan bu yeteneğe sahip olan bebeklerine güvenmeleri ve inanmaları… Yapmanız gereken şey basit:

Tüm kaygılardan uzaklaşın, çıplak teninize bebeğinizi yarı çıplak olarak dik bir şekilde yerleştirin ve arkanıza yaslanarak bu mucizeye tanıklık edin, emzirmenin keyfini çıkarın.

Başlık Görseli: Allison Kuznia Photography

SON YAZILAR

Feza Gürsey Bilim Merkezi Ankaralı çocukları bilimle buluşturuyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi Feza Gürsey Bilim Merkezi bilim etkinlikleri ile Ankaralı çocukları bilimle buluşturuyor. Altınpark içinde yer alan bilim merkezi Altınpark'ta sabit kalmıyor, bilimi parklara...

Halkevleri 17. Yaz Çocuk Buluşmaları Çocuk Şenliği ile sona eriyor

Halkevleri'nin 17. Yaz Çocuk Buluşmaları, 30 Temmuz Pazar, 14.00- 17.00 arasında düzenlenecek çocuk şenliği ile sona erecek. Halkevleri'nin 17 yıldır kesintisiz şekilde sürdürdüğü çocuk çalışmaları ve...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Halkevleri 17. Yaz Çocuk Buluşmaları 3 Temmuz’da Başlıyor

Halkevleri 17. Yaz Çocuk Buluşmaları bu yıl 3- 30 Temmuz arası yapılacak. Halkevleri’nin 17 yıldır kesintisiz şekilde sürdürdüğü çocuk çalışmaları ve Yaz Çocuk Buluşmaları bu...
Doç.Dr. Güliz Onat
Doç.Dr. Güliz Onathttp://emzirmedanismanligi.com
Uluslararası Emzirme Danışmanı, Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşiresi, Öğretim Üyesi, Cinsel Sağlık Eğitmeni, Pilates Eğitmeni

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol