2013 yılından bu yana ulusal ve uluslararası bağımsız filmlerin gösterilmesi için mekân ve imkân yaratan Başka Sinema 5. kuruluş yılında Ayvalık’ta uluslararası bir film festivali düzenliyor.
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali, Kariyo & Ababay Vakfı ana sponsorluğunda 5-10 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalin direktörü ise 9 yıl boyunca İstanbul Film Festivali’nin, 2016’dan bu yana da Başka Sinema’nın direktörlüğünü yapmış olan Azize Tan. Festival boyunca dünyadan ve Türkiye’den 40’a yakın film sinemaseverlerle buluşacak, aynı zamanda festival boyunca söyleşiler, paneller, atölyeler ve konserler gerçekleşecek.
Uluslararası festivallerde ödüller kazanmış, bağımsız sinemanın tanınmış yönetmenlerinin imzasını taşıyan filmlerin yanı sıra, festival programında sinema klasikleri ve Türkiye’den son dönem ön plana çıkan yapımlar da yer alacak.
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali filmleri ve etkinlikleri 4 farklı mekânda izleyicilerle buluşacak. Bu mekanlar; festival için sinema olarak düzenlenen, panel ve söyleşilere de ev sahipliği yapacak Ma’adra Binası, Ayvalık’ın tek sinema salonu olan Vural Sineması, Ayvalıklı sanatseverlere pek çok etkinlikte ev sahipliği yapan Sanat Fabrikası ve Belediye Amfitiyatrosu. Festival süresince ayrıca her akşam Ayvalık ve Cunda’nın çeşitli mekânlarında açık hava film gösterimleri yapılacak.
4 Eylül Salı günü gerçekleştirilen basın toplantısında festival direktörü Azize Tan: “Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nin, gösterdiği önemli filmler, yerli ve yabancı konukları ve eğitim programlarıyla uzun vadede bölgede sinema adına bir okul işlevi görmesini umuyoruz. Yaz sinema kampı gibi yıl boyu devam edecek etkinliklerle bir festival yaratmak, Kariyo & Ababay Vakfı’nın vereceği Yılın Yönetmeni Ödülü’yle sinema sektörüne destek olmak ve Ayvalık’ı bir merkez haline getirmek başlıca hedeflerimiz.” dedi.
Festivalin ana sponsoru Kariyo & Ababay Vakfı adına bir konuşma yapan Sami Kariyo da şunları söyledi: “Kültür-sanata ve başta sinemaya desteğe her zamankinden çok ihtiyaç var. Bağımsız filmler çekilmesine, bu filmlerin gösterim için salonlar bulmasına, ulusal ve uluslararası festivallere katılmasına ve ödüllerle yüzümüzü güldürmesine gerçekten çok ihtiyacımız var! Vakfımız, Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nde verilmek üzere; sinema alanında yaratıcılığı, öncü ve örnek olmayı, ilham vericiliği, ulusal ve uluslararası sanatsal başarıyı teşvik amacıyla bir ödül oluşturdu. KARİYO & ABABAY VAKFI YILIN YÖNETMENİ ÖDÜLÜ’nü bu yıl ilk kez vereceğiz. Dileğimiz, bu ödülü bir geleneğe dönüştürmek.”
Festivalin danışmanlığını Fatih Özgüven üstleniyor.
Film Festivali’nin afişi Tulya Madra danışmanlığında Sahir Erdinç tarafından tasarlandı ve Emel Işıtan görsel tasarımları gerçekleştirdi.
Festival biletleri Biletiva üzerinden 10 TL olarak satışa sunulacak. Hafta içi gündüz seansları 65 yaş üstü izleyiciler ve öğrenciler için 5 TL olacak.
Yarışma Yok, Ödül Var!
Kültür ve Sanat alanında gerçekleştirdiği faaliyetlerle toplumumuzun gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan KARİYO & ABABAY VAKFI sinema alanında yaratıcılığı, öncü ve örnek olmayı, ilham vericiliği, üretkenliği ve ulusal ve uluslararası sanatsal başarıyı teşvik amacıyla “KARİYO & ABABAY VAKFI YILIN YÖNETMENİ ÖDÜLÜ”nü oluşturmuştur. İlk kez bu yıl seçilecek Yılın Yönetmeni’ne Vakıf tarafından 100.000 TL para ödülü verilecektir. Seçilen yönetmene ödülü, 5 Ekim akşamı Ayvalık Amfitiyatro’da yapılacak Başka Sinema Ayvalık Film Festivali açılış töreninde takdim edilecektir. Ödülle ilgili yönetmelik yakında festivalin sitesinde ilan edilecektir.
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali programında gösterilecek bazı filmleri aşağıda bulabilirsiniz. Programın tümü ilerleyen günlerde açıklanacak.
Türkiye’nin Yenileri Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nde!
Festivalin Türkiye Filmleri bölümünde; dünyanın önde gelen festivallerinde prömiyerini yapmış, yepyeni yapımlar yer alıyor.
Bu yapımlardan ilki, dünya prömiyerini geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 71. Locarno Film Festivali’nde yapan ve Altın Leopar için yarışan, festivalden FIPRESCI Ödülü ve Ekümenik Ödül ile dönen Sibel. Yönetmenliğini Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti’nin yaptığı, başrollerinde Damla Sönmez, Erkan Kolçak Köstendil, Elit İşcan ve Emin Gürsoy’un yer aldığı Giresun’un bir dağ köyünde geçen film; insanlarla sadece ıslıklarla anlaşan, bu nedenle ötekileştirilen, asi ruhlu, dilsiz bir kadının hikâyesini anlatıyor.
Dünya prömiyerini birkaç gün önce 75. Venedik Film Festivali’nin Ufuklar bölümünde yapan Mahmut Fazıl Coşkun’un yeni filmi Anons, 1963 yılının Mayıs ayında, bir darbe girişiminin İstanbul ayağında İstanbul Radyosu’nu ele geçirip bildiri okumak isteyen dört askerin traji-komik hikâyesini anlatıyor.
Gürcan Keltek’in 71. Locarno Film Festivali’nde prömiyerini yapan deneysel belgeseli Gulyabani de festival programında. Filmde, Zeynep Kumral’ın seslendirdiği Fethiye Sessiz, nam-ı diğer Gulyabani, anılarını deşip çocukluğundan itibaren içine sürüklendiği girdabı anlatıyor.
68. Berlin Film Festivali Generation bölümünde dünya prömiyerini yapan Banu Sıvacı yönetmenliğindeki Güvercin’in başrollerinde Kemal Burak Alper, Ruhi Sarı ve Demet Genç yer alıyor. Adana’nın kenar mahallerinden birinde geçen film, beslediği kuşlarıyla kendine farklı bir dünya kuran Yusuf’un çalışma hayatı ve mahallesinin gerçekleriyle yüzleşmesini konu alıyor.
Dünya Festivallerinin Ardından Ayvalık’ta!
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali dünya festivallerinin dikkat çeken, merakla beklenen ve eleştirmenlerin ilgisiyle karşılanan yapımlarını Ayvalık’a getiriyor. Bu bölümde 20’ye yakın yeni yapım gösterilecek.
BURNING
Dünya prömiyerini yaptığı 71. Cannes Film Festivali’nde eleştirmen ve izleyicilerden tam not alan ve FIPRESCI Ödülüne layık görülen Burning, kült yazar Haruki Murakami’nin öyküsünden uyarlama. Lee Chang-dong’un uzun bir aradan sonra çektiği film; gerilim dozu yüksek, saplantılı bir aşk üçgenini konu alıyor.
LE LIVRE D’IMAGE
Kariyeri boyunca yeni şeyler denemekten vazgeçmeyen Jean Luc Godard, 85 dakikalık son filmi Le livre d’image ile farklı bir sinema diliyle bir elin 5 parmağı gibi 5 bölümden oluşan bir hikâye anlatıyor. Film, prömiyerini yaptığı 71. Cannes Film Festivali’nden ilk kez verilen Özel Altın Palmiye ile ödüllendirildi.
EN GUERRE
71. Cannes Film Festivali’nin dikkat çeken yapımlarından Stephan Brizé yönetmenliğindeki En Guerre’nin başrolünde 3 yıl önce yine Brizé yönetmenliğindeki Pazar Kanunu ile Cannes’dan en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Vincent Lindon var. En Guerre, 2 yıl önce ücretlerinden kesintiyi kabul edip şirketi kâra geçiren işçilerin iş yerinin kapatılma kararına karşı sendika lideri Eric Laurent öncülüğünde greve gitmeleriyle başlayan kapitalizm savaşını konu alıyor.
WHITNEY
Oscar’lı yönetmen Kevin Macdonald’ın yeni belgeseli Whitney, erken yaşta ani bir şekilde ölen Whitney Houston’ın hayatını konu alıyor. Belgeselde Houston’ın daha önce hiç görülmemiş kilise korosu görüntüleri, özel kayıtları ve bilinmeyen performansları yer alıyor.
MUSEO
Prömiyerini yaptığı 68. Berlin Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’ne layık görülen Alonso Ruizpalacios yönetmenliğindeki Museo gerçek bir hikâyeden uyarlama. 1985 yılında Juan Nuñez ve Benjamín Wilson isimli iki kişinin Meksika tarihinin en büyük soygunu olan Ulusal Antropoloji Müzesi’ni soymasını ve bunları ellerinden çıkarma çabalarını anlatan filmin oyuncu kadrosunda büyük övgü alan Gael Garcia Bernal’in yanı sıra Simon Russell Beale ve Lynn Gilmartin yer alıyor.
LETO
Bu yılki Cannes Film Festivali’nde yarışan Leto, filmin çekimleri sırasında yolsuzluk iddiasıyla tutuklanan ve ev hapsine mahkûm edilen, bu nedenle festivale katılamayan Rus sinema ve tiyatro dünyasının önemli isimlerinden Kirill Serebrennikov imzası taşıyor. Film,80’ler başı Leningrad’ındaki underground punk müzik çevresindeki bir aşk üçgenini ve baskılara rağmen var olma hikâyesini anlatıyor.
HAPPY AS LAZZARO
Alice Rohrwacher’in Cannes Film Festivali’nden En İyi Senaryo Ödülü’nü alan yeni filmi Happy as Lazzaro, saf denecek kadar iyi niyetli genç köylü Lazzaro’nun, hayal gücü tarafından lanetlenen bir soyluyla arasında oluşan tuhaf bağı konu alıyor.
PITY
Sundance Film Festivali’nde yarışan, Babis Makri’nin yönetmenliğini yaptığı Pity, mutsuzluğa bağımlı, üzüntüye ihtiyaç duyarak yaşayan bir adamın hikayesini anlatıyor.
Açık havada Film İzlemek BAŞKA’dır!
Festivalin dikkat çekecek bölümlerinden Açık hava Sineması’nda yerli ve yabancı yapımlar Ayvalık’ta açık hava sineması geleneğini canlandıracak.
Bu bölümde gösterilecek yerli yapımlardan ilki Tolga Karaçelik’in Sundance Film Festivali’nden Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan filmi Kelebekler. Bartu Küçükçağlayan, Tolga Tekin ve Tuğçe Altuğ’un başrollerini paylaştığı film yıllar sonra babalarının ölümü nedeniyle bir araya gelen 3 kardeşin traji-komik hikâyesini anlatıyor.
Bir diğer yer yapım ise Ali Atay’ın ikinci filmi Ölümlü Dünya. Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul, Sarp Apak, İrem Sak, Mehmet Özgür, Feyyaz Yiğit Çakmak, Doğu Demirkol, Özgür Emre Yıldırım ve Meltem Kaptan’dan oluşan oyuncu kadrosuyla dikkat çeken film görünürde lokantacılık yapan, aslındaysa akla hayale gelmeyecek başka işlerin içinde olan Mermer ailesinin kahkaha dolu hikâyesini anlatıyor.
Vincent van Gogh’un trajik hayatını ve esrarengiz ölümünü, ressamın tablolarının 125 profesyonel ressam tarafından çizilmesiyle anlatan Loving Vincent açık havada izleyicilerle buluşacak yapımlardan. Filmin yönetmenleri ise Polonyalı ressam ve yönetmen Dorota Kobiela ile 2006 yapımı Oscar Ödüllü animasyon Peter and the Wolf‘un yapımcısı Hugh Welchman.
Anthony Quinn ve Alan Bates’in başrollerini paylaştığı Nicos Kazancakis’in Zorba’sından uyarlanan Michael Cacoyannis yönetmenliğindeki 1964 yapımı sinema klasiği Zorba the Greek de bu bölümde sinemaseverlerle buluşacak.
89 yaşındaki usta Agnes Varda’nın Fransız fotoğrafçı ve sokak sanatçısı JR ile birlikte yönettiği, geçen yıl prömiyerini yaptığı 70. Cannes Film Festivali’nde Altın Göz ve Palme de Whiskers ödülüne layık görülen filmi Mekanlar ve Yüzler (Faces and Places) de Ayvalık’ta beyazperdede olacak. Bu belgesel yol filminde Agnes ile JR, Fransa’nın köylerinde dolaşıp, sakinleriyle sohbet ediyor, bir yandan da dev fotoğraflarını çekip kamusal alanda sergiliyorlar. Arka planda ise aralarındaki yaş farkına rağmen sanat tutkusunun birleştirdiği bu iki insanın dostluğuna şahit oluyoruz.
Festivalde Çocukları Unutmadık!
İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu Genç Kültür programı ve Hollanda’da 30 yılı aşkın süredir çocukları kaliteli medya ürünleriyle buluşturan Cinekid vakfıyla ortaklaşa yürütülecek atölyeler de festival kapsamında yer alacak.
7 yaş ve üzeri çocuklar için tasarlanmış atölyelerde çocukları çok özel eğlenceler bekliyor. Projektör yapıp, ışık-gölge oyunlarıyla kendi yazıp çizdikleri bir hikâyeyi hayata geçirecek; basit malzemelerle hologram yapmayı öğrenecek; kendi çizdikleri bir cep filmini tamamlayacak ve ürettiklerini eve götürebilecekler!
Üniversite Öğrencileri Festivalde Yerlerini Buldular!
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali ve Kültür İçin Alan ortaklığında Dokuz Eylül, Ege, İzmir Ekonomi ve Yaşar Üniversiteleriyle işbirliği içinde festival için özel bir program oluşturuldu. Programa seçilen her okuldan 5’er öğrenci, festival boyunca Ayvalık’ta konaklayacak, bütün filmleri ücretsiz izleme ve etkinliklere katılma şansı yakalayacak, bir yandan da seçtikleri bir konu ve teknikle festivalle alakalı kısa filmler ve dokümantasyon çalışmaları yapacaklar.
İlgi alanlarına göre yönetmenler, senaristler, prodüktörler ve kurgucularla atölye çalışmalarına katılma fırsatı bulacak olan öğrenciler, sürecin sonunda hazırladıkları projelerle festival sürecini belgeleyecekler. Ayrıca bu dört üniversitenin öğrencilerinin çektikleri kısa filmler festival programı içinde yer alacak.