Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün NTV’ye yaptığı açıklamada 128 kişinin hayatını kaybetmesine ve yüzlerce kişinin yaralanmasına sebep olan Ankara Katliamı’nın soruşturmasının devam ettiğini ve intihar bombacılarından birinin kimliğinin teşhis edilmesine yaklaşıldığını belirtti. Başbakan yaptığı açıklamaya, bulunan ipuçlarının IŞİD’i gösterdiğini de ekledi.
NTV’de gerçekleşen programda, saldırının amacının 1 Kasım seçimlerinin itibarsızlaştırılması olduğunu sözlerine ekleyen Başbakan, bombalamanın gerçekleşmesine sebep olan bir güvenlik açığı söz konusu ise gerekli tedbirlerin alınacağını ve uygun işlemlerin yapılacağını belirtti.
Başbakan: “Bu olay kuşkusuz bir intihar saldırısıdır. DNA testleri yürütülüyor. İntihar bombacılarının olay yerine nasıl geldikleri saptandı ve bir isme yaklaştık. Ki bu isim de belirli bir grubu gösteriyor” dedi.
Türkiye ve PKK arasında devam eden ve bitmek bilmeyen çatışmalara bir son verilmesini isteyen birçok sendikadan, HDP ve CHP’den kişilerin bulunduğu Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi‘nde beş saniye arayla patlatılan iki parça tesirli bomba bazı kaynaklara göre 95 bazılarına göre ise 128 kişinin hayatını kaybetmesine ve 400‘ün üzerinde bireyin yaralanmasına sebebiyet verdi.
Başkent’in en işlek yerlerinden birinde meydana gelen ve birçok güvenlik açığının olduğu saldırı Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör eylemi durumunda. Ölen veya yaralananlarla ilgili bilgiler ise gelmeye devam ediyor. Birçok aile kayıp bildirilerimlerinde bulundu. Saldırının üzerinden iki gün geçmesine rağmen sadece 26 otopsi tamamlanabildi ve 60‘a yakın kişi teşhis edilebildi. “Seçim Hükûmeti”nden ise hâlâ bir istifa durumu gerçekleşmiş değil. Gazetecilerin “istifa edecek misiniz” sorusuna ise Adalet Bakanı Kenan İpek sırıtarak (!) karşılık verdi. Reyhanlı ve Suruç katliamlarında “ulusal yas ilan edilmesine gerek olmadığını” düşünen hükûmet bu katliam sonrasında 3 günlük yas ilan etti. İçişleri Bakanı Selami Altınok, basın toplantısında Cumartesi günü gerçekleşen patlama esnasında bir güvenlik açığının olmadığını aksine ek güvenlik eylemlerinin alındığını belirtti.
Birçok milletvekilinin ve parti genel başkanlarının patlama sonrası yaptıkları kınamalar ve açıklamaların yanında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan halen “yazılı” bir açıklamadan ileriye giden bir eylemde bulunmadı. Aksine tekerrür eder bir biçimde Suruç Katliamı sonrası olduğu gibi Cumhurbaşkanı televizyonda halen gözükmedi.
Katliamın üzerinden geçen süre zarfında herhangi bir örgüt veya oluşum bombalama ile ilgili sorumluluk almadı. Suruç Katliamı’nı üstlenen IŞİD ise twitter hesaplarından yaptığı açıklamada sorumluluk almadığını ancak “eylemi gerçekleştirenleri tebrik ettiğini” belirtti. Hürriyet gazetesinde çıkan bir habere göre ise Ankara’daki patlamada kullanılan bomba Suruç’daki ile aynı tipte.
Bombalamanın ardından kolluk kuvvetleri Adana’da IŞİD ile bağlantısı olduğu düşünülen dört kişiyi gözaltına aldı. Şüpheli sayısının artması ile birlikte gözaltıların sayısı iki gün içerisinde 40’a yükseldi. Ancak halen bombalama ile IŞİD arasında bir bağ olduğuna dair bir kanıt bulunamadı.
Saldırı öncesinde eylemsizlik kararını açıklayan KCK, bugün de Murat Karayılan aracılığı ile eylemsizlik kararlarını sürdüreceklerini belirtti. Medyada dolaşan haberlere göre ise Erzurum’da haftasonu gerçekleşen TSK ve PKK arasındaki çatışmalarda iki asker hayatını kaybetti.
Saldırı sonrasında ise AKP içerisinde fikir ayrılıkları belirtileri gözüküyor. Halk arasında ise olaya ilişkin muhalefet partileri, AKP ve Erdoğan’ı destekleyenler arasında belirgin fikir ayrılıkları oluşmaya başladı.
Halkın belirli bir kesimi ise saldırıların sorumlularının bulunamamasından, istihbarat eksikliğinden ve seçim öncesi kaos ortamı oluşmasından ötürü seçim hükûmetini sorumlu tutuyor.
Kaynak: The Guardian, Reuters, soL Haber Portalı
Başlık Görseli: Recep Yılmaz/Demotix/Corbis