Ana SayfaEkolojiDoğaAğaçları tanıma gezisi: ODTÜ Yalıncak Ormanı'nda doğayı keşif yürüyüşü

Ağaçları tanıma gezisi: ODTÜ Yalıncak Ormanı’nda doğayı keşif yürüyüşü

-

15 Kasım pazar günü “Ankara Yaşam Çemberi” tarafından organize edilen, ODTÜ Yalıncak ormanında düzenlenen Ağaçları Tanıma Gezisi’nin keyfini sizlerle de paylaşmak istiyoruz. Yaşam çemberi Ankara’daki birçok oluşumu bir çatı altında toplamayı hedefliyor. Ankara’da yeşeren bir umut başlıklı yazımızda bu grup hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Gezimize sabah 9:30’da ODTÜ İsa Demiray yurdunda buluşup, 20’şer kişilik dört ayrı gruba ayrılarak saat 10:00’da başladık. Harika bir havada güneşle birlikte doğanın binbir güzelliğinin keyfini çıkartarak, ormanın huzurunu paylaşarak yürüdük.

Her gruba bir kolaylaştırıcının rehberlik ettiği 4,5 km’lik gezi boyunca; toros sediri, kara kavak, ak kavak, engerek otu, sığır kuyruğu, geyikdikeni, söğüt, badem, alıç, kara çam, sarı çam, pıtrak, geven otu, deve dikeni, ahlat, kızıl çam, ökse otu, akça ağaç, kuş burnu, adaçayı türlerini yakından görme ve tanıma imkânı bulduk. Bunların yanı sıra yol boyunca tilki yuvaları, kör fare tümsekleri, tarla faresi tünelleri, kuş yuvaları, yaban arısı kovanı, farklı büyük bir örümcek görme imkânımız da oldu.

ODTÜ Bisikletliler

Yürüyüş sürecinde kâh etraftaki canlıları inceledik, kâh yerdeki kozalakları topladık. Bazen C vitamini deposu kuş burnu meyvesini kemirdik, tek tük kalmış alıçları, geyikdikenlerini topladık. Kimi zaman da birbirinden farklı mantarları inceledik. Bazen ökse otunun musallat olduğu ağaçların sunduğu eşsiz manzaralar karşısında kala kaldık. Doğanın büyüsünü nefes nefes içimize çektik.

İlk molamızı bir saatlik yürüşüyüşün ardından ODTÜ Biyoloji Bölümü bünyesinde kurulan Limnoloji laboratuvarında verdik. Avrupa birliği projesi kapsamında uluslararası bir çalışmayla, kurulan bu suni göl ortamında, “iklim değişikliğinin göl ekosistemlerine etkilerini azaltıcı uyum önlemlerinin geliştirilmesinin” hedeflendiğini de öğrendik.

Yalıncakta doğanın tadını çıkaran birtek bizler değildik. Patika boyunca spor yapan birkaç kişiye denk geldik. Gezinin bitmesine az kala da bisikletli bir grupla karşılaştık, selamlaştık.

ODTÜ Gezi

Yaklaşık 3 saatlik bir yürüyüş sonrası ODTÜ Bostanı’na vardık. “Gerçekleşmiş bir hayal” olan ODTÜ Bostanı hasatını yeni almış ve yeni ürünler ekilmiş. Öncülük eden ve emeği geçen herkesin emeğine sağlık. Umarım diğer üniversitelerde de benzerlerini bolca görürüz.

Bu hafta sonu şehirden uzaklaştık, şehri unuttuk, doğanın içinde başka bir diyarı gezdik. Normalde bilim teknoloji, enerji ve ekoloji köşelerinde yazıyor olsam da bu sefer bir istisna yapıp bu deneyimi sizlerle paylaşmak istedim. Umarım o huzuru ve keşif ruhunu bir nebze hissetirebilirim.

Gezi kolaylaştırıcılarımız: Umut Hasanoğlu, Elçin Deniz Özdamar, Can Çokçalışkan, Zerrin Karaaslan, Esin Pekpak’a ve onlara destek veren Filiz Öztürk, Doğukan Sarıkaya’ya teşekkür ederim. Armağan ekonomisinin uygulandığı etkinliği organize eden Filiz ve Doğukan’a da ayrıca teşekkür ederim. Ankara yaşam çemberi, birçok aktiviteyi bir başlık altında toplayarak, bizleri Ankara’daki monotonluktan kurtaracak bir potansiyele sahip. Umarım bol katılımlı, bol aktiviteli yıllara imza atarlar.

Sizleri geziden seçtiğim fotoğraflarla başbaşa bırakıyorum.

Doğadan ayrı düşmeyelim…

Fotoğraflar: Ruken Zilan

Yola çıkarken

Ruken Zilan ODTÜ 1

Kara kavak

Kara Kavak ODTÜ

Geyikdikeni

Geyikdikeni

Kuşburnu

Kuşburnu ODTÜ

Akçaağaç

Akçaağaç ODTÜ

Adaçayı türevi (kokusu adaçayından çok daha keskin bir bitki)

Adaçayı Türevi ODTÜ

Ağaca asılı bir kuş yuvası

Kuş Yuvası ODTÜ

Limnoloji Laboratuvarı

Limnoloji Laboratuvarı ODTÜ

Limnoloji Laboratuvarı

Limnoloji Laboratuvarı ODTÜ 2

Limnoloji Laboratuvarı

Limnoloji Laboratuvarı ODTÜ 3

Mantarlar

Mantarlar ODTÜ

Ökse otu

Ökse Otu ODTÜ

Kolaylaştırıcımız Umut bilgi verirken

Kolaylaştırıcı Umut Hasanoğlu

Terkedilmiş bir yaban arısı bal peteği

Yaban arısı bal peteği

Ökse otu tarafından sarılmış bir ağaç

Ökse otu sarılmış ağaç

Pıtrak otu

Pıtrak otu ODTÜ

Mantar – Tanıyan çıkmadı bu mantarı. Trüf mantarını anımsatan değişik bir mantar türü.

X Mantar ODTÜ

ODTÜ Bostan

ODTÜ Bostan

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol