66 milyon yıl önce, dinozorların soylarının tükenmesiyle beraber, memeli hayvanların yükseliş dönemi başladı. Nihayetinde de tüm bu gelişmeler, insanlığın saltanatıyla son buldu. İklim uzmanları, şimdilerde, gökyüzünde yoğun şekilde oluşan küçük sülfürik asit damlacıklarının, yaygın ifadeyle “büyük asteroid etkisi” olarak bilinen ve yıllardır güneşi engelleyen bu küçük gezegenin, dünyaya geniş etkisi üzerine sil baştan çalışmalar yürütüyor.
İlk etapta bitkiler yok olmaya başladılar. Sonrasında ise yok olma serüveni, besin ağına sıçradı. Evvelki teoriler, asteroidin çarpmış olmasının evrenin kısa süreli olarak çöle dönüşmesine sebebiyet vermiş olmasına odaklanmışlardı. Yeni bilgisayar simülasyonları eşliğinde, dinozorların yaşadığı bölgelerdeki ölümleriyle bağlantılı olan yağmur damlacıklarının, uzun süreli soğumaya yol açmış olduğu belirtiliyor. Buna ek olarak, bu ölüm mekanizmasını harekete geçiren bir diğer etken; yüzeyin soğuması ve deniz ekosisteminin şiddetli tahrifatına neden olan okyanusların kuvvetli karışımıydı.
Postdam Enstitüsü İklim Etkisi Araştırmaları Uzmanı Julia Brugger, konuya ilişkin; “Buzul Çağ’ı takiben asteroidin şekillendirmiş olduğu Meksika’daki Chicxulub krateri, dünya tarihine dair bir işaret niteliği taşımaktadır. Biz, mezozoik dönemin sonunda dinozorların yok olmalarının altında yatan unsurları daha anlaşılır kılmak adına yeni bakış açılarını birbirimize sunuyor; bunları tartışarak yol kat ediyoruz.” açıklamasında bulundu.
Araştırmalarda göze çarpan en önemli unsurlardan biri de sıcaklık derecesinin o dönemde gitgide düşmüş olduğuydu. Brugger, “Yıllık ısının 26 dereceye kadar düşmesi bile dinozorlar için bereketli bir yaşam alanı koşullarının oluşması için yeterliydi. Asteroid’in çarpmasıyla birlikte sıcaklığın 5 dereceye kadar düşmüş olması ve o yıl tabiatın dondurucu soğuğa teslim olmuş olması sonun başlangıcı anlamına gelmişti. Bu da buz kütlelerinin zamanla oldukça geniş bir yer kaplamalarına sebep oldu.” diye ekledi.
Dinozorların, evrenin efendisi olduktan sonra soyları tükendi ve yeryüzünde bir boşluk oluştu. Böylelikle memelilerin yükseliş döneminin kapısı aralanmış oldu. İnsan türü güçlendi ve evrenin yeni efendisi olarak öne çıktı. “Bazı soyların tükenişi dünyanın ne kadar savunmasız olduğunu gösteriyor.” açıklamasında bulunan ve bu araştırmayı yürütmüş olan uzman Georg Feulner, “Günümüzde, ironik bir şekilde, normal şartlarda doğanın kanunu haline gelmiş olan soğukluklar bile kendilerini göstermiyorlar; aksine insanların neden olduğu küresel ısınma gittikçe daha büyük bir tehdit halini alıyor.” diyerek sözlerini tamamlıyor.
Kaynak: sciencedaily
Kapak görseli kaynak: genesispark