Kolektif Üretim Merkezi olarak işleyişini sürdüren Fabrika, yeni dönem açılışını 28 Şubat 2016 tarihinde gerçekleştirdi.
Kolektif Üretim Merkezi Fabrika’nın fikir öncüsü olan gençler Fabrika’nın kuruluşunu ve işleyişini şöyle tanımlıyor: “Gezi halk ayaklanmasıyla birlikte gençlerin meydanları doldurduğu, kitlelere yol açtığı, direnişin haritasını oluşturduğu somut durumla karşılaştık. Gençliğin enerjisi, motivasyonu ve mizahı direnişin rengini değiştirmişti. Sonuç olarak gençlik kitlelerinin toplumsal çalkanışlara dâhil olduğu ve gençlik kimliğiyle var olmak istediği gerçeği beyan edilmişti. Aynı zamanda Gezi’de açığa çıkan esnek örgütlenme modelleri Gezi gençliğinin kapsayıcılığının işaretiydi. Gençliğin başını çektiği bu koca ayaklanmanın ardından gençlik kitlelerini kapsayacak bir araç düşünüldü ve Fabrika Kolektif Üretim Merkezi’nin içeriği tasarlandı. Atölyeler, paneller, tartışmalar ve etkinliklerle gençlik kesimini Fabrika’nın üretimiyle buluşturup kolektif işleyişin bir parçası haline getirme hedefi, Gezi’den çıkardığımız en önemli derslerden biriydi.
Her ay çeşitli atölyelerle işleyişini sürdürmeyi hedefleyen Fabrika’ya sizler de çeşitli atölye önerileriyle gelebilirsiniz. Fikrinizi alın gelin birlikte örgütleyip geliştirelim. Kendi yürütmek istediğiniz ya da ‘şöyle bir atölye olsa süper olur.’ vs gibi fikirleriniz için Fabrika size geniş bir alan yaratıyor. Birlikte gelişeceğimiz ve üreteceğimiz alanları sahiplenip birey olarak bizlerden çok daha güçlü mevcut sistem baskısının karşısında durabileceğimiz yeni sosyalleşme alanları yaratmalıyız. Sansürlenmeyen, sistemin kontrol altında tutamadığı bu yeni üretim alanları bizimdir ve bu alanları aktif şekilde kullanıp birlikte hareket etmeliyiz. Yaşamlarımızı ancak hep birlikte geri alabiliriz.”
Mart ayı için belirlenen etkinlik programı aşağıdaki gibidir:
Kürtçe Atölyelerimiz, her pazartesi saat 19.00’da gerçekleştirilecektir. Atölye yürütücümüz Fırat Sözeri, DTCF’de Rus Dili Edebiyatı Bölümü’nde eğitimine devam etmektedir. Ana dili Kürtçe olan atölye yürütücümüz, orta düzeyde Ermenice diline de hâkimdir. Atölye, Kürtçe dilini öğrenip üzerine pratik geliştireceğimiz şekilde ilerleyecektir.
Film atölyelerimiz her ay farklı konseptlerle ilerleyecektir. Mart ayı konseptimizi “8 Mart” nedeniyle Kadın Filmleri olarak belirledik. Cumartesi ve Pazar günleri 19.00’da gerçekleştirilecek olan film gösterimlerimizin yürütücüsü olmak ve film üzerinden söyleşilerimize katılmak için yine bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İnsanlık için olan mücadelemizi tüm canlı mücadelesine dönüştürmeyi amaçlayan ve Pazar günleri öğle yemeğimizi sömürüsüz yiyebilmekle birlikte bu konuda kitlesel bilinçlendirmeyi hedefleyen “Etsiz Pazar” atölyelerimizin yürütücüsü olabilir ya da atölyelerimize katılabilirsiniz. “ Etsiz Pazartesi” kültünü Pazar günleri gidip piknikte mangal yapmayın diye (!) yıktık.
Yine her cumartesi saat 15.00’de gerçekleşecek olan Kadın Atölyelerimizin belirlenen bir haftası geniş çaplı olarak gerçekleştirilecek belirlenen konular üzerinden söyleşi gerçekleştirecek konuşmacılar davet edilecektir. Yine tüm kadınlarımızın haftalık önerileriyle şekillenecek olan atölyelerimiz kimi haftalar kadın okumaları şeklinde gerçekleştirilecektir.
İlkini 12 Mart Cumartesi saat 15.00 de gerçekleştireceğimiz Kadın Atölyemizin konusunu “Cinsel Şiddet” olarak belirledik. Konuşmacı olarak da Akademisyen Alanur Cavlin gelecektir. Kadın olarak belirli bir kitle oluşturmamız dayanışma ağı yakalamamız açısından önem taşımaktadır.
Cuma akşamları saat: 19.00 ’da gerçekleştireceğimiz Fotoğrafçılık Atölyemizin yürütücüsü Behiye Erinç Taş, Kadın ve LGBTI hakları videoaktivisti, belgeselci ve fotoğraf sevdalısı. Atölye programının hafta hafta şu şekilde ilerlemesi planlanmaktadır:
- İlk hafta, lens çeşitleri, sensor çeşitleri, fotoğraf makinesi çeşitlerini tanıma.
- İkinci hafta, iso, enstantane ve diyafram ayarları,
- Üçüncü hafta, Işık nedir? Işık çeşitleri nelerdir?
- Dördüncü hafta, fotoğrafçılık çeşitleri, fotoğraf aksesuarların (tripod, sd kartlar, filtreler vs) özellikleri,
- Beşinci hafta, kompozisyon, fotoğrafçılık çeşitlerini öğrenme,
- Altıncı hafta, ödüllü fotoğrafçılar ve fotoğrafçılıkla ilgili yayın, film incelemeleri şeklinde olacaktır.
Atölye süreleri katılımcıların ilgisine göre artırılabilir. Eğitim süresince öğrenme yürütücümüzün getireceği makine üzerinden gerçekleştirilecektir. Atölye sonunda pratiğe aktarılması üzerine çeşitli geziler gerçekleştirilecektir.
Hepimizin heyecanla beklediği bir diğer atölyemiz de eşi benzerine rastlayamayacağımız İktisat Atölyemiz.
İktisat ve felsefe eğitimleri alan Atölye Yürütücümüz Olcay Çelik, HDP’de meclis grup danışmanı olarak görev yapmakta ve Boğaziçi Üniversitesi’nde felsefe alanında doktora programına devam etmektedir. Atölye içeriğini şöyle tanımlıyor:
“Ekonomi hakkında düşünmekten ve konuşmaktan çekiniriz zira bir bütün olarak ekonomi ‘karmaşık’, ‘teknik’ bir şey olarak görülür. Öyle ya, ekonomi dediğimiz heyula binlerce makina, muhasebe hesapları, projeler, para transferleri, sözleşmeler, lojistik ağlar ile koskocaman bir yapı oluşturur ve onun nasıl işlediğini anlamak uzmanların işidir. Peki, her birimiz ekonomik faaliyetlerin bir bileşeniysek nasıl oluyor da ekonomi bizden bu kadar ayrı ve anlaşılamaz bir alan olabiliyor? TV’lerde endeks, kredi notu, kur, cari açık, faiz, GSYH vb. kavramlarla örtülen şey nedir? İktisat atölyesinde mevcut ekonominin şeyler ya da insanlar şeyler arasında değil, insanların arasında, emeklerinin değiş-tokuşu üzerinden gerçekleşen bir ilişkiler bütünü olduğu gerçeğinden hareketle, güncel ekonomiye Marksist bir açıdan bakacağız. Bunun için öncelikle mevcut ekonomi biliminin işleyişinin felsefi arka planına bakacak, daha sonra Karl Marks’ın emek-değer, artı değer, sermaye döngüsü ve kriz teorilerini tartışacak, nihayetinde de günümüz ekonomisinin aktör, kavram ve ilişkilerini sınıf perspektifinden tartışacağız. Atölyenin sonunda gündelik ekonomik gelişmeleri, burjuva hükümetlerin ve muhalefetin ekonomi plan ve programlarını Marksist bir açıdan kavrayabilmeye küçük bir adım atabilmiş olmayı ümit ediyorum.”
Atölye içeriği ise haftalara göre şu şekilde ilerleyecektir:
- 1. hafta – 16 Mart Etik, Bilim, Hakikat: Analitik materyalizm ve tarihsel materyalizm
- 2. hafta – 23 Mart Emek-değer Teorisi: Ekonomik değer – Marksist yöntem – Kulanım ve değişim değeri – Arz ve talep – Somut ve soyut emek – Sosyal olarak gerekli emek zaman – Basit ve bileşik emek – Para
- 3. hafta – 30 Mart Artı-değer Teorisi 1: Burjuva kâr teorileri – Ücret ve kapitalist kârın oluşumu – Üretken ve üretken olmayan emek – Kapitalistin emek harcamıyor mu?
- 4. hafta – 6 Nisan Artı-değer Teorisi 2: Mutlak ve göreli artı-değer – Makineler ve teknoloji – Erken kapitalizm – İlksel birikim
- 5. hafta – 13 Nisan Kriz teorisi: Sermaye devresi – Sanayi sermayesi ve finans sermayesi – Azalan kârlar eğilimi – Kriz – Devrim teorisi
- 6. hafta – 20 Nisan Emperyalist Küreselleşme ve Neoliberalizm: Ulus-devletlerin çözülüşü ve âdemimerkeziyetçilik – Mülksüzleştirme, doğa talanı, esnek çalışma, borç ve finansallaşma – Biyopolitika – Emeğin dönüşümü
- 7. hafta – 4 Mayıs Güncel Ekonomide Temel Kavramlar: Milli gelir ve büyüme – Enflasyon – Dış ticaret, cari açık – Bütçe ve vergi – Faiz, döviz, borsa – İstihdam ve işsizli
- 8. hafta – 11 Mayıs Türkiye Ekonomisi 1: 1930-1960, 1960-1980, 1980-2002 ve AKP’nin gelişi
- 9. hafta – 18 Mayıs Türkiye Ekonomisi 2: Şirket devlet, klientalizm – AKP’nin 3 dönemi – Son kriz
- 10. hafta – 25 Mayıs Devrimin güncelliği: Sosyalist ekonomi ve komünal ekonomi
Yine Mart Ayı içinde 2 söyleşi planladık. İlki bu akşam saat 18.30’da gerçekleşecek olan “Ekim Devrimi ve Sovyetler” konulu, diğer söyleşimiz ise 15 Mart 2016 saat 18.30’da gerçekleştirilecek olan “Büyük Anti Faşist Direniş” konulu söyleşimiz. İki söyleşinin yürütüsü de Alp Altınörs. Söyleşileri destekleyen programda tarih ve saatlerini görebileceğiniz iki de film gösterimimiz var. İlkini gerçekleştirdik. Diğer söyleşi paralelinde seyredecek filmimiz ise “Stalingrad” 17 Mart 2016 saat 19.30’da gösterilecektir.
Bunların hepsini Fabrika’mızda yapıyoruz. Siz de kendi atölyenizi örgütleyin gelin, tanışalım. Atölyelerimiz ücretsizdir. Dayanışma usulü ile yürüteceğiz. Her türlü soru, etkinliklerimizi takip ve iletişim için facebooktan ulaşabilirsiniz.
Adres: Selanik 2 Cad. No: 68/12 Kızılay / Ankara