Almanya’da Bavyera eyaletinin ünlü festivali Oktoberfest (Ekim Festivali) bu yıl 16 Eylül – 4 Ekim tarihleri arasında 184’üncü kez gerçekleşiyor.
1810 yılından beri düzenlenen festivale her yıl ortalama 6 milyon kişi katılıyor. Ziyaretçilerin büyük çoğunluğu Bavyera’nın geleneksel kıyafetleri olan Dirndl ve deri pantolon giyerek festivale katılıyor. Festival Bavyera eyaletine özgü olsa da, kutlamalar Birleşik Devletler de dâhil olmak üzere dünyanın dört bir yanında yapılıyor. Temelde insanların bir araya gelerek iyi zaman geçirmesini amaçlayan bu 16 günlük festivalde canlı müzik, oyunlar, lunapark, bira çadırları ve ağız sulandıran yiyecekler bulunuyor.
Eğer bunlar uçağa atlayıp Almanya’ya gitmeniz için yeterli değilse, işte Oktoberfest’le ilgili muhtemelen bilmediğiniz 6 gerçek:
1- Aslında evlilik kutlaması olarak başladı
Oktoberfest ilk olarak 1810 yılında Bavyera prensi Ludwig ile prenses Therese von Sachsen-Hildburghausen’in evlilik töreni şerefine düzenlendi. O günden beri de kutlamalar her geçen yıl büyüyerek bugünkü halini aldı.
2- Bir zamanlar alkolsüzdü
Evet, doğru okudunuz, dünyanın en çok bira tüketilen festivalinde bir zamanlar bira servis edilmiyordu. Festivalin ilk yıllarında bira sadece festival dışı alanlarda servis edilirdi, fakat at yarışlarının yerini bira satıcılarına bırakması uzun sürmedi. Günümüzde ise her yıl 7.5 milyon litreden fazla (bir olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar) bira tüketiliyor.
3- İzinsiz içilmez
Oktoberfest’te içki içme, Münih Belediye Başkanı’nın ilk bira fıçısına musluğu çakıp “O’ zapft is!” (fıçı açıldı) diye ilan etmesiyle başlıyor. İlk bira Bavyera Eyalet Başbakanı’na takdim ediliyor, fakat sonrasında bardakları tokuşturmakta özgürsünüz.
4- Biraların Münih yapımı olmadığı Oktoberfest, Oktoberfest değildir
Almanya’da festivallerin bile kuralları var. Oktoberfest kurallarına göre festivalde tüketilecek biralar Münih menşeili bu altı bira markasından biri olmalı: Paulaner, Spaten, Hacker-Pschorr, Augustiner, Hofbräu, ve Löwenbräu. Ve tüm diğer Alman içkileri gibi Oktoberfest biraları da 1516’dan beri uygulanan ve biranın kalitesini garantileyen “saflık” testini geçmek zorunda. Söz konusu içki olunca Almanlar gerçekten ince eleyip sık dokuyor!
5- Her şey aşk için
Üzerinde “seni seviyorum”, “çok tatlısın”, “doğum günün kutlu olsun” gibi cümleler yazan kalp şeklindeki dev kurabiyeler (lebkuchen) de festivalin olmazsa olmazı. Schatz’ınız, yani sevgiliniz, boynunda gururla taşıyabilsin diye bu kurabiyelerin ipleri bile var. Bira ve diğer lezzetli yiyeceklerin yanında ihtiyacınız olan iki şey: kurabiye ve aşk!
6- ‘Bira cesetleri’ne dikkat!
16 gün süren bir bira festivalinde biri(leri)nin içkiyi fazla kaçırması muhtemel. Çok fazla bira içmekten bayılanlara “Bierleichen” yani ‘bira cesedi’ deniyor. Dikkat edin, onlar görünüşe göre her yerde!
Kaynak: Bustle