Gezegenimizin iklim değişikliğine karşı en önemli doğal savunma mekanizmalarından Amazon, gün geçtikçe yok olmaya ve çürümeye yüz tutuyor. Bitki örtüsünün yakılması ve çürümesi sebebiyle Brezilya’nın karbon salımının yüzde 75’ini yağmur ormanları tek başına engelliyor.
Brezilya hükûmetinin geçen sene sunduğu verilere göre, 4 senelik azalmanın ardından 2013 yılında ormansızlaştırma yüzde 28 oranında tekrar arttı. Uydu görüntüleri, yağmur ormanlarının sadece 2013 yılında 5 bin 843 kilometrekarelik alanının tahrip edildiğini gösteriyor.
Ormanları korumada başarısız olan Brezilya hükûmetinin yerini Amazon’un göbeğinde yaşayan Ka’apor kabilesi aldı. Alto Turiaçu bölgesinden ormana kaçak giren ormancıları yakalayan kabile savaşçıları, kendi adalet sistemlerini oturtmuş durumda.
Ka’a usakha adı verilen orman koruyucuları, tahribatı belirlemek için sürekli devriye geziyor ve belirli bölgelere kamera yerleştiriyor. Bazı Ka’apor aileleri evlerini köyden taşıyıp ağaç kesicilerin yollarının üzerine kurmuş, kendilerini kesiciler ve orman arasında kalkan yapıyor. Kabilenin lideri eylemlerini şu şekilde ifade ediyor:
“Hayatlarımız ormanın derinliklerinde yatıyor. Orman olmadan biz Ka’apor değiliz. Ka’apor, orman sakinleri demektir, bu yüzden onu korumalıyız.”
Ormana izinsiz giren topluluklar, ender bulunan ağaç türlerini elektrikli testerelerle kesip kamyonlara yükleyerek kaçırıyor. Bu insanları yakalayan Ka’apor savaşçıları ellerini bağlıyor, çırılçıplak soyuyor ve sopalarla dövüyor. Tomrukları taşımak için getirdikleri kamyonları yakıyor, elektrikli testerelere el koyuyor. Hükümetin adalet sağlayamadıkları yerde, doğa insanlarıyla kendi adaletini inşa ediyor. Ormanın engin yeşili, toprağın buram buram anne kokusu, kuşların düzlüklerde yankılanan fısıltıları Ka’apor savaşçılarına emanet.
Amazon’un kutsal savaşçıları evlerini, doğanın nefesi ormanı korumak için ortaya hayatlarını koymuşken kabilenin de dediği gibi: “Orman bizim evimiz, o olmadan biz bir hiçiz.”
Kaynak: IB Times
Hazırlayan:Esra Aydın