Ana SayfaUzayCeres'in yüzeyinde parlak bir nokta daha keşfedildi

Ceres’in yüzeyinde parlak bir nokta daha keşfedildi

-

NASA’nın Dawn uzay aracından yeni gönderilen fotoğraflarda Ceres’in yüzeyinde parlak bir nokta daha keşfedildi.

Cüce gezegen Ceres, NASA’nın Dawn isimli uzay aracı gezegenin yörüngesine oturmak için yaklaştıkça, bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor. Dawn’dan alınan son fotoğraflar Ceres’e 46 bin km uzaklıktan çekildi. Bu fotoğraflar Ceres’in yüzeyinde bulunan parlak noktanın yanındaki başka bir parlak alana arkadaşlık ettiğini gösterdi.

Ceres’in parlak noktasının yanında daha az parlak bir nokta daha olduğunu ve bu iki noktanın aynı havzanın içinde olduğunu söyleyen Dawn görevinin baş araştırmacısı, UCLA’dan Chris Russell, bu noktaların kaynağının volkan benzeri bazı aktivitelerden olabileceğini fakat bu tarz coğrafik yorumlar yapmadan önce daha iyi çözünürlüklü fotoğrafların beklenmesi gerektiğini belirtti.

Ceres parlak nokta 1
NASA’nın Dawn uzay aracından yeni gönderilen fotoğraflarda Ceres’in yüzeyinde parlak bir nokta daha keşfedildi. (Görsel Kaynağı: NASA)

Dawn, Mart’ın 6’sında iyon itim sistemini kullanarak Ceres’in yörüngesine yerleşecek. Bilim insanları, Ceres’in 16 ay boyunca sürecek görevi boyunca daha iyi görüntüler aldıkça, yüzeyi hakkında yapılacak çalışmalarla cüce gezegenin evrimi ve kökenini daha iyi anlamayı umuyorlar. Çalışmalar cüce gezegenin merak uyandıran parlak noktaları ve diger enteresan özelliklerine öncelikli olarak odaklanacak.

Daha parlak olan noktanın gizeminin çözülmek için daha çok küçük olduğunu; fakat boyutuna rağmen Ceres’teki diğer her şeyden daha parlak olduğunu söyleyen görüntü kamera takımının baş araştırmacısı, Max Planck Enstitüsü’nden Andreas Nathues, parlak noktanın görüntülenmesinin beklenmedik ve hala gizemli bir durum olduğunu belirtti.

Dawn, 2011 ve 2012 yılları arasında Vesta isimli astroidi ziyaret etti ve bu süreç boyunca 30 bin’den fazla fotoğraf gönderdi. Bununla birlikte bir çok ölçüm yaptı ve Vesta’coğrafik yapısı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağladı. Vesta’nın çapı 525 kilometreyken; Ceres’in çapı yaklaşık olarak 950 kilometredir. Vesta ve Ceres, Mars ve Jupiter arasındaki astreoid kuşağındaki en büyük iki gök cismi.

Dawn’ın Ceres’in yörüngesine yerleşmesiyle, parlak noktalar başta olmak üzere; açıklığa kavuşacağı umulan diğer tüm gizemler bütün gökbilim severleri heyecanlandırıyor.

KaynakNASA

SON YAZILAR

Gözlerine Gezegenleri Düşüren, Gözlerine Yıldız Tozu Bulaştıran Bilim Kadını: Maria Mitchell

Babam Hasan Atay Anısına 01.08.1818 günü Nantucket Massachusetts'te gözlerini açtığında, Maria Mitchell için herkesten farklı göreceği, evrene gözlerini dikeceği ve gözlerindeki yıldız tozundan bir iz bırakacağı...

Kara delikler haydut dünyalarda yaşamı oluşturabilir

Kara delikler kozmik yaşamın yıkıcı motorlarıdır; ancak aynı zamanda yaşamı da oluşturmuş olabilirler. Süper kütleli kara delikler ile ilgili yapılan yeni araştırma, beslenme sırasında yaydıkları radyasyonun...

Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin sınırında bir nesne keşfetti

Bilim insanları, güneş sistemimizin sınırlarında gezinen büyük bir nesne keşfetti. Bilim insanlarının keşfettiği bu nesne, Güneş Sistemi'nin erken dönemlerine ait olabilir ve gezegenlerin bugünkü formuna nasıl...

NASA’dan Black Friday için 10 kara delik fotoğrafı

NASA, tüm dünyanın aksine ‘Black Friday’i farklı bir yöntemle kutladı. Birçok kişi indirimli alışveriş peşindeyken, NASA elindeki harika kara delik fotoğraflarını “Black Hole Friday” adını...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol