Hemen hemen her alışverişimizde kullandığımız plastik torbalara, çevreyi; özellikle su sistemlerini kirletmesi nedeniyle ABD’nin bazı eyaletlerinde yasak geldi.
Yeryüzü Politikası Araştırma Enstitüsü Direktörü Janet Larsen‘a göre plastik torbalar zararlı atığa dönüşüyor: “Torbalar, çalılara ve ağaçlara takılıyor. Fırtınalı havalarda, kanalizasyon kanallarını tıkıyorlar.”
Ancak Amerika’nın en büyük plastik torba üreticilerinden birinde çevre politikalarından sorumlu genel müdür olarak çalışan Mark Daniels’a göre plastik torbalar çevre için doğru seçim: “Şimdiye kadar yapılan bütün atık çalışmaları, plastik torbaların çevre kirliliğinin yüzde birinden daha azına yol açtığını gösteriyor. Çevre örgütlerinden, plastik torbaların atık sahalarını tıkadığını duyuyoruz. Ancak Amerika Çevre Koruma Dairesi’nin verilerine göre, plastik torbalar atıkların binde dördünü oluşturuyor.”
Washington, beş yıl önce, iş yerlerinde her yeni plastik torba için 5 Cent ücret koymuştu. Program Direktörü Brian Van Wye‘ göre bu sistemin işe yaradığını ve su kanallardaki plastik torba sayısının eskiye oranla yüzde 60 azaldığını belirtti.
Wye, programın su altı yaşamınaa da katkıda bulunduğunu belirtiyor: “Plastik torbalar zamanla parçalanıyor ve sualtı canlıları tarafından tüketiliyor. Balık ve kaplumbağa gibi canlıların hayatını tehdit ediyor.”
Şu anda 18 milyon Amerikalı, plastik torbaya vergi veya yasak uygulanan eyaletlerde yaşıyor ve bu sayının önümüzdeki yıl daha da artması bekleniyor.
Kaynak: Amerika’nın Sesi
Başlık Görseli: First Carbon Solutions