Birçok ödülün sahibi olan İsveçli yazar Per Olov Enquist’in romanı Ölümün Mavi Işığı, ülkesinde 2004 yılında okuyucuyla buluşmuştu. Geçtiğimiz aylarda Everest Yayınlarından da çıktı. Çevirisini Ali Arda’nın yaptığı kitap gerçeklikle kurgunun sert hatları olmadan güzel harmanlanmış olmasıyla okuyucunun sevgisini kazanacak türden. Hikayenin gidişatı çok basit olmamakla birlikte, güzel noktalarda insanın zihnini olası karmaşalardan kurtaracak anlatım ve dile sahip.
Romanın kahramanları Marie Curie, Blanche Wittman ve Jane Avril. Kahramanların, bilim dünyasındaki serüvenleri, aşk ve arkadaşlık ilişkileri hikayenin temelini oluşturuyor. Kurgusunu tarihsel gerçeklikten ele alan kitap, birçok tarihi olay barındırsa da edebi dili, okuyucuya olayları içselleştirmesinde çok yardımcı oluyor.
Ölümün Mavi Işığı, yalnızca bilim dünyasının tarihini ele almıyor. 1890’lı yıllarda kadınların toplumsal yerine de ışık tutuyor. Roman içerisinde de bu gerçeklik kaybolmamış. Tek öne çıkarılan ”kadın ve bilim” olmadığı için de toplumsal bir gerçeklik içinde anlaşılması sağlanmış.
Kitabın içerisinde 3 ayrı bölüm bulunuyor. Bu bölümler de kendi parçalarını barındırıyor. Bölümler arasındaki bağ epeyce kuvvetli. Bütünlük bozulmadan ama ayrı ayrı şartlarda değerlendirilmesi gereken durumlar ve olaylar, özelliklerini koruyarak başarılı bir sona gelinmiş.
Ölümün Mavi Işığı için tek bir türden bahsetmek yeterli olmayacağı için hem edebi anlatımı tercih edenler hem de tarihsellik arayanlar ve bilim dünyasının hikayelerini merak edenler için tercih edilecek bir roman.