Arkeologların açıklamalarına ve Kapadokya resmi görevlilerine göre, büyük yeraltı şehrine dair bulgular tarih kitaplarımızı tümüyle değiştirecek. Araştırmalar gezegendeki bütün diğer yeraltı şehirlerinden farklı olarak Kapadokya’da insanların önceden inanıldığı gibi geçici değil kalıcı yaşadıklarını keşfetti.
Kazılarda Hitit devrine ait bulunan yapılarla ilgili, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, “Çalışma bittiğinde Kapadokya tarihi yeniden yazılacak” dedi. “Önemli bulgulara ulaştık, bütün insanların beraber yaşadığı yeni uzun tüneller ve alanlar. Bezir yağının üretildiği yerler, tapınaklar ve çeşitli yaşam alanlarının birleştiği yeni tüneller bulundu” diye de ekledi.
Bu yeraltı şehri –Derinkuyu’yla karıştırılmamalı- kentsel gelişim projesinde çalışan inşaat işçileri tarafından, işçilerin yeni binalar için araziyi kazmaya başlayacağı sırada bulundu. Araştırmalarda bu büyük yeraltı şehrinin geçici bir sığınak olarak değil yerleşik olarak yaşadıklarına dair pek çok detay bulundu.
Ünver, “Bu diğer yeraltı şehirleri gibi geçici değil kalıcı ikamet ettikleri bir şehir” dedi. “Dünya tarihi için yeni bilgilere ve bulgulara erişeceğimize eminiz.”
Nevşehir resmi görevlilerinin açıklamalarına göre yeraltı şehrinin kazısının ilk kısmına 2017’de başlanacak. Proje arkeolog Semih İstanbulluoğlu tarafından yürütülüyor ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından denetleniyor.
18 Mart Üniversitesi Jeofizik bölümünden Doç. Dr. Özcan Çakır “İnsanların tarımla uğraştığına ve tünelleri tarım ürünlerini şehre taşımak için kullandıklarını düşünüyoruz. Ayrıca tünellerden birinin Nevşehir’in altından geçip uzaktaki bir su kaynağına ulaştığını düşünüyoruz” dedi.
Araştırmaların ortaya çıkardığı detaylara göre bu şaşırtıcı yeraltı şehri, Derinkuyu’da yaşadığı düşünülen Hititlerden önceye tarihlenmektedir (Derinkuyu’da yaşadıkları da doğrulanmamıştır.)
Diğer bulunanlar arasında, lületaşından yapılmış tütün içmek için kullanılmış boru şeklinde bir nesne de var.
İstanbulluoğlu, “Bu insanoğlunun tarihi hakkında açıkça bilgiler veriyor” diye ifade ediyor.
Resmi görevliler yeraltı şehrindeki yeni bulguların Kapadokya bölgesine turist akması bakımından çok yararı olacağına inanıyorlar.
UNESCO temsilcisi olan Ashish Kothar, antik yeraltı şehrinde insan yapımı ürünlerin fotoğrafını çektiği yerde haziranda zaten araştırma yapmıştı. Kohlar son restorasyon işleri Türkiye medyasına göre bilgilendirildi.
Kaynak: EWAO