ABD merkezli olarak başlayan bu “Tarımsal isyan” hareketine gönül veren gerillalar, şehirdeki ağaçlara meyve veren dallar aşılıyorlar ve oldukça zekice bir amaçları var.
San Francisco sokaklarında bir grup “Tarım Gerillası” 2011 yılından beri illegal olarak ilginç bir eylem yürütüyorlar. “Guerrilla Grafters” (Aşılayıcı Gerillalar) adlı grup, şehirdeki ağaçlara meyve veren çeşitli ağaçlardan aldıkları dalları aşılıyorlar. Amaçları çevrenin sürdürülebilirliğini arttırmak ve ağaçları asıl amaçlarına geri döndürebilmek. Aşılayıcı Gerillalar bu şekilde aşıladıkları ağaçlar yoluyla şehirli insanlara taze, sağlıklı ve elbette “bedava” meyveler sunmak istiyorlar.
Teknik olarak tarım gerillalarının yaptığı bu basit ve iyi niyetli hareket –elbette her güzel girişim gibi– yasalara aykırı. Birçok şehirde planlamacılar dikilen ağaçların meyve vermediğinden emin olmaya çalışıyorlar. Çünkü toplanmadan dökülen meyvelerin birikerek türlü türlü haşaratı çekmesi söz konusu. Bu şekilde “özenle” seçilen meyvesiz ağaçlar şehirlerde “meyve kirliliğine” sebep olmuyorlar ve süs bitkisi olarak yol kenarlarındaki kısa ömürlerini sürdürürken kentli insanlara da görsellikten başka bir fayda sağlayamıyorlar. Sonuçta bu uzmanların amacı da zaten şehirlerde bir doğal habitat kurabilmek veya insanları yeniden doğayla bütünleştirebilmek falan gibi faydalı işler gerçekleştirmek değil.
Halbuki bu gerillalar meyveyi “böcek çeker bir doğa zararlısı” olarak görmüyorlar. Sokaktan gelip geçen herkese bedava, taze, sağlıklı bir yiyecek sunmayı amaç ediniyorlar. Yani kısaca “Herkes İçin Meyve” diyorlar. Üstelik aşılama operasyonu da hayli basit. Grup bugüne kadar onlarca ağacı bu şekilde meyve verir hale getirmiş.
Gerillaların kentlerde gerçekleştirdiği bu meyve veren eylemlerinde kullandıkları silahlar ise ufak bir çakı, özel bant, plastik torba ve kağıt havlu parçalarına sarılmış parmak boyunda aşılanacak meyve ağacı dalları. Gerillalar ayrıca aşıladıkları ağaçları gizli graffiti kodları, karekod veya RFID etiketleriyle de işaretleyerek ağaç, aşılanan tür ve mahalle hakkındaki bilgileri de işlemeyi ihmal etmiyorlar.
Bu mücadele cesaret, özen ve paylaşım ister…
Kentleşmeye inat doğal hayatı betonların arasından da olsa yaygınlaştırmayı amaçlayan bu Tarım Gerillaları’nın temel felsefesi ise; “Cesaret Et, Özenle Bakımını Yap, Paylaş”
Pek çok belediye kanununa veya şehir düzenleme yönetmeliklerine göre, yapılan bu işlem yasadışı olarak sınıflandırılırken adlandırma bazı durumlarda “vandalizm”e kadar uzanabiliyor. Elbette durumun Türkiye’de de farklı olmadığını söylemek hiçkimseyi şaşırtmayacaktır. Ancak felsefenin ilk kısmı olan “cesaret” aşamasını geçmek, sanırız pek çoğumuz için pek de sorun olmayacaktır.
Detaylara girmesek de aşılama işleminin hemencecik olması beklenen bir durum değil tabii ki; Aşılama işleminden sonra bir süre aşının tutup tutmadığı, ağacın gerekli suya sahip olup olmadığı gibi birkaç tarımsal bakım prosedürünün de yerine getirilmesi gerekiyor ki işin bu kısmı da, bu amaca gönül verenler için gayet zevk verici bir uğraş olacaktır.
Son aşamaya gelip de ağaçlar meyve vermeye başlayınca ise artık operasyonun en zevkli “paylaşım” aşamasına geçiliyor. Burada da özgürlükler yine sınırsız; ister mahalleliyle bir hasat düzenlenip toplanan meyveler dağıtılabilir, isterseniz de ağacın yanından geçerken canı çekip dalından bir meyve kopartarak yemeye koyulan yabancıyı seyrederken, yaptığınız bu güzel işin hazzına varabilirsiniz.
Nasıl aşılama yapılacağıyla ilgili bir mini kılavuz
Grubun yaptığı işi daha ayrıntılı incelemek isteyenler için kaynak burada: http://www.guerrillagrafters.org/
Alıntı: İnadına Haber