Ana SayfaYaşamDünya KültürleriAntik Roma'dan günümüze 4 göz kamaştırıcı amfi tiyatro

Antik Roma’dan günümüze 4 göz kamaştırıcı amfi tiyatro

-

Roma İmparatorluğu’nun eğlence yapısını göz önüne aldığımızda; vahşi gladyatör savaşları, at arabaları yarışları ve hayvan dövüşleri aklımıza gelmektedir. Bu yarış ve dövüşler Roma halkının vazgeçilmez bir tutkusu, onları günlük yaşamlardan sıyırıp hırs ve mücadeleyi somut bir şekilde hissetmelerini sağlıyordu. Kendi kişisel tatminlerinin yanında gladyatör savaşlarını ordudaki askerlerin eğitimi olarak da gördükleri için devletlerine olan güvenleri artıyordu.

Eğitimli gladyatörlerin yanında halktan gelen deneyimsiz insanlar da savaş alanına çıkıp 15 dakikalık bir ün ve şöhret hissedebildiklerinden ötürü bu gösterilere talep çok yoğun oluyordu.

Gladyatör

Peki, tüm imparatorlukta ilgi gören bu gösterilere nasıl bir yapı ev sahipliği yapıyordu? Muhteşem mimarisi ile gözlerimizi alamadığımız amfi tiyatrolar.

Roma İmparatorluğu’nun ilk amfi tiyatrosu MÖ 1. yüzyılda tahtadan yapılma iki tiyatro sahnesinin birleştirilmesiyle ortaya çıktı. İmparatorluğun sınırları içerisinde kabul edilen 230 amfi tiyatro tespit edilmiştir. Bunlardan bazıları o kadar sağlam bir şekilde inşa edilmiş ki, şu an bile günümüzde konser ve diğer aktiviteler için kullanıma açık durumdadır.

Verona Arena

Antik Roma Uygarlığından günümüze kadar kendini koruyabilmiş üçüncü en büyük amfi tiyatro İtalya’da bulunan Verona Arena’dır. Devasa olarak tanımlayabileceğimiz yapının dışında bulunan pembe-beyaz kireçtaşından halka, 1117 yılındaki büyük depremden sonra neredeyse yıkılsa da tiyatronun iç kısmı tamamen korunmuş. MS 30 yılında inşa edilen arena, 30 bin izleyici kapasitesine sahiptir. 18. yüzyıldan günümüze kadar Verona Arena göz alıcı opera performanslarına sahne olmaktadır.

Verona Arena

Pula Arena

Hırvatistan’da bulunan Pula Arena, altıncı en büyük Roma amfi tiyatrosudur ve bunun yanında dünyadaki en iyi korunan antik yapılardan biridir. 26 bin izleyiciye hizmet kapasitesiyle tasarlanan Pula Arena MS 1. yüzyılda inşa edilmiştir. 15. yüzyıldan sonra vahşice taşları sökülüp yerleşim amacıyla insanlar tarafından ev inşa etmek için kullanılmaya başlanmış ancak amfi tiyatro tamamen dağılmadan bu uygulama son bulmuştur. Bugün Pula Arena yaz aylarındaki görkemli gösterilere ve festivallere ev sahipliği yapmaktadır.

Pula Arena

Roman Arena

Güney Fransa’nın Arles kentindeki Roman Arena şehrin en popüler turistik merkezlerinden biri. 20 bin kişilik kapasitesiyle MÖ 1. yüzyılda inşa edilmiştir. Eskiden araba yarışları ve gladyatör savaşlarına ev sahipliği yapan amfi tiyatro, 1830’dan günümüze kadar boğa güreşleri için kullanılmaktadır.

Arles Amfi Tiyatrosu

Nimes Amfi Tiyatrosu

Demir Çağı’nda Batı ve Orta Avrupa’da bulunan Gaul adlı geniş bölgede MS 1. yüzyılın sonuna doğru inşa edilen Nimes Arenası, günümüzde Fransa sınırlarında bulunmaktadır. 1863 yılında boğa güreşlerine ev sahipliği yapması amacıyla tekrar tasarlanmış ve kullanıma açılmıştır.

Urlaub in der Provence 18. - 21. Maerz 2008

Kaynak: Media Dump

Hazırlayan:Esra Aydın

SON YAZILAR

Antik dönemde denizlerin kırmızı olduğunu biliyor muydunuz?

Hayal ya, demem o ki, zaman yolculuğu yapıp antik dönemde yaşayan birisiyle karşılasanız size denizlerin kıpkırmızı rengi olduğunu söyleyecekti. Renkleri ve renklerin tarihini hiç araştırdınız mı? Biraz...

A unique visual feast from the depths of Hindu mythology: Holifest

HoliFest, a colorful and vibrant celebration, is observed annually in India during the month of March. Rooted in Hindu mythology, this event is based on...

Hindu mitolojisinin derinlerinden eşsiz bir görsel şölen: Holifest

Holifest, Hindistan'da her yıl Mart ayında kutlanan renkli ve coşkulu bir festivaldir. Hindu mitolojisinin derinliğine işaret eden bu etkinlik, iki farklı hikayeye dayanır. Festivaldeki renkler,...

Viyana kafeleri ve Osmanlı’dan Viyana’ya giden kahve

Temmuz ayında kendimize bir güzellik yaptık. Bu güzelliğin içinde kısa bir Viyana gezisi de vardı. Gideceğimiz yerlere dair bilgi edinmek için web sayfalarında gezinirken Viyana...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol