Ana SayfaEkolojiDoğaAkkuyu Nükleer Santralı balıklara ölüm getirecek

Akkuyu Nükleer Santralı balıklara ölüm getirecek

-

Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Akkuyu Nükleer Santrali’nin dolgu alanı üzerine kurulacağını iddia etti. İddia doğruysa, bu durum 25 milyon balık yumurtasının haşlanmasına neden olacak.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ÇED raporunda, “gösterilen referansın aslında referans olmadığını” söyledi. ÇED raporunda Rus VVER 1200 model santral kurulacağı bilgisinin yer aldığını, güvenlik önlemleri için referans olarak ise VVER 1000 model santralin gösterildiğini belirten Aslan, “Aslında referans gösterdikleri santral referans değil” şeklinde konuştu. Santralin dolgu alanı üzerinde kurulacak ilk santral olacağını iddia eden Aslan, “Soğutma suyu kullanımı nedeniyle günde 25 milyon balık yumurtasının haşlanacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Akkuyu Nükleer Santralı balıklara ölüm getirecek
Santralin dolgu alanı üzerinde kurulacak ilk santral olacağını iddia eden Aslan, “Soğutma suyu kullanımı nedeniyle günde 25 milyon balık yumurtasının haşlanacağını tahmin ediyoruz” dedi. (Görsel: İlke Haber Ajansı)

ÇED sürecinde bazı hukuksuzluklar yaşandığını, 1 yıl önce bu konu hakkında dava açtıklarını söyleyen dernek yöneticisi Avukat Semra Kabasakal, “Davayı açalı 1 yıl oldu ama davanın hangi mahkemede görüleceği bile hâlâ belirlenemedi. Dosyamız Ankara ile Mersin arasında top gibi gidip geliyor” dedi.

Dernek Başkanı Sabahat Aslan da, nükleer santralin ÇED raporunun “teknik ve hukuki olarak ciddi problemler taşıdığını” belirterek, “Uluslararası hukuk kurallarına göre, ÇED raporunun onaylanması için yöre halkının rızası gerekiyor. Nükleer santralin ÇED sürecindeki halk bilgilendirme toplantısı yapılamamıştı. Bu nedenle aslında projenin hukuken sona ermesi lazım ama hükümet ısrarla projeyi sürdürdü” dedi.

“Akkuyu 4 ciddi fay hattına çok yakın”

Dernek başkanı Aslan, “1970’li yıllarda Akkuyu için ‘uygun’ görüşü belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, daha sonraki yıllarda yaptığı araştırmalar sonucunda, Akkuyu’nun santral için uygun olmadığı yönünde görüş belirtti. Ercan’a göre 4 ciddi fay hattı, Akkuyu’ya çok yakın. Santralin büyük kısmı dolgu alanına yapılacak” dedi. Dünyada bunun bir örneği olmadığını vurgulayan Aslan, “Devirdaim pompaları yani soğutma üniteleri dolgu alanına yapılıyor. Bugüne kadar dünya 4 büyük nükleer kaza gördü. Bunlardan üçü soğutma sistemlerindeki arızalar nedeniyle yaşandı. Uzmanlar, deprem sırasında dolgu alanlarının 4 kat fazla sallanacağını söylüyor. Bu çok büyük bir risk. Dolgu alanında ayrıca atık da depolanacak ancak ÇED raporunda bu atıklar hakkında bilgi verilmiyor” dedi.

“Referans olmayan referans”

ÇED raporunda Akkuyu’ya VVER 1200 tipi santral kurulacağı belirtiliyor ama bu santralin dünyada örneği yok. Rusya’da inşa halinde olan santralin ise teknik ve ekonomik özellikleri Mersin’de kurulacak olan santralden farklı. Referans gösterdikleri santral aslında referans değil” diyen Aslan, raporda santralin tasarımının bitmediğinin söylendiğini ama güvenlik sistemleri hakkında bilimsel olmayan bilgi verildiğini belirtti. Aslan, “Uygulanmak istenen sistem VVER 1200 ama raporda VVER 1000’in güvenlik sistemleri kopyala yapıştır yöntemiyle yer almış” şeklide eleştiride bulundu.

Akkuyu Nükleer Santrali 21
Akkuyu’ya inşa edilmesi planlanan nükleer santralın proje planı.

“Günde 25 milyon balık yumurtası haşlanacak”

Aslan deniz suyu sıcaklığının artışının da çok büyük problemler yaratacağını şu sözlerle açıkladı: “Raporda Akdeniz’de denizsuyu sıcaklığının 28 derece olarak hesaplandığı, en fazla 2 derece artış olacağı belirtiliyor ama bağımsız üniversiteler denizsuyunun 31 derece olduğunu söylüyor. Eğer 3 derece daha ısınırsa yörede deniz ekosistemi yok olur. Raporda deşarj suyunun 35 derece olacağı söyleniyor ama başka nükleer santrallerden bunun 38 ila 50 derece arasında olduğunu biliyoruz. Santralin soğutma sistemleri için günde 25 milyar ton su kullanırsa günde 25 milyon balık yumurtasının haşlanacağını tahmin ediyoruz.

‘Üretim için değil, atık depolamak için yapılıyor’

ÇED raporunda atıkların Rusya’ya nasıl taşınacağına dair hareket planının olması gerekiyor ama planda atıkların nasıl taşınacağına dair bilgi yok” diyen Aslan; rapora göre, santral sökülene kadar atıkların Akkuyu’da kalacağını, yani Akkuyu enerji üretimden ziyade atık depolanması için kullanılacağını da belirtti.

Kaynak: Yeşil Gazete

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol